Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

Dečak najavio novi fond s oko 300.000 branitelja

  Večernji.hr           06.01.2010.         3035 pogleda
Dečak najavio novi fond s oko 300.000 branitelja

General Đuro Dečak podnio je Vladi pisanu ostavku na mjesto u Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja jer se "braniteljskim novcem ne upravlja onako kako bi trebalo". I to u godini kad je Fond poslovao najbolje do sada i ostvario oko 250 milijuna kuna dobiti. Uvjeren je, kaže, kad vide kako dobro funkcionira, u njihov fond će pristupiti i branitelji izvan Koordinacije. - Držim da novcem branitelja, a riječ o 2,3 milijarde kuna ne raspolažu kako treba. Taj novac treba oplemeniti, izmijeniti zakon na način da dopušta investicije koje bi otvarale radna mjesta - kaže Dečak i nastavlja: - Svaki branitelj ima pravo prodati svoje udjele, ali to treba raditi tako da se zbog prodaje udjela Fond ne topi. Treba braniteljima omogućiti da otkupljuju udjele jedni od drugih.

Ako se izmjenama zakona to ne omogući, najavljuje Dečak, izaći će iz fonda i on i svi članovi Koordinacije braniteljskih udruga. - A nas ima oko 300.000. Povući ćemo svoje udjele i osnovati novi fond. Fond koji će biti razvojni. Koji će otvarati radna mjesta, a ne samo da čekamo i da jednom godišnje uzmemo 20 kuna dividende po udjelu - pojašnjava Dečak.

Ministar branitelja i Dečakov suborac Tomislav Ivić potvrdio je kako su zaprimili pisanu ostavku generala i da će na jednoj od sljedećih sjednica Vlada ostavku i prihvatiti. Preostaje samo da Koordinacija imenuje svog novog čklana u Upravni odbor. Neslužbeno se doznaje da će to biti Krunoslav Samošćanec.

- Iako mi je žao što se odlučio na ostavku, zahtjeve koje je Dečak imao bilo je nemoguće ispuniti. Bilo bi to legaliziranje torbarenja. A mi smo napravili sve kako bi se torbarenje spriječilo - komentira ministar Tomislav Ivić.

Što se tiče Dečakovih tvrdnji da se fondom ne upravlja kako bi trebalo, ministar Ivić kaže kako su branitelji na svoje udjele dobili godišnju kamatu od oko 30 posto, "a takve iznose ne isplaćuju u ni jednoj banci na svijetu".

Iz Upravnog odbora Fonda branitelja neslužbeno se može čuti kako je Dečak već neko vrijeme nezadovoljan svime što se radi, posebno činjenicom da nisu preuzeli vukovarski Vupik, što je bila njegova velika želja.m- Vupik je bio Dečakovo veliko nezadovoljstvo, ali bojim se da se netko zaletio i torbario pa bi sada želio legalizirati svoje udjele. Sve upozorava na takav scenarij. Da se razumijemo, ne mislim da je Dečak osobno torbario, možda samo pokušava spasiti novac nekom od svojih članova - kaže jedan od dobrih poznavatelja prilika u fondu.

Iz Fonda hrvatskih branitelja dosad je udjele iskupilo oko 40 posto branitelja, a Koordinacija kojom predsjeda general Đuro Dečak ima 300.000 članova. Ako je i u toj populaciji udjele iskupilo 40 posto vlasnika, ispada da bi u novi, Dečakov fond novac moglo prebaciti 180.000 hrvatskih branitelja. Kako prosječni branitelj ima 10 udjela, Dečak bi u fondu mogao imati 1,800.000 udjela. Vrijednost jednog udjela 30. prosinca iznosila je 720 kuna, što znači da bi novi fond mogao biti težak 1,296 milijardi kuna! Ne želeći spekulirati o tome koliko bi novi fond mogao biti težak, Dečak je kazao da će, bude li priseljen na osnivanje novog fonda, novcem branitelja otvarati nova radna mjesta i povećavati vrijednost ukupne imovine.Uvjeren je, kaže, kad vide kako dobro funkcionira, u njihov fond će pristupiti i branitelji izvan Koordinacije.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

2010
8.1.2010. 18:42
Pomognite sirotinju?
freeman
8.1.2010. 8:50
šta je sad, izgleda da nemaš više gdje grabljat, ajde ti lijepo naš Đuro prodaj barem frtalj svoje imovine i napravi nešto za naš kraj koji sio tako lijepo sa svojima (rodbinom i prijateljima) opelješio
karlo01
7.1.2010. 0:09
Dobro da su novci fonda u stranoj banci,da su bili kod Protege sada bi svi popušili ako već i nismo čim Đuro bježi iz njega jer je on poznat kao pošten,skrban i častan čovjek.od birtije u obližnjem selu 1991godine je postao među pedeset najbogatijih Hrvata!
Danica
6.1.2010. 23:58
Što to znači, onih 200 000 lažnih branitelja osnovat će neki svoj fond?
I za što su ratovali naši branitelji - za domovinu Hrvatsku ili za udjele u fondovima?
Da je objavljen Registar branitelja vjerojatno se ne bi razgovaralo o novim fondovima, za istinske branitelje uvijek bi se našlo dovoljno udjela...
I što je bilo s udjelima u Ini? Gdje je bio Dečak kada je trebalo NE DATI udjele iz INE, zlatne hrvatske koke.I da li je ikada pitao Polančeca zašto INOM upravljaju Mađari a ne Hrvati?
domovina
6.1.2010. 20:46
ĐURO DEČAK PRAVILO OBEČATI I ZAJ.... TO JE ON ZA NAS BRANITELJE
mega
6.1.2010. 16:52
Treba vjerovati Dečaku , čega se je on prihvatio sve je završilo u njegovom džepu, pa zašto ne bi i to.
zzzz
6.1.2010. 15:40
A kome više vjerovati?????
"- Iako mi je žao što se odlučio na ostavku, zahtjeve koje je Dečak imao bilo je nemoguće ispuniti. Bilo bi to legaliziranje torbarenja. A mi smo napravili sve kako bi se torbarenje spriječilo "
Izgleda da će branitelj proći kao i ŠTEDIŠE ŠKZ U VIROVITICI??????


Još iz kategorije Aktualnosti