Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  O dizajnu

Dizajn medalja za olimpijske i paraolimpijske igre Pariz 2024

  Krunoslav Kovač           26.02.2024.         1620 pogleda
Dizajn medalja za olimpijske i paraolimpijske igre Pariz 2024

137 godina stari metalni elementi s Eiffelovog tornja na medaljama

Francuski draguljar Chaumet dizajnirao je medalje za Olimpijske igre u Parizu, najveći sportski događaj ikada organiziran u Francuskoj. Olimpijske igre održavat će se od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., a Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do 8. rujna 2024. godine.

Chaumet svojim dizajnom povezuje tri teme na medaljama: heksagon, sjaj i okruženje. Medalju okružuju reljefne linije nalik sunčevim zrakama koje simboliziraju energiju događaja.

Na svaku medalju umetnut je originalni željezni element koji je ostao neiskorišten za vrijeme gradnje Eiffelovog tornja 1887. godine nego je sačuvan za rezervu. Na medalju je stavljen kako bi simbolizirao zemljopisni oblik Francuske, a i njezinu najpoznatiju atrakciju.

Na drugoj strani medalje reljefni je prikaz Nike, grčke božice pobjede. Draguljar Chaumet prepoznatljivim elementima povezuje prošlost i sadašnjost, drevnu Grčku i ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu.

Na medaljama Paraolimpijskih igara natpis Paris 2024. ispisan je Brailleovim pismom. Druga strana medalje prikazuje pogled Eiffelovog tornja odozdo prema vrhu.

Za potrebe ovogodišnjih olimpijskih igara izgrađen je samo jedan novi objekt, plivalište, tj. vodeni centar. Sve ostalo, borilišta, stadioni te smještaj sportaša nalaze se u već postojećim ili privremenim sadržajima. Olimpijske i paraolimpijske igre u Parizu biti će financijski i ekološki održive.

Sponzor serijala o dizajnu je Ie-centar.

 

Pariz 2024

 

Pariz 2024

 

Pariz 2024

 

Pariz 2024

 

Pariz 2024

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtci za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu