Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Pitomača

Deseti Dan pečenjakov u Pitomači – otišlo više od dvije tisuće klipova

  gg           07.08.2016.         5914 pogleda
Deseti Dan pečenjakov u Pitomači – otišlo više od dvije tisuće klipova

Više od dvije tisuće klipova kukuruza ispečeno je i skuhana jučer jubilarnoj jednodnevnoj tradicijskoj manifestaciji „Dan pečenjakov“ u Pitomači. Na sreću, najavljeno nevrijeme s kišom došlo je nešto ranije, u noći s petka na subotu pa ju organizatori nisu odgodili za nedjelju kako su to razmišljali. Bila je to ispravna odluka jer vrijeme je bilo baš onako kako treba – nit vruće, nit hladno – sasvim ugodno za predvečernje i noćno druženje.

„Dečkima z Dravske“ koji su prije jednog desetljeća zakotrljali priču s pečenjacima ove godine pridružila se i udruga „Čuvarice kulturne baštine“ iz Kladara koja je Pitomčanima i njihovim gostima ponudila proizvode od kukuruza pripremljene na tradicijski način – kruh, pogaču, žgance, zlevanku, cicvaru, lepinje, kukuružnjače s orasima, štrudle i kokice. Udruga je osnovana 2012. godine kada je mala dvadesetak članova, danas ih 65. „Drago nam je što smo dobili priliku sudjelovati na ovakvoj manifestaciji i kroz proizvode od kukuruza predstaviti naš rad i ciljeve - sačuvati tradiciju od zaborava. Na nama mladima je da od starijih članova naučimo, preuzmemo i sačuvamo običaje“, kaže nam predsjednica Čuvarica kulturne baštine Majda Kodžaga.

Već godinama na Danu pečenjakov prisutna je i Udruga vinara „Aršanj“ koja vinima svojih stotinjak članova upotpunjuje ponudu. Predsjednik Udruge Marijan Sulimanac zadovoljan je ovogodišnjom iznimnom kvalitetom grožđa, veli, ako do početka berbe ne bude većih vremenskih oscilacija kvaliteta vina bi moglo biti jednako dobra kao prošlogodišnja koja je bila, valja to ponoviti, jedna od najboljih berbi u posljednjih desetak godina. „Ovakve manifestacije ne mogu proći bez nas, gdje je iće mora biti i piće, to se zna“, kazao nam je. A na pitanje kako se vino slaže s pečenjacima, spremno je odgovorio: „To vam ja na ne mogu kazati, to morate probati. I vi i svatko tko dođe“.

Manifestaciju organiziraju Općina Pitomača i Turistička zajednica Općine Pitomača uz potporu tvrtke Draft i Braniteljske zadruge Zlatni vrtovi koja je osigurala kukuruz. No, ništa bez dečkiju z Dravske koji su manifestaciju osmislili i pokrenuli. „Prvobitna zamisao je bila da u Pitomači preko ljeta organiziramo nešto za one koji su tu, koji nisu otputovali na godišnje odmore. I uspjeli smo u tome – iz kolovoza u kolovoz sve je više ljudi. Te prve godine imali smo tek 150 klipova, po trgovinama smo prosili malo soka i mineralne kako bi uz kukuruz natočili i koju čašu osvježenja, a sad se proširilo na manifestaciju kakve nema u okolici“, kaže nam „dečko iz Dravske“, Matija Gregurek.

Dečki su nam pripremili kuhani kukuruz i pečenjake na žaru i uz žar. One na žaru nazivaju „paklene orgulje“. Na rešetki veličine dva metra puta 50 centimetara slažu klipove pa ih to podsjetilo na veliki glazbeni instrument s klavijaturama. Kako je uz žar jaaaaako vruće eto naziva. Pečenjaci na vilama su dio tradicije. „Tako su pekli naši stari jer drugi alat na poljima nisu imali“, objašnjava Gregurek.

Unatoč gužvi zastoja i uskog grla nije bilo. Kukuruz se kuhao u tri lonca pristavljanih u različito vrijeme tako da ga je bilo u svakom trenutku.

Početaka se prijetio i Marinko Barčan iz Turističke zajednice. „Naš kontakt policajac Ivica Tišljar došao s prijedlogom da bi s prijateljima iz ulice pokazao kako su se u pitomači od navek pekli pečenjaci. Prihvatili smo to kao dobru ideju i evo živi već deset godina i pomalo se razvija u prepoznatljivu manifestacij“, kaže Barčan.

Sve nas je zabavljao bend Svirci moji iz Pitomače.

Manifestacija je humanitarnog karaktera, pečenjaci su se dijelili besplatno, ali su građani pozvani da u škrabicu ubace dobrotvorni prilog – ove godine za obnovu vukovarskog vodotornja.

Fotogalerija - Facebook

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pitomača