Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Deložacija obitelji Cvjetković: Marija Veronkica Cvjetković virovitičkih korijena

        16.03.2015.         5232 pogleda
Deložacija obitelji Cvjetković: Marija Veronkica Cvjetković virovitičkih korijena

Deveteročlana obitelj Cvjetković danas je u 14 sati trebala biti deložirana iz obiteljskog doma u Mogilskoj 5 na zagrebačkom Bukovcu, a pred njihovom kućom okupilo se stotinjak ljudi koji im žele pomoći da se to ne dogodi. Podršku je došla dati i skupina iz Virovitice, jer Marija Veronkica Cvjetković ima i virovitičkih korijena. Njen otac Drago Grafel rodjen je u Virovitici, do 1950 živio je u kući u kojoj je danas Udruga umirovljenika u ulici Matije Gupca.

Obitelj Cvjetković do utorka treba napustiti svoj dom - zbog duga za koji još pravomoćno nije dokazano da postoji. Sudski vještak utvrdio je da je kredit čak preplaćen. 'Od ponedjeljka od ponoći oni mogu banut kad hoće - mi to nećemo znati. Nas dvoje, petero djece, unuk i zet. Mali je unuk neki dan imao godinu dana', kaže Tomislav Cvjetković.

Prije tri tjedna deložacija je odgođena - zahvaljujući potpori 200-tinjak ljudi. O ovoj deložaciji neće biti obavijesti - ali Cvjetkovići svoj dom - ne namjeravaju napustiti. 'Da postoji naznaka da smo mi krivi , mi bi tu odluku prihvatili, naravno da Sud donosi nepopularne odluke, ali ako su ovo zakonske, one se poštuju. Ovo zakonom nije u redu korektna odluka', kaže Marija Veronkica Cvjetković.

Odvjetnica obitelji podnijela je zahtjev Općinskom sudu za privremenom mjerom zabrane deložacije dok se na dovrše postupci njezinih stranaka. 'Ondje bi se trebalo utvrdit postoji li dug i tek tada će se moći vidjeti postoje li uvjeti da se provode dražbe i deložacije, bilo što drugo', kaže odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović.

Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja pregledom dokumentacije otkriva još propusta u ovom procesu. U nekoliko ključnih dokumenata zbog kojih je kuća ovršena - navedena je stara, pogrešna adresa, tvrdi Vidmar.  'Koja je bila nevažeća od 1997., gotovo godinu i pol prije nego je ovrha pokrenuta. Na temelju takvog prijedloga za ovrhu u kojem je navedena kriva adresa nije trebalo biti ni doneseno rješenje o ovrsi', kaže Vedran Vidmar.

A izgleda kako je ovršeno više nego što je smjelo biti. Ovo potkrovlje - iako nije u zemljišnoj knjizi također je prodano. 'To je problem i zato bi trebalo što prije izvršiti ove ispravke i razmisliti o tome da se ovrha glede potkrovlja obustavi', kaže Vidmar.

Na pitanje kako je moguće da dolazi do ovakvih propusta, kao jedan od razloga Vidmar navodi preopterećenost sudova i nedostak funkcije javnih ovršitelja. 'Omogućilo bi se sudovima, da brže i učonkovitije provedu parnične postupke pa ako ih je ovršenik izgubio onda bi znao na čemu je, a ako bi ih dobio onda ovrha ne bi bila ni provedena', kaže Vidmar.

A ovrha obitelji Cvjetković je provedena, kuća im je prodana bez dokaza da nešto uopće duguju. Pitanje je samo hoće li opet uspjeti izbjeći deložaciju. 'Jesmo umorni smo, ali mi se predat nećemo', poručuju Cvjetkovići.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti