Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Desnica i ljevica u EP-u oprečno o utjecaju zelenih politika na prosvjede seljaka

  Hina           07.02.2024.         1569 pogleda
Desnica i ljevica u EP-u oprečno o utjecaju zelenih politika na prosvjede seljaka

Desni klubovi zastupnika poručili su u Europskom parlamentu u srijedu kako su zelene politike ljevice odgovorne za probleme seljaka koji su doveli do njihovih prosvjeda u više europskih zemalja, dok je ljevica ustrajala da je poljoprivredni sektor nemoguće odvojiti od zaštite okoliša. "Poljoprivredna politika nije pododjel ekološke politike nego je važna zasebna tema", kazao je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta čelnik Europske pučke stranke Manfred Weber.

Weber je podsjetio da su pučani bili protiv uredbe o obnovi prirode koja je usvojena u studenom, a predviđa mjere za obnovu najmanje 20 posto kopnenih i morskih područja koja su u lošem stanju do 2030. i svih ekosustava do 2050. "Pogrešno je stavljati zemlju na ugar kada nedostaje hrane", istaknuo je Weber.

Klubovi zastupnika koji su desniji od pučana - Europski konzervativci i reformisti (ECR) te Identitet i demokracija (ID) - okrivili su Zeleni plan, strategiju EU-a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050., za probleme poljoprivrednika. Talijanski zastupnik Nicola Procaccini (ECR) poručio je da se u sklopu "luđačkog zelenog plana" vodi rat protiv poljoprivredne proizvodnje. "Promovirate hranjenje insektima, a proglasili ste rat vinu i govedini", poručio je Procaccini.

Estonski eurozastupnik Jaak Madison (ID) smatra da zeleni plan "uništava poljoprivredu".  "S utopijama i fantazijama nećete spasiti planet. Samo 6 posto CO2 emitira Europa, a taj teret želite prebaciti na seljake", kazao je. Veliki prosvjedi seljaka pogodili su Francusku, Belgiju, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku, Rumunjsku i Italiju, a u jeku prosvjeda predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen je u utorak najavila povlačenje uredbe o održivoj upotrebi pesticida,

U raspravi je sudjelovao i hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić, član Hrvatskih suverenista i ECR-a. Ilčić je kazao da je postojeća politika EU-a “pogubna i za poljoprivrednike i za cijelo društvo” te da seljaci prosvjeduju protiv previše regulativa, restrikcija prema Zelenom planu, uvoza jeftine hrane iz inozemstva, restrikcija konvencionalnom umjetnom gnojivu i ukidanja subvencija za dizel. “Proglašavate kralj poljoprivredne proizvodnje. Ja se nadam da će prije toga cilja građani proglasiti vaš kraj na idućim europskim izborima”, poručio je Ilčić.

Zeleni: Seljaci su najpogođeniji klimatskim promjenama

Supredsjednik Zelenih, belgijski eurozastupnik Philippe Lamberts, za probleme poljoprivrednika pak krivi Zajedničku poljoprivrednu politiku koja, kako je kazao, ide na ruku industrijskim divovima, a ne malim proizvođačima."Vi desnica ste odgovorni, vi ste za Zajedničku poljoprivrednu politiku koja je samo za proizvodnju", kazao je Lamberts. "Trebamo Zeleni plan ako želimo preživjeti. Seljaci su na prvoj crti klimatskih promjena", dodao je.

Španjolska eurozastupnica Iratxe Garcia Perez, predsjednica kluba zastupnika Socijalista i demokrata, poručila je da seljacima treba pomoći subvencijama, smanjenjem prijevoznih troškova i borbom protiv nelojalnih trgovačkih praksi kako bi se postigla pravedna cijena proizvoda. No, "apsolutno ne možemo prihvatiti da poljoprivredna kriza dovede u pitanje borbu protiv klimatskih promjena, kao što nije prihvatljivo da EU žrtvuje trgovinske sporazume s trećim zemljama“, poručila je Iratxe Garcia.

Iratxe Garcia se vjerojatno referirala na francusko protivljenje, nakon prosvjeda poljoprivrednika, trgovinskom sporazumu između EU-a i trgovinskog južnoameričkog bloka Mercosur.

Za razliku od španjolske socijaldemokratkinje, Ljevica je, kao i ECR i ID, kritizirala predloženi trgovinski sporazum, kao i sporazume s drugim zemljama.  "Kako naši seljaci mogu biti kompetitivni protiv Brazila ili Ukrajine koji imaju poljoprivredne tvornice. Koja je poanta u uvozu dobara s druge strane svijeta ako ih mi možemo proizvesti", poručila je Manon Aubry, francuska zastupnica Ljevica.

Ressler: Poljoprivrednici ne smiju platiti najveću cijenu tranzicije

Eurozastupnik HDZ-a/EPP-a Karlo Ressler kazao je Hini kako je poljoprivreda “više od same gospodarske djelatnosti”. “Hrana postaje sve vrjedniji resurs u geopolitički zategnutijim odnosima i jednostavno smo se protivili zbog toga bilo kakvim mjerama koje bi imale za učinak smanjenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje administrativnog opterećenja”, istaknuo je Ressler.

“Poljoprivredu je nemoguće vidjeti isključivo u kontekstu zaštite okoliša jer su takvi zahtjevi onda nerealni, pretjerano rigorozni, ali u konačnici i ideološki uvjetovani”, dodaje. Ressler drži da je “potrebno usklađivati se s potrebama vremena i pokušati napraviti poljoprivrednu proizvodnju što je moguće više održivom i ekološkom”, ali istovremeno zelena tranzicija mora biti pravedna i poljoprivrednici “ne smiju platiti najveću cijenu zelene tranzicije”

Ressler je pozdravio povlačenje prijedloga uredbe o pesticidima, a podsjetio je da je EPP bio protiv uredbe o obnovi prirode zbog čega su “od strane Zelenih i od strane Možemo bili agresivno napadani za populizam”. “Rješenje ne može biti da uspostavimo takve standarde za europske, za hrvatske poljoprivrednike, a da onda s druge strane problem nedostatka hrane pokušavamo nadomjestiti kupnjom jeftine hrane iz inozemstva”, istaknuo je Ressler.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda