Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2020

Dinko Burić na HNS-ovoj listi: Industrijski preporod cijele Slavonije i Baranje moj je cilj

  Suzana Lepen Štefančić/Večernji list           27.06.2020.         1738 pogleda
Dinko Burić na HNS-ovoj listi: Industrijski preporod cijele Slavonije i Baranje moj je cilj
Kao nezavisni kandidat, gradonačelnik Belišća Dinko Burić na listi je HNS-a u IV. izbornoj jedinici. Iako su Slavonija i Baranja poljoprivredni kraj, njegov je cilj, kako ističe u intervjuu Večernjem listu, industrijski preporod istoka Hrvatske.


Izlazite na izbore na listi HNS-a, zašto takav izbor?
- A zašto ne takav izbor? Prije svega, na listi Hrvatske narodne stranke izlazim kao neovisni kandidat i to je za mene iznimno važna činjenica. Nadalje, ne prihvaćam etiketiranje bilo koje hrvatske političke stranke na način da bilo koja od njih ima ekskluzivno pravo na ljubav prema Hrvatskoj, umanjujući ili oduzimajući to pravo drugim političkim opcijama. Domoljublje se ne reklamira i ne politizira, ono se živi djelima. U svakoj političkoj stranci, pa tako i u HNS-u, za svakoga od nas postoje dobri i manje dobri pojedinci, baš kao i u svakoj drugoj zajednici, udruzi, organizaciji, čak i u obitelji. Tako i za mene. Dva su čovjeka na ovoj listi, uz dužno poštovanje prema svima ostalima, osobe koje su proteklih nekoliko godina, otkako sam gradonačelnik Belišća, zavrijedila moje ljudsko poštovanje, prije svega kao ljudi koji su se svojim djelovanjem, a ne riječima, pokazali i dokazali istinskim prijateljima grada Belišća. Ja svjedočim o brojnim situacijama u kojima je Ivan Vrdoljak bez ikakvih uvjeta upotrijebio sav svoj politički kapital za pomoć našem gradu Belišću, osobito u pomoći našem gospodarstvu. S druge strane Ivan Vrkić je najzaslužniji, kao predsjednik Urbane aglomeracije Osijek, za činjenicu da su velika sredstva iz fondova EU postala dostupna ne samo gradu Osijeku nego i manjim sredinama, poput gradova Valpova i Belišća i još 13 slavonsko-baranjskih općina. To nikada nije stavljano "na sva zvona". Ivan Vrdoljak i Ivan Vrkić su zavrijedili moje poštovanje.
 
Jeste li postavljali nekakve uvjete HNS-u?
- Niti sam ja postavljao uvjete HNS-u, niti HNS meni. Moja je jedina želja bila da na ovoj listi budem na posljednjem, 14. mjestu. Razlozi za to su jednostavni. S jedne strane, smatram kako ima puno pozitivne simbolike u tome da i na vrhu i na samom začelju jedne izborne liste budu dva gradonačelnika slavonskih gradova i još k tome oba kao nestranački, neovisni kandidati. S druge strane, ja vjerujem u to da su naši građani već spoznali vrijednosti mogućnosti koje pruža preferencijalno glasovanje kojim im se daje mogućnost birati ne stranke, nego osobe, i to neovisno na kojem se rednom mjestu bilo koje izborne liste kandidati nalaze. Za mene je biti na posljednjem, 14. mjestu izborne liste, i izazov i dodatni motiv.
 
U Slavoniji će se voditi vjerojatno najteža izborna bitka. Kakva su Vaša očekivanja?
- Ovi će izbori, kao i velika većina svih prijašnjih, pružiti neizvjesnost u svim izbornim jedinicama, ne samo u Slavoniji i Baranji. No ja zaista iskreno vjerujem u uspjeh, i cijele naše izborne liste, i u moj osobni uspjeh kao kandidata. Jer vjerujem u to da će nas naši građani cijeniti i birati prema djelima, a ne prema riječima.

Uđete li u Sabor, što Vaši sugrađani i Slavonci općenito mogu očekivati od Vas?
- Ja imam cilj! Industrijski preporod cijele Slavonije i Baranje je moj cilj! Slavonija i Baranja prirodno jest kraj u kojem poljoprivreda ima izniman značaj, ali nema razvoja Slavonije i Baranje bez ponovnog snažnog razvoja industrije! Mi imamo oranice, ali nama trebaju i tvornice! Jer je u njima najveći broj radnih mjesta za naše mlade. Nije normalno da se razvoj industrije razvija u svim ostalim dijelovima Hrvatske, a nama se neprestano „prodaje priča“ o Slavoniji i Baranji kao o „tvornici na otvorenom“.
 
Hajde neka drugi temelje svoj razvoj gradnjom „tvornica na otvorenom“ pa da vidimo kakvi će im rezultati i perspektiva biti! To je isto kao da nas uvjeravaju da je bolje stalno živjeti u šatorima „jer tako možemo uživati u ljepotama prirode“. Slavonija i Baranja su ne tako davno bile i industrijski, a ne samo poljoprivredno, najrazvijeniji dio, ne samo Hrvatske, nego i znatno šire. Sjetimo se samo svih tvornica u Osijeku, ali i u svakom gradu u Slavoniji i Baranji.
 
I upravo su tvornice, u svoj svojoj raznovrsnosti i brojnosti, bile „motori“ razvoja i osiguravanjem radnih mjesta garancija ostanka naših mladih ovdje, u našem zavičaju. Pa i sada, kada naši mladi odlaze iz Slavonije u druge dijelove Hrvatske ili izvan domovine, ne idu raditi u „tvornice na otvorenom“, nego u prave tvornice kakve i mi hoćemo. A to nije neostvarivo! Naprotiv, projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ samo treba doraditi na način da strateški interes Republike Hrvatske bude izgradnja novih tvornica i otvaranje novih radnih mjesta u Slavoniji i Baranji! Industrijski preporod Slavonije i Baranje je nezamjenjiv i ni sa čim usporediv strateški interes Hrvatske!
 
I u realizaciju takvih projekata prioritetno treba ulagati sredstva o kojima se govori u okviru tog projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“. I sve drugo vrijedi, ali bez radnih mjesta nema perspektivne budućnosti ovog našeg slavonskog zavičaja. Još je važnih ciljeva mog političkog djelovanja u Hrvatskom saboru. Među njima ističem nekoliko onih koje smo u Belišću već postigli, ali ostvarenje kojih mi je cilj i za cijelu Slavoniju i Baranju. Tu prije svega mislim na besplatne dječje vrtiće u cijeloj Slavoniji i Baranji, na stipendije svim studentima u Slavoniji i Baranji, na osiguran topli obrok svakom i srednjoškolcu i osnovnoškolcu. Za sve to se vrijedi truditi, izgarati i bespoštedno se politički boriti.
 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020