Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Poezija

Dijakrona poezija pasionirane rokerice

  Goran Gazdek           20.04.2022.         3644 pogleda
Dijakrona poezija pasionirane rokerice

Kišni zagrebački utorak. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića u središtu grada dupkom puna, toliko da vrijedne knjižničarke donose rezervne stolice. Kolegice i kolege, prijatelji i prijateljice iz Zagreba, Varaždina, Velike Gorice, Virovitice i drugih mjesta došli su podržati Anku Dorić, uveličati književnu promociju i čestitati na pjesničkom prvijencu, zbirci poezije Mijene ljubavi.

Nekoliko rečenica o njenom profesionalnom i pjesničkom putu na početku promocije rekla je urednica u nakladničkoj kući 'Stajegraf', Marijana Rukavina Jerkić, prisjetivši se vremena kada joj je Anka pokazala nekoliko svojih pjesama i kada je shvatila da zaslužuju biti objavljene što je nešto kasnije potvrdio i književnik, urednik i organizator raznih književnih manifestacija Marijan Grakalić motivirajući Anku da ih ukoriči.

<<< Deset pjesama Anke Dorić

"Uvijek je zanimljivo kad se u književnosti pojavi netko tko je izvan branše, a osobito je privlačno i zanimljivo kada su to liječnici. Nije to rijetkost, ni u svijetu ni kod nas, imamo zapažene liječnike prozaike i pjesnike, a sada se Anka pridružila cijeloj toj plejadi. Kod Anke iščitavam dualizam – ona je vrsna liječnica, poznata i priznata transfuziologinja i pjesnikinja koja je stihove počela pisati još u srednjoj školi", rekla je urednica i naglasila kako je Ankina poezija vrlo čitljiva.

"Kad tu poeziju čitate nemate što dodati ni oduzeti. Na prvi mah ona možda djeluje jednostavna, ali je duboko promišljena i mudra. U isto vrijeme ona je vrlo melodična i bila bi idealne za uglazbljivanje. Pjesme su vrlo direktne, pisane na promišljen način, bez fige u džepu. Po toj izravnosti iščitavam njezinu profesiju, to je osobina liječnika. Anka bi bila izvrstan psiholog i vrstan kirurg jer donosi odluke u kratkom rezu", zaključila je Rukavina Jerkić.

Potom je Anka pročitala jednu od prvih napisanih pjesama nakon što se ponovno latila pera - U kuhinji života. Te je pjesme objavljivala na Facebooku, primijetio ih je Marijan Grakalić i pitao zašto ne piše. Odgovor je bio vrlo kratak: "Nemam vremena pisati, bavim se medicinom". No, ipak ga je poslušala.

Ankine pjesme su dijakrone, istakao je Grakalić, kao i sama ljubav pa uz tvrdnju da je "ljubav važna" naveo stihove iz pjesme U jesen narančasto crvenu: Obori me ljubavlju/I ne moraš me osvajati.

 „Nije li to tipično žensko pismo, bez ikakve velike filozofije. To je koncept koji je pogođen. Taj stih je jako važan, i dobro da je na početku knjige, u pjesmi koja otvara zbirku. Ljubav u Ankinim pjesmama ima najrazličitije preoblike - ljubav za popodne i prijepodne, ljubav na odgodu… Sve što se može zamisliti sadržano je u ovoj maloj knjizi. Anku karakterizira iskrenost, a to nije baš tako banalno i jednostavno. Anka je veliki pasionirani roker koja uživa u muzici šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Ona slijedi samu sebe, svoj naboj, ljepotu, estetiku i poetiku koja je njoj važna. Kao takva, ona se ne pretvara što je ključno u cijeloj knjizi. Zato su njene mijene ljubavi originalne i lijepe. Doktori imaju obavezu biti iskreni prema svojim pacijentima i ne mogu im lagati. Takva je Anka prema ljubavi i poeziji“, kazao je Grakalić.

Profesorica književnosti i književna kritičarka Darija Žilić dodala je kako uz naglašenu istinitost, autentičnost i neposrednost, u ovoj zbirci postoji i odmak gdje to neposredno na neki način izmiče. „Objekt i subjekt u ovim su stihovima dio jednog jezičnog sklopa. Odlikuje ih vrckavost, igrivost, nepretencioznost i samotvornost“, rekla je Žilić naglasivši kako danas treba imati hrabrosti objaviti ljubavnu poezija jer je sentimentalnost degradirana i ne shvaća se ozbiljno što ovoj zbirci daje dodatnu vrijednost jer je ljubav jedino što nam treba.

O šarmu Ankine poezije govorila je profesorica književnosti i književna kritičarka Biserka Goleš Glasnović ustvrdivši da je Anka je u pjesmama istodobno romantična na starinski i suvremeni način.

"U prikazu različitih ljubavi, uspješno izmjenjuje uzvišeno uz vrlo blagi odmak u ironijskom i humorističkom tonu. Ponekad je na rubu estradnoga u jednostavnosti, uporabi rime, ponavljanju i nekih konvencionalnih pa i banalnih stihova koji u području cjelokupnog pjevanja ostvaruju zanimljiv i profilirani stil blizak melodramatičnom iskazu, u nimalo negativnom značenju te riječi", kazala je Goleš i zaključila:

"Dramatičnost se ostvaruje u napetosti ostvarenja ljubavi i u nemogućnosti njezina ostvarenja. Ta se napetost ne razrješuje tragično, starinski, već suvremeno kao popularna melodija koja nas ne uznemiruje već relaksira i poziva na nove pokušaje i ostvarenja. I upravo u tome se krije šarm poezije Anke Dorić: ona traži nemoguće, ali prihvaća moguće, ona se ne srami srca, pjeva ispod zvijezda s nadom da sve to događa i zvijezdama jer Anka Dorić je kao pjesnikinja okrenuta duhovnom i metafizičkom doživljaju ljubavi. Kao liječnica, okrenuta fizičkom postojanju tijela i života, zna da dok ima zvijezda ima i ljubavi".

Anka je pročitala još i pjesmu Za sedam sekundi te predstavila profesoricu violine Renatu Novoselec i glazbenicu Leoni Flower koje su nastupile u glazbenom dijelu programa. Točila se misna vina Pinot sivi i Sauvignon te Manzono bijeli Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma, a Josip i Ružica Šafranec iz istog mjesta donijel su svoje nadaleko poznate i nagrađivane medenjake te orehnjaču, makovnjaču i rogačicu.

<<< Velika fotogalerija na našem Facebook profilu

„Jako sam danas uzbuđena, imam tremu, što se meni dugo nije desilo“, rekla je Anka na kraju službenog dijela druženja i pročitala pjesmu Zagrljaj.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija