Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Virovitica

Demanti: Neće se „betonizirati“ zelene površine, ne ukida se promet u središtu grada niti će se rušiti stabla

        29.03.2019.         3813 pogleda
Demanti: Neće se „betonizirati“ zelene površine, ne ukida se promet u središtu grada niti će se rušiti stabla

Povodom članka pod naslovom „Novi urbanistički plan uređenja središta Virovitice predviđa daljnje rušenje stabala, potpunu betonizaciju zelenih površina i pogodovanje trima građevinskim poduzetnicima“, objavljenog na portalu Virovitica.net, molimo Vas da sljedeće priopćenje objavite u cijelosti - piše u nepotpisanom demantiju poslanom na našu mail adresu.

Radi provjere istinitosti navedenih tvrdnji u članku pozivano građane da zaključno do 1. travnja može izvrše javni uvid u prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta Virovitice. Prijedlog plana izložen je svakim radnim danom od 08,00 do 13,00 sati u prostorijama Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo, soba br. 108, 1. kat, Trg kralja Zvonimira 1. Prijedlog Plana dostupan je i na službenim stranicama nositelja izrade prostornog plana: www.virovitica.hr te u informacijskom sustavu prostornog uređenja.

Prema navodima u članku na portalu Virovitica.net, u tijeku javnog uvida na adresu navedenog portala pristiglo je nekoliko primjedbi, mišljenja i prijedloga koji će, prema najavi, na portalu biti objavljeni ovih dana.

Prema istim primjedbama, navodi se u članku, građani nisu za to da središte Virovitice bude zapušteni prostor, žele ga urediti, a ne „betonizirati“. Također, smatraju da se ovim pogoduje dvojici ili trojici poduzetnika.

Ovim putem napominjemo da se pitanja „betoniziranja“ površina ne uređuju urbanističkim planom uređenja, već idejnim i projektnim rješenjima koja u određenim slučajevima mora odobriti i nadležni konzervator budući da se dio obuhvata Plana nalazi u zaštićenoj konzervatorskoj jezgri koja je pod zaštitom Ministarstava kulture.

Grad Virovitica slaže se s primjedbama građana pristiglim na portal Virovitica.net da se središte grada treba urediti. Ono će se i urediti i prilagoditi navikama građana Virovitice, a ne građana Koprivnice, pošto se u članku Koprivnica navodi kao primjer. Regulirat će se promet, urediti šetnice i zelene površine. U Prijedlogu plana nigdje se ne spominje „betonizacija“ cjelokupnog prostora.

Što se tiče pogodovanja poduzetnicima, pitanje je što to zapravo znači? Treba li im uvoditi kojekakve zabrane i otjerati ih iz Virovitice ili ih motivirati da izgrade i urede svoje objekte, primjerice Robna kuća, na zadovoljstvo građana, zaposlenika, stanara i u konačnici, samih poduzetnika. Po ovome bi ne raditi ništa bila bi najbolja opcija jer bi sve samo od sebe propalo, ne bi bilo u tom slučaju niti pogodovanja niti krivaca. Međutim, oni koji to zagovaraju bi bili i prvi kritičari kako se ništa ne radi.

Nadalje, što se tiče navoda da se ukida promet u središtu grada, napominjemo da se promet u središtu grada ne ukida. Također, Prijedlogom urbanističkog plana uređenja središta Virovitice se ne definiraju kružni tokovi, raskrižja, ceste, zelene površine, već samo prostor pod oznakom IS gdje će se naknadno, uz suglasnost konzervatora, kroz projekt uskladiti postojeći trgovi s perivojem i dvorcem. Nakon završetka obnove dvorca i parka, sljedeći projekt bit će uspostava jednosmjernog prometa u samom središtu grada.

Vezano uz kružne tokove kod Robne kuće, Fine i Mr. Jacka, koji se navodno, kako stoji u članku, brišu, ističemo da su ih u najvećem dijelu financirale Hrvatske ceste, pošto se radi o državnoj cesti, kao i to da oni ostaju do daljnjega. Grad Virovitica, zajedno s prometnom strukom, usuglasio je prometovanje oko središta grada i sadržaje koje će sadržavati budući prostori.

U članku se navodi i da sve oko parka postaje pješačka zona, što također nije istina. Buduća šetnica oko parka bez prometa bit će moguća kada se izgrade svi mogući sadržaji za građane i kada građani sami odluče da se ista zatvori. Dakle, tu će odluku donijeti isključivo građani grada Virovitice, a ne osobno Gradonačelnik, Gradska uprava ili anonimni stručnjaci koji dezinformiraju javnost.

Dezinformacije su navedene i vezano uz parkiranje, kao i nova parkirališta „sumnjive dostupnosti i navikama“. Istina je da se rade nova parkirališta, ali građani će, kao i do sada, moći parkirati na postojećim parkiralištima, među kojima su ono kod Župne crkve sv. Roka i Dore. Što se tiče novih parkirališta iza Županije, Crvenog križa i Suda, ona su potrebna zbog povećanog prometa u i zbog poslovnih sadržaja koji se nalaze u samom središtu grada.

Svi koji rade na projektima uređenja centra su rođeni Virovitičani ili ljudi koji žive u Virovitici, svoj posao rade javno i potpisuju se iza svojih rješenja.

Scenarij sličan ovome dogodio se i uoči obnove virovitičkog Malog parka, kada se u javnosti proširila dezinformacija kako park mijenja ime i namjenu, a svi jako dobro znamo kako je priča završila.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica