Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Komentar

Diktature u Hrvata

  Davor Suhan/Moja Rijeka           17.08.2012.         2872 pogleda
Diktature u Hrvata

Ako pođemo od pretpostavke da je sloboda jednog ljudskog društva odsustvo svakog oblika diktature, slobodno možemo konstatirati da na svijetu ne postoji narod koji živi u slobodi. Pitanje je samo kroz kakve oblike diktature prolazi. U razdoblju od 1945. do 2012., hrvatski narod bilježi tri, koje smo svrstali u sasvim jasne vremenske okvire.

Ne zamarajući se prevelikom znanošću, za tu priliku konzultirali smo praktičnu Wikipediju i na temelju definicije prvog razdoblja diktature izveli smo ostala dva, uz napomenu da svako razdoblje ima svoj prepoznatljivi subjekt i predikat, što studentima i đacima znatno olakšava razumijevanje povijesnih okolnosti, kao i raspodjelu totalitarne političke odgovornosti.   

 Diktatura proletarijata (od 1945. do 1991.)  je revolucionarna vlast proletarijata, radničke klase. U marksizmu je to politički sustav koji radnička klasa uspostavlja revolucionarnim prevratom u prijelaznom razdoblju od kapitalizma ka komunizmu. Radi se o općoj vlasti radničke klase, koju ostvaruje često u savezu sa seljaštvom i ostalim radnicima, nakon zbacivanja s vlasti buržoazije i ostalih eksploatatorskih klasa, a koju karakterizira razbijanje starih institucija vlasti klasnog društva i oblikovanje novih. Ovaj marksistički pojam je označavao prijelaznu socijalističku državu između kapitalističkog društva i besklasnog komunističkog društva. Kroz prijelazno razdoblje, država je trebala biti revolucionarna diktatura proletarijata. (PROPALO)

 Diktatura kriminalijata (od 1991. do 2012.) je revolucionarna vlast kriminala, neradničke klase. U mafijasizmu to je politički sustav koji revolucionarnim prevratom uspostavljaju ratni profiteri i zločinačke organizacije u prijelaznom razdoblju od socijalizma ka liberalnom kriminalizmu. Radi se o općoj vlasti koju ostvaruje domaća i strana mafija, često u savezu sa korumpiranim političarima i ostalim neradnicima, nakon zbacivanja s vlasti komunista i radničke klase, a koju karakterizira razbijanje radničkog samoupravljanja i pljačka društvene imovine. Ovaj mafijasistički pojam je označavao prijelaznu kriminalističku državu između socijalističkog društva i Remetinca. Kroz prijelazno razdoblje (u kojem vladaju heroji a ne zločinci) država je trebala biti revolucionarna diktatura kriminalnog podzemlja i nadzemlja. (OSTVARENO)

Diktatura klerikalijata (od 2012.) je revolucionarna vlast klera, svećeničke klase. U kaptolicizmu je to politički sustav koji revolucionarnim duhovnim prevratom uspostavljaju uzoriti biskupi u prijelaznom razdoblju od usvajanja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji do izglasavanja Zakona o bezgrešnom začeću. Radi se o općoj duhovnoj vlasti koju na teret poreznih obveznika (svih vjera i nevjera) ostvaruje katolička Crkva, često u savezu sa preobraćenim komunjarama i ostalim režimskim obraćenicima, a koju karakterizira sustavna borba protiv ateista, partizana i pedera. Ovaj klerikalistički pojam označava prijelaznu crkvenu državu između današnjeg i Sudnjeg dana. Kroz prijelazno razdoblje (u kojem vladaju samo Bog i Hrvati), država bi trebala biti revolucionarna biskupska diktatura. (SVE IDE K TOME)

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
18.8.2012. 21:11
e, davore, volio bih od g. bagera čuti pojašnjenje ovog kratkog i šturog komentara. čini se prilično dvojben...
Davor
18.8.2012. 10:55
Hvala i jednom i drugom komentatoru. Samo iskrena kritika je prava kritika. :)..."bager" vidi "BOLEST" pisca, a "fortitude" dijagnozu društva. Možda su i jedan i drugi u pravu :)) (Davor Suhan)
fortitude
17.8.2012. 17:22
čestitam na tekstu !! ( datum ove zadnje diktature ste, uvaženi Suhan, fulali, ona traje već dvije tisuće godina, kao predoblik zatim oblik i danas, u suvremenom obliku. rezultat uvijek isti... )
bager
17.8.2012. 10:20
....ma što reći......
"BOLEST" !
-Koliko li bolesnih ljudi ima?


Još iz kategorije Komentar