Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

  hgk/vn           23.06.2024.         912 pogleda
Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika u procesu postizanja zelene tranzicije. Uz predstavnike Grupacije održavanja zelenih površina HGK i Grupacije Smart City HGK, radionica i B2B susreti Zeleni gradovi, pametna budućnost okupili su tvrtke, komunalna poduzeća i ponuditelje pametnih rješenja te donosioce odluka i predstavnike jedinca lokalne i područne samouprave – kako bi se istaknula važnost strateškog pristupa planiranju prostora i implementacije komunalnih rješenja.

"Značajno se ubrzava proces intenzivne urbanizacije često praćene nekontroliranim širenjem sive infrastrukture, zagađenjem te brojim komunalnim izazovima poput zbrinjavanja prekomjernog otpada. Intenzivne klimatske promjene i njihove posljedice kojima svjedočimo svake godine dodatno čine složenim ove izazove. Razvoj gradova po mjeri čovjeka podrazumijeva digitalnu transformaciju i pametna tehnološka rješenja integrirana sa zelenom infrastrukturom, zbog čega je unutar HGK ustrojeno Udruženje komunalnog gospodarstva i Grupacija Smart City. Drugi dio slagalice je i rad naše Grupacije održavanja zelenih površina", rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

"HGK je kroz svoju Grupaciju Smart City okupila niz tvrtki koje se bave razvojem i implementacijom tehnologija za pametne gradove. Gradovi poput Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka već su prepoznali vrijednost ovakvih inicijativa i aktivno sudjeluju u razvoju pametnih rješenja. Ovim putem najavljujemo i izradu sveobuhvatnog kataloga hrvatskih tvrtki koje nude inovativne Smart City proizvode i usluge. To će biti ključni resurs za gradove i općine diljem Hrvatske koji traže rješenja za pametno upravljanje urbanim sredinama. Pozivamo sve zainteresirane tvrtke da se uključe u Grupaciju i online Katalog", rekao je predsjednik Grupacije Smart City HGK Bojan Fišer.

U sklopu radionice održana je i dodjela nagrade Grupacije održavanja zelenih površina HGK najzaslužnijima za promicanje važnosti očuvanja zelenih prostora, bioraznolikosti i ekosustava u gradovima.

"Očekivanja o veličini, kvaliteti, dostupnosti i uređenosti javnih zelenih površina sve su veća i dolaze iz sve više područja. Sve su veći i izazovi s kojima se u našem radu susrećemo. Odgovor na to su kompetentne službe. Kako bismo potaknuli razvoj djelatnosti i ojačali svijest o važnosti zelenih površina, Grupacija održavanja zelenih površina HGK nagrađuje komunalna poduzeća i zaslužne pojedince za dosege i doprinos na području ove komunalne djelatnosti. Drago mi je da sam danas ovdje da čestitam izvanrednim poduzećima i pojedincima čiji trud, inovacije i predanost su inspiracija svima nama", poručila je predsjednica Grupacije održavanja zelenih površina HGK Jelena Sekelj.

Marina Marasović iz HBOR-a predstavila je Urbani razvojni fond – novi financijski instrument za financiranje razvojnih projekata gradova, vrijedan 172 milijuna eura. Fond će postati operativan krajem lipnja, a ono što ovaj financijski instrument čini potpuno inovativnim jest financiranje javno-komercijalnih projekata.

Točnije, ovaj instrument namijenjen je investicijama u javnu infrastrukturu pri čemu je komercijalni kriterij nužan. Korisnici su općine, gradovi i županije, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu tih jedinica, kao i u vlasništvu države.

Na ovaj način jedinice lokalne samouprave potiču se na ulaganje u financijski održive projekte. Ključna karakteristika Urbanog razvojnog fonda je njegova struktura koja uključuje kombinaciju kredita i bespovratnih sredstava. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Najniži iznos kredita iznosi 100.000 eura, dok najviši iznos može dosegnuti 10 milijuna eura.

Dobitnici nagrada i priznanja ; Izvor: HGK

Nagrada se dodjeljuje kao najviše priznanje za iznimne dosege koji su utjecali na rezultate poslovanja i ugled komunalne djelatnosti i struke u Hrvatskoj.  (Odluka o dodjeli nagrada i priznanja). Priznanja se mogu dodijeliti za uspješan rad i doprinos djelatnosti, uz jubilej, prilikom važnih događaja za djelovanje komunalnih poduzeća te pojedincima za osobni doprinos. Ovogodišnji dobitnici su:

Pula Herculanea, Pula – Nagrada kao najviše priznanje za iznimne dosege koji su utjecali na rezultate poslovanja i ugled komunalne djelatnosti i struke u Republici Hrvatskoj;

Unikom, Osijek – Priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj;

Našički park, Marovac Našički – Priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj;

Usluga Poreč, Poreč – Priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj;

Komunalac, Koprivnica – Priznanje za uspješan rad i doprinos na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj;

Komunalno društvo Viškovo, Viškovo – Priznanje za uspješan rad;

Luka Sinković,  djelatnik društva Zaprešić, Zaprešić – Priznanje za osobni doprinos u komunalnoj djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj;

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo