Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Glazba

Dinko Magenhajm: Na natjecanjima sviram virtuozna djela, a s bendom tamburaške pjesme

  Sandra Pocrnić Mlakar           07.01.2022.         2423 pogleda
Dinko Magenhajm: Na natjecanjima sviram virtuozna djela, a s bendom tamburaške pjesme

Na božićnom domjenku Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu tamburaški sastav Prva ljubav oduševio je Virovitičane klasičnim tamburaškim repertoarom, vještinom i srčanošću. Mladi glazbenici Dinko Magenhajm (brač), Klaudije Mažar (prim), Mihael Mateković (1. basprim), Ivan Jambrec (kontra), Ivan Pavljak (berde), Karlo Ivančić (harmonika) počeli su zajedno svirati 2020. godine, a upoznali su se na tamburaškim natjecanjima. Kako kaže Dinko Magenhajm, nastoje se usavršavati i želja im je jednog dana snimiti vlastite pjesme. Probe održavaju kad god stignu zbog fakulteta i drugih obaveza, ali sastaju se obavezno najmanje dvaput tjedno. Svjesni su da je za uspjeh benda najvažniji dogovor i puno odricanja i ulaganja.

Dinko Magenhajm student je Muzičke akademije, odrastao uz tambure i tamburaške pjesme, koji je izabrao tamburu za svoj instrument u osnovnoj glazbenoj školi, a zatim se nastavio tamburom baviti u srednjoj školi, a sada i na akademiji. Vrlo rano počeo je sudjelovati na tamburaškim natjecanjima i postizati zapažene uspjehe u konkurenciji mladih tamburaša iz cijele Hrvatske.

S Dinkom razgovaramo o školovanju u Virovitici, njegovim životnim izborima, repertoaru koji svira te o njegovim planovima za budućnost.

Kako ste se odlučili baviti tamburom i svirati brač? Jeste li već pri upisu u glazbenu školu znali da želite svirati brač umjesto gitare?
-
Od malih nogu pokazivao sam zanimanje za tamburu jer sam odrastao u kraju i u obitelji gdje se uvijek svirala tambura i pjevale tamburaške pjesme. Često se vide gitare u današnjim tamburaškim sastavima, ali nije isto svirati tamburu i gitaru. Odlučio sam nastaviti tradiciju u obitelji te odabrao tamburu za usavršavanje, a kroz nekoliko godina možda krenem učiti i druge žičane instrumente poput gitare i violine.

Sudjelovali ste na brojnim natjecanjima mladih glazbenika i postizali zapažene uspjehe. Kakva je konkurencija na natjecanjima? Iz kojih škola dolaze najvrsniji mladi glazbenici?
-
Natjecanja su mi dala potpuno drugi pogled na cjelokupni rad i vježbanje. U drugom razredu osnovne škole otišao sam na svoje prvo natjecanje i već tada shvatio kako se postaje tamburaš. Svi sudionici iz kategorija u ranim su godinama pokazivali svoj talent i svoje zanimanje za tambure. Nagrade su samo rezultat našeg rada i donose iskustvo kroz godine, a ne želim nikoga iz konkurencije navoditi jer su svi izvrsni!

Koliko je Glazbena škola Jan Vlašimsky utjecala na Vaš razvoj kao glazbenika? Koji su nastavnici imali najveći utjecaj na Vas?
-
Sve pohvale mojim profesorima i korepetitorici Sanji Spahija, što su ulagali svoje slobodno vrijeme za probe kojima sam postigao visoke nagrade i lijepo iskustvo na natjecanjima. Svoju glazbenu školu uvijek ću pamtiti kao drugi dom jer sam tamo provodio slobodno vrijeme odmarajući se svirajući. U razredu sam stekao mnogo prijatelja, a ravnatelj Damir Mihaljević omogućio mi je izvrstan prostor za maturalni koncert koji mi je bio kruna srednje škole.

S bračem nastupate kao solist i kao član tamburaških sastava. Kakav repertoar svirate kao solist, a kakav kao član sastava? Koliko se suvremeni skladatelji bave tamburaškim instrumentima?
-
Tambura je tradicijski instrument koji se može naučiti svirajući u bendovima, no ona se svira klasično u školi i školsko sviranje tambure je pravilnije. Skladbe koje dobivam za koncerte i za natjecanja su virtuozna djela koja su zahtjevnija nego pjesme koje se sviraju u bendovima zbog toga školsko sviranje zahtijeva u nekim elementima više vježbe. Mnogo skladatelja sklada djela za tamburu. Ne želim posebno nikoga izdvajati jer su djela fantastična. Također, postoje i djela za tamburaški orkestar pa će se s vremenom tambura popularizirati, što je bitno za buduće generacije.

Gdje vidite svoju perspektivu kao profesionalni glazbenik? Koliko su kod nas cijenjeni educirani glazbenici i tamburaši? Po čemu se razlikuju od samoukih?
-
Cilj mi je završiti akademiju i raditi kao profesor ili u nekom profesionalnom orkestru. Još imam vremena odlučiti se jer imam dug put pred sobom. Vjerujem da će biti sve više profesionalnih tamburaša koji će svojim radom popularizirati tamburu, bilo skladbama bilo učenjem mladih.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba