Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Bolnica

Dinko Blažević u Virovitičkom listu: Ja sam jedini ravnatelj Opće bolnice, upisan u sudski registar kao ovlaštena osoba. Unatoč knjigovodstvenom manjku od 24,3 milijuna kuna, iza nas je dobra poslovna godina

  Virovitički list           04.03.2020.         6520 pogleda
Dinko Blažević u Virovitičkom listu: Ja sam jedini ravnatelj Opće bolnice, upisan u sudski registar kao ovlaštena osoba. Unatoč knjigovodstvenom manjku od 24,3 milijuna kuna, iza nas je dobra poslovna godina

Virovitička bolnica nema dva ravnatelja, nego jednog – ustvrdio je ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević u intervjuu Virovitičkom listu i objasnio: „Prema odluci Upravnog vijeća bolnice, koje imenuje i razrješuje ravnatelje, ja sam još uvijek na toj dužnosti i obnašat ću ju dok Upravno vijeće ne odluči drugačije, odnosno dok me ne razriješi“.

Što se tiče pravomoćne presude Županijskog suda u Rijeci, napomenuo je kako je bolnica ispoštovala sve zakonske obveze proizašle iz te presude. Isplatila je bivšoj ravnateljici Mirjani Peček sve zaostale plaće te je, sukladno njezinoj stručnoj spremi, vraćena na sistematizirano radno mjesto višeg stručnog savjetnika u Odjelu ekonomskih poslova Opće bolnice jer u tom trenu povratak na mjesto ravnatelja nije bio moguć. Nakon provedenog natječaja u svibnju 2018. izabran sam na tu funkciju i upisan u sudski registar kao ovlaštena osoba te samim time nije moguće da bolnica ima dva ravnatelja u isto vrijeme.

Jeste li razgovarali s bivšom ravnateljicom? Koji su bili njezini zahtjevi? Je li ju ovim potezom bolnica vratila na manje plaćeno radno mjesto?
-
Bilo je više pokušaja nagodbe, odnosno mirnog rješenja spora koje su vodili odvjetnici s jedne i druge strane i tu je bilo izgleda da dođe do određenih dogovora. No, u konačnici Marijana Peček je odbila sve prijedloge i nije bio postignut nikakav kompromis. Ona i dalje inzistira na povratku na funkciju ravnateljice. U ovom trenutku podnijela je prijedlog za ovrhu na vraćanje na radno mjesto ravnatelja, na što smo se kao bolnica žalili i sad se čeka odluka suda. Slučaj se, dakle, opet vraća na parnični postupak.
Za to vrijeme, dok se čeka odluka suda, Marijana Peček prima plaću višeg stručnog savjetnika i razliku do visine plaće ravnatelja. Željeli smo pokazati dobru volju i izbjeći eventualne nove tužbe, međutim zatražena je revizija pravomoćne presude pred Vrhovnim sudom RH te čekamo konačnu odluku suda. Gospođa Marijana Peček nije dosad potpisala da prihvaća novo radno mjesto jer inzistira na povratak na mjesto ravnateljice. Na posao dolazi i obavlja poslove višeg stručnog savjetnika. Kako god sud odluči, Upravno vijeće bolnice će postupiti po presudi, kao što je postupilo i po pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Rijeci. Dok ne završi ovršni postupak i Vrhovni sud ne donese odluku, Opća bolnica Virovitica posluje, ima svoje planove, nove investicije i ideje na kojima radi i nastavlja započeto.

U nastavku intervjua Dinko Blažević govori o velikoj energetsko obnovi svih zgrada bolnice i rekonstrukciji rodilišta koji će početi kad nađu adekvatne izvore financiranja.

„Projekt energetske obnove svih objekata bolnice vrijedan je 29 milijuna kuna, dok je projekt rekonstrukcije rodilišta vrijedan oko sedam milijuna kuna i odnosi se na povećanje standarda, konkretno kvalitete. U sobama će biti manji broj kreveta, pa će u jednoj sobi moći boraviti najviše dvije majke s novorođenčadi. Svaka soba imat će svoj sanitarni čvor, a cijelo rodilište dobit će novi izgled i omogućiti kvalitetnije uvjete i liječnicima, medicinskim sestrama, a najviše majkama. Što se rodilišta tiče, u planu nam je u skorije vrijeme, za otprilike mjesec dana, ponuditi našim rodiljama mogućnost dobivanja dušičnog oksidula, poznatijeg kao „rajski plin“.

Riječ je o medicinskom plinu koji u svom sastavu ima 50 posto dušičnog oksidula i 50 posto kisika, koji može olakšati proces prirodnog poroda. Bezopasan je i za rodilju, kao i za novorođenče te organizam rodilje napušta vrlo brzo, a pri porodu djeluje umirujuće, smanjuje bol i olakšava cijeli proces. Tako da i u tom smislu pored mogućnosti dobivanja epiduralne analgezije prema dogovoru, želimo podići standarde kvalitete i prije same rekonstrukcije rodilišta“. kazao je Blažević.

Pohvalio se još da je 2019. godina bila posebno intenzivna na polju investicija podsjetivši na tri velika projekta, od kojih je najveći „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“, vrijedan 50 milijuna kuna. Projekt je financiran novcem Europskog fonda za regionalni razvoj. Opremljene su dnevne bolnice i dnevna kirurgija čime će sepoboljšati efikasnost i organizacija rada, povećati broj prijema u dnevnim bolnicama i smanjiti broj prijema na akutne bolničke odjele.

„U sklopu projekta dograđena je zgrada B1, koja obuhvaća oko 2000 m2 novog prostora u kojem su smješteni sva tri bolnička laboratorija: histopatološki, citološki i medicinsko-biokemijski na jednom mjestu, kao i nova Internistička dnevna bolnica, u kojoj se zbrinj-avaju svi internistički i onkološki pacijenti. Kroz projekt je opremljena i jedinica intenzivnog liječenja i nabavljena nova centralna sterilizacija.

Također, medicinskom i tehničkom opremom opremljene su dnevne bolnice na odjelima pedijatrije, interne medicine, oftalmologije, kirurgije, patologije i kliničke citologije, a među nabavljenom opremom posebice se ističe nabava UZV uređaja (color doppler) za pregled ultrazvuka abdomena, srca, mozga i kukova. Za ovaj projekt zatvorena je financijska konstrukcija i sve obveze prema dobavljačima su plaćene. Druga važna investicija odnosi se na nabavu uređaja za magnetsku rezonancu, vrijednog osam milijuna kuna, koji je u rad pušten u ožujku prošle godine.

Krajem prošle godine završena je i energetska obnova zgrade uprave Opće bolnice Virovitica i dječjeg dispanzera, opće medicine, ginekoloških ordinacija. Riječ je o radovima vrijednima 2,7 milijuna kuna, financiranim uz potporu Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva graditeljstva te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U sva tri projekta, uz bespovratna sredstva iz fondova, Opća bolnica Virovitica sudjelovala je dijelom i vlastitim sredstvima. Samo u projekt izgradnje dnevnih bolnica uložili smo otprilike dva milijuna vlastitih sredstava, za pripremne radove i radove koji su uslijedili nakon projekta. Kod opremanja novih ambulanti pomogle su sve općine i gradovi, kao i Virovitičko-podravska županija“, rekao je.

Jedan laboratorij već djeluje u novom aneksu bolnice, što je s ambulantama i dnevnim bolnicama?

Da, u novoj zgradi bolnice već radi medicinsko-biokemijski laboratorij, a preseljenje citološkog i histopatološkog laboratorija je u tijeku. Tijekom ovog tjedna u planu je i preseljenje ambulanti dnevnih bolnica u nove prostore, a nakon što smo od općina i gradova Virovitičko-podravske županije dobili određena sredstva za novi uredski namještaj, krevete za pregled, stolice za terapiju i slično. Za koji dan svi će u punom kapacitetu raditi u novim prostorima.

U financijskom smislu, prošlu ste godinu zaključili s gubitkom. I to od 24,3 milijuna kuna. Kako je nastao gubitak i što on znači za poslovanje bolnice? Trebaju li pacijenti i liječnici koji ovise o proračunu bolnice biti zabrinuti?

Ne, ni pacijenti, a ni liječnici nemaju razloga za zabrinutost. Bolnica posluje normalno, plaća svoje obveze, sve se usluge i postupci normalno provode i tako će i ostati. Štoviše, iza nas je jedna dobra poslovna godina, unatoč knjigovodstvenom manjku od 24,3 milijuna kuna. Znam da zvuči paradoksalno, ali dozvolite mi da objasnim. Ovako veliki gubitak, uvjetno rečeno, posljedica je upravo zatvaranja financijskih obveza po već spomenutim projektima, ali i novodonesene odluke Ministarstva financija o načinu knjiženja dobivenih sredstava namijenjenih plaćanju dobavljača lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

U prošloj, kao i godinama ranije; 2017. i 2018., bolnice su dobivale uplate i pomoć od države i ta sredstva su se iskazivala kao prihod, što je osim same financijske pomoći i olakšavanja plaćanja obveza prema dobavljačima automatski poboljšavalo i financijski rezultat. Sredinom prošlog mjeseca, nekoliko dana prije roka za predaju godišnjeg financijskog izvješća, Ministarstvo financija izdalo je naputak prema kojem su bolnice sva dodatna sredstva namijenjena plaćanju dobavljača lijekova i potrošnog medicinskog materijala dužne knjižiti kao avans, dakle kao obvezu, a ne kao prihod, što je u proteklim godinama bio slučaj.

Govorim o iznosima npr. za 2017. 8,4 mil. kuna, za 2018. 3,35 mil. kuna, te za 2019. 9 mil. kuna. Taj iznos sada umjesto u prihode, moramo iskazati kao obvezu. Tako smo, uzmimo za primjer, i uplatu od 8 milijuna kuna namijenjenu za nabavku MR uređaja, koja je bolnici isplaćena u prosincu 2018. godine, knjižili kao prihod u 2018, dok je po isporuci, montaži i ispostavi računa za isti knjižen kao trošak u 2019. godini.

Također, preostala bespovratna sredstva za Projekt dogradnje i opremanja dnevnih bolnica u iznosu 2,6 mil. kuna kojima smo pravdali rashode u realizaciji projekta proknjižene u 2019. isplaćena su u 2020. te je i taj iznos utjecao na povećanje manjka u 2019. godini. Sve ove navedene okolnosti dovode nas do iznosa knjigovodstvenog manjka za ukupno 19,6 mil. kuna, što čini razliku do evidentiranog manjka od 24,3 milijuna kuna za 4,7 milijuna kuna, što je zapravo i realan gubitak za 2019. godinu. Ako pritom uzmemo u obzir da ovisimo o limitu HZZO-a, da nam troškovi stalno rastu i ne prate prihode, da smo u posljednje dvije godine imali tri velike investicije, kao i činjenicu da je u posljednje dvije godine trošak samo za plaće zaposlenika narastao za ukupno 11 milijuna kuna, onda možemo reći da je ovih 4,7 milijuna kuna realan, pa i usuđujem se reći, prihvatljiv gubitak u poslovanju bolnice -rekao je Blažević za Virovitički list.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Renata Jagarinec
7.3.2020. 8:26
Nije Mirjana Peček jedina.Ima još djelatnika koji su doslovno odbačeni zbog njihovih lazi,podmetanja.Samo je pitanje vremena kada če se izači u javost uz inspekciju ministarstva.A dolaze i mediji.


Još iz kategorije Dossier Bolnica