Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Dossier Bolnica

Decentralizacija bolničkog sustava i najava reorganizacije i proširenja hitne bolničke mreže

  vn           14.03.2016.         1721 pogleda
Decentralizacija bolničkog sustava i najava reorganizacije i proširenja hitne bolničke mreže

U prostorijama Ministarstva zdravlja je održan sastanak na temu vraćanja županijskih bolnica na upravljanje svojim osnivačima i reorganizacije te proširenja hitne medicinske mreže na razini cijele Republike Hrvatske. Sastanak je održan na poziv ministra Daria Nakića koji je prošli tjedan uputio poziv svim županima i njihovim pročelnicima za zdravstvo te Gradu Zagrebu da se odazovu na ovaj sastanak i prezentaciju oko navedenih tema. Na sastanku su bili nazočni gotovo svi župani ili njihovi zamjenici te pročelnici za zdravstvo.

Ministar je na uvodnom dijelu prezentirao dosadašnje rezultate Programa sanacije bolnica koji, kako rezultati pokazuju, nije polučio očekivane rezultate i smanjio dugove bolnica. Slijedom izloženih rezultata programa, ministar je dao prijedlog dopune Zakonao sanaciji javnih ustanova koji podrazumijeva sklapanje posebnih sporazuma između Ministarstva zdravlja, županija(osnivača) i zdravstvenih ustanova. Unutar svakog pojedinog sporazuma će se posebno iskazati nastala dugovanja određenih bolnica koja su nastala u periodu od 31. prosinca 2013. do 31. prosinca 2015. te će se sukladno tome i ostalim parametrima posebno dogovoriti tijek rješavanja problematike oko nastalih dugova i obaveza rješavanja istih.

Novonastala dugovanja (od 01. siječnja 2016.) će se vraćati uštedama u tekućem poslovanju te dodatnim sredstvima koja će se osiguravati iz fondova EU.

Druga tema sastanka je bila reorganizacija i povećanje hitne bolničke mreže koja će novim planom postići bolju organizaciju i optimalnu pokrivenost. Prilikom izrade plana se vodila posebna briga oko onihpodručja koja su imala veliku opterećenost i nedostatak kadrova i onih područja koja nisu bila pokrivena mrežom što se posebno odnosi na područja od posebne državne srbi gdje je izražena velika depopulacija stanovništva i iseljavanje. Plan obuhvaća i povećanje mreže hitne helikopterske službe u suradnji sa MORH-om koja će se najviše odraziti na povećanu učinkovitost sustava tijekom ljetnih mjeseci.

Na sastanku je odlučeno će se pristupiti i rješavanju rada liječnika u koncesiji i onih koji rade u domovima zdravlja na sudjelovanju u radu izvanbolničke hitne službe ili rješavanju mrtvozorničke službe, što je naišlo na odobravanje svih prisutnih.

Na kraju sastanka je izraženo zadovoljstvo i postignuta suglasnost svih prisutnih oko tema koje su bile izložene te je zaključeno da će se daljnjim postupcima i zajedničkim radom djelovati na unapređenju cijelog sustava i smanjenju dugovanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Bolnica