Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Virovitica

Direktor Flore Željko Iharoš šakom na obrtnika:"Nije ovo gotovo, još ćemo se mi vidjeti!"

  Iva Anzulović           08.01.2023.         18355 pogleda
Direktor Flore Željko Iharoš šakom na obrtnika:"Nije ovo gotovo, još ćemo se mi vidjeti!"

Gubi se, đubre jedno, marš! Van odavde!, riječi su kojima se pogrebnom obrtniku Mariu Kolareviću obratio direktor gradskog komunalnog poduzeća Flora VTC Željko Iharoš prije no što ga je udario šakom u obraz. Nakon što je izbacio Kolarevića iz uredskih prostorija Flore VTC u ulici Stanka Vraza, na parkiralištu ga je udario još jednom. Policija je obavila uviđaj te napadača očekuje kaznena prijava dok je Kolarević otpušten sa odjela Hitne medicinske pomoći bez težih ozljeda.

No - što je navelo jednog direktora gradskog komunalnog poduzeća da tog četvrtka 29.prosinca sjedne u automobil te pred zaposlenicom Nadom Komar udari obrtnika? Čime je jedan dugogodišnji direktor gradskog poduzeća bio toliko isprovociran te je posegnuo za nasiljem i prijetnjama? Da li je ovaj fizički napad izoliran slučaj ili je takvo ponašanje jednog direktora virovitičkog gradskog poduzeća uobičajeno?

Odgovore na pitanja zašto se ponio kako jest, Željko Iharoš nam je uskratio ignoriranjem naših upita. Primorani pronaći odgovore i okolnosti koje su dovele do ovog napada, u nekoliko smo dana istražili pozadinu poslovanja Flora VTC, posebno pogrebne djelatnosti, razgovarali sa zaposlenicima ovog gradskog poduzeća te sa žrtvom napada Mariom Kolarevićem.

 

DRŽAVNI INSPEKTORAT UTVRDIO NEPRAVILNOSTI U POSLOVANJU FLORE VTC

Tog četvrtka, kako doznajemo, direktor Željko Iharoš bio je isprovociran rješenjem Državnog inspektorata, kojeg je osam dana prije napada potpisala viša tržišna inspektorica dipl.ing. Ivana Štrok u kojem stoji kako se Flora VTC kao isporučitelj komunalne usluge ukopa ne pridržava općih uvjeta isporuke komunalne usluge. Konkretno, Flora VTC nezakonito uvjetuje dodjelu termina ukopa na način da traži ovjeru javnog bilježnika iako za to nema uporište ni u kojem zakonu.

Inspekcijski nadzor Područnog ureda Osijek, Ispostave u Virovitici nad poslovanjem Flore VTC izvršen je 14.studenog prošle godine. Državnom inspektoratu obratio se 10.listopada prošle godine vlasnik pogrebnog obrta LIRA i žrtva fizičkog napada Mario Kolarević putem odvjetničkog društva Terešak & parteri d.o.o. iz Zagreba. U odgovoru Državnog inspektorata, tako, stoji kako;"Na temelju čl. 30. Zakona o komunalnom gospodarstvu, Isporučitelj komunalne usluge Flora VTC d.o.o. donijela je 28. siječnja 2022. godine Opće uvjete isporuke komunalne usluge ukopa pokojnika unutar groblja, u kojoj je temeljem članka 15. propisano da ukoliko se ugovara usluga ukopa za korisnika grobnog mjesta, tada će uslugu ukopa dogovarati članovi njegove obitelji, punomoćnik ili druga ovlaštena osoba. U slučaju kada korisnik grobnog mjesta nije u mogućnosti ugovoriti uslugu ukopa tada trgovačko društvo Flora VTC d.o.o. za ugovaranje usluge ukopa od treće strane (posrednika) koje zastupaju korisnika komunalne usluge traži ovjerenu pisanu punomoć. Budući da člankom 15. Općih uvjeta isporuke komunalne usluge nije propisano da punomoć mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, proizlazi da se isporučitelj komunalne usluge ukopa ne pridržava općih uvjeta isporuke komunalne usluge."

Kako to funkcionira u praksi, pojasnio nam je Kolarević.

"Kada nazovete za termin, od Flore VTC dobijete odgovor kako ne možete dobiti termin na telefon već morate doći kod njih. Situacija je bila jednom da je čovjek putovao iz Zagreba za Viroviticu jer mu je umrla majka koja je živjela u Virovitici. Zvao me neka dogovorim termin i sve počnem organizirati što sam i pokušao učiniti kao profesionalni pogrebnik sa svim dozvolama, atestima i kao uredan platiša Gradskoj upravi. Ipak, ja nisam mogao dobiti termin od gradske Flore ali je susjed otišao osobno u Floru i dobio termin za ukop majke tog čovjeka. Kada bih ja došao, tražili bi od mene punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika. Dakle, ja kao licencirani obrtnik ne mogu dobiti termin ukopa ali susjed može."

 

NEZAKONITO POSLOVANJE GRADSKOG PODUZEĆA DIREKTOR RJEŠAVA ŠAKAMA

Zbog ovjerene pisane punomoći koju nameće svojim Općim uvjetima isporuke komunalne usluge ukopa pokojnika unutar groblja, Flora VTC suočena je sa mogućnošću prekršajnog postupka.

"Stoga je prema članku 73. st.2. Zakona o državnom inspektoratu izdana naredba kojom se trgovačkom društvu Flora VTC d.o.o. naložilo da otkloni nepravilnosti utvrđene inspekcijskim nadzorom obavljenom na okolnost primjene Zakona o komunalnom gospodarstvu na način da se pridržava općih uvjeta isporuke komunalne usluge.

Ukoliko se u propisanom roku trgovačkog društva Flora VTC d.o.o. ne postupi sukladno naredbi, protiv istog će biti pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenog prekršaja iz čl. 30 st.7. Zakona o komunalnom gospodarstvu kažnjivog po članku 123. st.1. točke 4. i stavak 2. istog Zakona."

Upravo sa tim rješenjem u rukama, Mario Kolarević došao je tog četvrtka u ured Flore VTC u ulici Stanka Vraza kako bi kod djelatnice Nade Komar dogovorio termin za ukop svojim klijentima. Ona je, po riječima Kolarevića, tražila niti jednim zakonom opravdanu punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika na što je Kolarević pokazao spomenuto rješenje Državnog inspektorata te molio da se poštuje članak 15. Općih uvjeta isporuke komunalne usluge. Djelatnica Komar potom je telefonom kontaktirala direktora Iharoša koji je nedugo nakon poziva ušao u ured Nade Komar, vikao pred njom na Kolarevića, vrijeđao ga, tjerao van, udario šakom u desni obraz te zgrabio za odjeću i izbacio na parkiralište poduzeća odakle je Kolarević zvao policiju ali i primio još i šamar direktora Iharoša.

Borba obrtnika Maria Kolarevića u Virovitici traje gotovo deset godina a široj je javnosti postala poznata kada je ležao u lijesu ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH u Zagrebu ukazujući na nezakonitosti koje Flora VTC radi u svom poslovanju, konkretno okolnosti primjene Zakona o komunalnom gospodarstvu. S obzirom na nedavne događaje u kojima je Kolarević doživio fizički napad i otvorenu prijetnju direktora Iharoša kako "nije još ovo gotovo", odlučili smo mu maksimalno pomoći u tome.

Ovim putem pozivamo sve upućene u poslovanje poduzeća Flora VTC neka se slobodno jave autorici teksta na kontakte 092 3178 499 ili na e-mail iva.anzulovic@gmail.com.

 Uskoro čitajte: Tko je Željko Iharoš i kako posluje gradsko poduzeće Flora VTC? Što o poslovanju Flore VTC znaju gradski vijećnici i gradonačelnik Ivica Kirin?

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica