Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2020

DIP: Glasanje na izborima uz epidemiološke mjere

  Hina           29.06.2020.         940 pogleda
DIP: Glasanje na izborima uz epidemiološke mjere

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u ponedjeljak upute o provedbi izbora 5. srpnja na biračkim mjestima i u ustanovama socijalne skrbi s obzirom na novonastalu situaciju zbog epidemije koronavirusa, među kojima su i upute za osobe koje se nalaze u samoizolaciji.

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa kazao je da donijeli dvije tehničke upute o provedi izbora, jedna koja se tiče provedbe izbora na redovnim mjestima kojih je oko 7000 u Hrvatskoj i druga koja se odnosi se na provođenje izbora u domovima za starije.

„Obje se baziraju na sloganu 'budimo odgovorni', a tiču se uređenja biračkog mjesta, organizacije izbora, ponašanja birača i članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasovanje osobama koje ne mogu doći na biračko mjesto, uključujući osobe koje će biti u samoizolaciji”, kazao je Sessa na konferenciji za novinare.

Zamolio je sve glasače koji se nalaze u samoizolaciji da se bez odgode do četvrtka jave svojim biračkim izbornim povjerenstvima u gradovima i općinama kako bi brački odbori mogli napraviti plan rada za nedjelju.

Prema uputama DIP-a sva biračka mjesta morati će se oprati i dezinficirati, svi članovi biračkih odbora morat će nositi maske, a preporuka je i da imaju rukavice. Rukavice će biti obvezne samo za članove biračkog odbora koji identificiraju birače, odnosno one koji primaju osobne iskaznice, te za one koje imaju neka oštećenja na koži.

Na ulazima u biračko mjesto morat će se osigurati dezinficijensi uz kontrolu nanošenja, glasačke kutije i paravani biti će  na razmaku od 1,5 metra, a taj razmak vrijedit će i za članove biračkog odbora.

Što se tiče glasovanja izvan biračkih mjesta, za one koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti biralištu a što vrijedi i za osobe u samoizolaciji, oni se moraju najmanje tri dana prije izbora najaviti biračkom odboru kako bi mogli glasati kod kuće.

Te osobe će glasovati pred vratima stana. Osobe u samoizolaciji pritom će obvezno morati imati maske dok je za ostale to preporuka dok će članovi biračkog odbora imati i maske i rukavice i dezinficijense. Ako birači ne mogu izaći iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će u stan s navlakama na cipelama.

DIP preporučuje biračima da ujutro prije odlaska na birališta izmjere temperaturu i ako je iznad 37,2 da se jave liječniku. Tada ne smiju pristupiti biralištu kao što to ne smiju niti birači zaraženi Covidom-19.

Preporuka je biračima i da na biralištima nose maske i svoje kemijske olovke iako to nije obvezno, no prilikom ulaska morat će dezinficirati ruke i pridržavati se razmaka od 1,5 metra. Na biračko mjesto ulazit će jedan po jedan, poželjno je da čekaju na otvorenom, a u prostoriji gdje je birački odbor moći će biti najviše onoliko birača koliko je označeno biračkih mjesta.

„Ako birač nosi masku, morat će je prilikom identifikacije nakratko skloniti na udaljenosti od dva metra“, navela potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. 

Upute o dezinficiranju ruku, razmaku od 1,5 metra i obveznom nošenju maski vrijede i za promatrače.

Ako netko neće slijediti pravila predsjednik biračkog odbora ovlašten ga je udaljiti.

Prilikom brojanja glasačkih listića članovi biračkog odbora sve će ponovno dezinficirati uz preporučeni razmak.

U domovima za starije i nemoćne osobe mjere će biti pojačane jer je tu riječ o posebno osjetljivoj populaciji. Tamo će članovi biračkih odbora i promatrači cijelo vrijeme morati nositi zaštitne maske, rukavice i navlake za cipele uz stalnu dezinfekciju ruku i izbornog materijala. Za nepokretne osobe članovi biračkog odbora ulazit će u sobe uz sve epidemiološke mjere.

Osobe koje završe u samoizolaciji naposredno prije izbora i njima će se, ako se jave biračkom odboru, omogućit glasovanje.

U DIP-u uvjeravaju da bez obzira na broj osoba u samoizolaciji birački odbori imaju dovoljno kapaciteta da omoguće glasovanje onima koji to žele iako ističu da to pravo nije apsolutno i da nikada se nije tvrdilo da će 100 posto oni koji su kod kuće moći glasovati i ako se prijave.

"Specifikum ovih izbora da pored osoba koje inače ne mogu doći do izbornih mjesta imamo i osobe u samoizolaciji. Ta mogućnost nije apsolutna i na ni jednim izborima se to nije omogućio apsolutno svima koji su se javili nego onoliko koliko se moglo obzirom na situaciju na pojedinom biračkom mjestu”, kazao je Sessa dodavši kako će učiniti sve da što šire omoguće to pravo.

Zaražene osobe koronavirusom neće moći glasovati, naglasio je Sessa.

Sessa je kazao kako je popunjenost biračkih odbora 97 posto i da to ne bi trebalo biti problema te da su svi upoznati sa situacijom da će možda morati obilaziti osobe u samoizolaciji.

„Na disperziji od 7000 biračkih mjesta ne vidim da bi osobe u samoizolaciji trebale biti neki poseban problem da se to ne bi moglo odraditi”, kazao je.

Što se tiče glasača iz BiH, prema najavama, ukinut će se obvezna samoizolacija za osobe koje dolaze iz te zemlje.

Detaljne upute o glasanju na izborima 5.srpnja DIP je objavio na svojim internetskim stranicama. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020