Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poezija

Dijakrona poezija pasionirane rokerice

  Goran Gazdek           20.04.2022.         4124 pogleda
Dijakrona poezija pasionirane rokerice

Kišni zagrebački utorak. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u središtu grada dupkom puna, toliko da vrijedne knjižničarke donose rezervne stolice. Kolegice i kolege, prijatelji i prijateljice iz Zagreba, Varaždina, Velike Gorice, Virovitice i drugih mjesta došli su podržati Anku Dorić, uveličati književnu promociju i čestitati na pjesničkom prvijencu, zbirci poezije Mijene ljubavi.

Nekoliko rečenica o njenom profesionalnom i pjesničkom putu na početku promocije rekla je urednica u nakladničkoj kući 'Stajegraf', Marijana Rukavina Jerkić, prisjetivši se vremena kada joj je Anka pokazala nekoliko svojih pjesama i kada je shvatila da zaslužuju biti objavljene što je nešto kasnije potvrdio i književnik, urednik i organizator raznih književnih manifestacija Marijan Grakalić motivirajući Anku da ih ukoriči.

<<< Deset pjesama Anke Dorić

"Uvijek je zanimljivo kad se u književnosti pojavi netko tko je izvan branše, a osobito je privlačno i zanimljivo kada su to liječnici. Nije to rijetkost, ni u svijetu ni kod nas, imamo zapažene liječnike prozaike i pjesnike, a sada se Anka pridružila cijeloj toj plejadi. Kod Anke iščitavam dualizam – ona je vrsna liječnica, poznata i priznata transfuziologinja i pjesnikinja koja je stihove počela pisati još u srednjoj školi", rekla je urednica i naglasila kako je Ankina poezija vrlo čitljiva.

"Kad tu poeziju čitate nemate što dodati ni oduzeti. Na prvi mah ona možda djeluje jednostavna, ali je duboko promišljena i mudra. U isto vrijeme ona je vrlo melodična i bila bi idealne za uglazbljivanje. Pjesme su vrlo direktne, pisane na promišljen način, bez fige u džepu. Po toj izravnosti iščitavam njezinu profesiju, to je osobina liječnika. Anka bi bila izvrstan psiholog i vrstan kirurg jer donosi odluke u kratkom rezu", zaključila je Rukavina Jerkić.

Potom je Anka pročitala jednu od prvih napisanih pjesama nakon što se ponovno latila pera - U kuhinji života. Te je pjesme objavljivala na Facebooku, primijetio ih je Marijan Grakalić i pitao zašto ne piše. Odgovor je bio vrlo kratak: "Nemam vremena pisati, bavim se medicinom". No, ipak ga je poslušala.

Ankine pjesme su dijakrone, istakao je Grakalić, kao i sama ljubav pa uz tvrdnju da je "ljubav važna" naveo stihove iz pjesme U jesen narančasto crvenu: Obori me ljubavlju/I ne moraš me osvajati.

 „Nije li to tipično žensko pismo, bez ikakve velike filozofije. To je koncept koji je pogođen. Taj stih je jako važan, i dobro da je na početku knjige, u pjesmi koja otvara zbirku. Ljubav u Ankinim pjesmama ima najrazličitije preoblike - ljubav za popodne i prijepodne, ljubav na odgodu… Sve što se može zamisliti sadržano je u ovoj maloj knjizi. Anku karakterizira iskrenost, a to nije baš tako banalno i jednostavno. Anka je veliki pasionirani roker koja uživa u muzici šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Ona slijedi samu sebe, svoj naboj, ljepotu, estetiku i poetiku koja je njoj važna. Kao takva, ona se ne pretvara što je ključno u cijeloj knjizi. Zato su njene mijene ljubavi originalne i lijepe. Doktori imaju obavezu biti iskreni prema svojim pacijentima i ne mogu im lagati. Takva je Anka prema ljubavi i poeziji“, kazao je Grakalić.

Profesorica književnosti i književna kritičarka Darija Žilić dodala je kako uz naglašenu istinitost, autentičnost i neposrednost, u ovoj zbirci postoji i odmak gdje to neposredno na neki način izmiče. „Objekt i subjekt u ovim su stihovima dio jednog jezičnog sklopa. Odlikuje ih vrckavost, igrivost, nepretencioznost i samotvornost“, rekla je Žilić naglasivši kako danas treba imati hrabrosti objaviti ljubavnu poezija jer je sentimentalnost degradirana i ne shvaća se ozbiljno što ovoj zbirci daje dodatnu vrijednost jer je ljubav jedino što nam treba.

O šarmu Ankine poezije govorila je profesorica književnosti i književna kritičarka Biserka Goleš Glasnović ustvrdivši da je Anka je u pjesmama istodobno romantična na starinski i suvremeni način.

"U prikazu različitih ljubavi, uspješno izmjenjuje uzvišeno uz vrlo blagi odmak u ironijskom i humorističkom tonu. Ponekad je na rubu estradnoga u jednostavnosti, uporabi rime, ponavljanju i nekih konvencionalnih pa i banalnih stihova koji u području cjelokupnog pjevanja ostvaruju zanimljiv i profilirani stil blizak melodramatičnom iskazu, u nimalo negativnom značenju te riječi", kazala je Goleš i zaključila:

"Dramatičnost se ostvaruje u napetosti ostvarenja ljubavi i u nemogućnosti njezina ostvarenja. Ta se napetost ne razrješuje tragično, starinski, već suvremeno kao popularna melodija koja nas ne uznemiruje već relaksira i poziva na nove pokušaje i ostvarenja. I upravo u tome se krije šarm poezije Anke Dorić: ona traži nemoguće, ali prihvaća moguće, ona se ne srami srca, pjeva ispod zvijezda s nadom da sve to događa i zvijezdama jer Anka Dorić je kao pjesnikinja okrenuta duhovnom i metafizičkom doživljaju ljubavi. Kao liječnica, okrenuta fizičkom postojanju tijela i života, zna da dok ima zvijezda ima i ljubavi".

Anka je pročitala još i pjesmu Za sedam sekundi te predstavila profesoricu violine Renatu Novoselec i glazbenicu Leoni Flower koje su nastupile u glazbenom dijelu programa. Točila se misna vina Pinot sivi i Sauvignon te Manzono bijeli Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma, a Josip i Ružica Šafranec iz istog mjesta donijel su svoje nadaleko poznate i nagrađivane medenjake te orehnjaču, makovnjaču i rogačicu.

<<< Velika fotogalerija na našem Facebook profilu

„Jako sam danas uzbuđena, imam tremu, što se meni dugo nije desilo“, rekla je Anka na kraju službenog dijela druženja i pročitala pjesmu Zagrljaj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija