Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Babić

Dečak: Ako sam Babiću potpisao potvrdu, tamo piše i ime onoga tko mi je dao da to potpišem

  Večernji list           01.02.2014.         3047 pogleda
Dečak: Ako sam Babiću potpisao potvrdu, tamo piše i ime onoga tko mi je dao da to potpišem

Da bi ishodio status ratnog vojnog invalida, Babić je uz pregršt liječničke dokumentacije morao imati i potvrdu svog zapovjednika o okolnostima stradavanja. Potvrđuje to za Večernji list  i dr. Stjepan Feketić, bivši virovitičko-podravski župan te šef tročlane liječničke komisije koja je odlučivala o Babićevoj invalidnosti:

- Samog predmeta se ne sjećam pa ne mogu o njemu govoriti. Uglavnom, procedura je bila takva da je nalazima trebalo priložiti potvrdu o sudjelovanju u postrojbi te potvrdu o ranjavanju, zatim karton liječnika opće medicine, da se vidi kakav je zdravstveni status osobe bio i prije ranjavanja. Naša odluka nije bila konačna, već se nalaz slao drugostupanjskoj komisiji u Zagreb - tumači dr. Feketić.

Istražitelji ga, dodaje, do sada nisu ispitivali o dr. Ivicu Babiću.

Okolnosti stradavanja dr. Ivice Babića ne sjeća se ni njegov ratni zapovjednik Đuro Dečak:

- Moguće je da sam ja potpisao Babiću potvrdu jer sam bio njegov direktno nadređeni. Ako jesam, onda na toj potvrdi na lijevoj strani stoji ime i prezime osobe koja mi je dala da to potpišem. Ako je nešto i lažirano, to je radila liječnička struka. Iako, mislim da se ovdje radi o političkom obračunu i političkom pritisku - kaže general Dečak pa na pitanje zašto se prije desetak godina, kada su počele kružiti priče o tome da je Babić lažni invalid, nije krenulo u rasvjetljavanje cijelog slučaja, odgovara:

- Pa tada liječnički sindikat nije bio u štrajku!

Bivši ministar branitelja Ivica Pančić govori da je tijekom mandata pokrenuo reviziju lažnih vojnih invalida, ali da se s njom stalo nakon što je ministrica branitelja postala Jadranka Kosor, koja pak ne želi javno polemizirati s Pančićem.

Kada je "slučaj Babić" dospio do Državnog odvjetništva, već je bila nastupila relativna zastara jer se krimen koji mu se sada stavlja na teret u to doba nije nalazio među kaznenim djelima za koje zastare nema. Pravnici s kojima smo razgovarali kažu da se, da je bilo političke volje, anonimka protiv dr. Babića na čistac mogla istjerati puno prije - revizijom kroz upravni postupak koji je trebalo pokrenuti Ministarstvo branitelja.

I general Dečak smatra da se sve trebalo riješiti puno prije. O dr. Babiću on ima samo riječi hvale iako u mirnodopsko vrijeme nisu, kaže, bili na istim političkim stranama:

- Kad sam bio župan, on je bio vijećnik SDP-a. No, Ivica je bio moj dragovoljac, a potkraj 1991. godine postavio sam ga za načelnika saniteta. Taj je čovjek prošao ratišta zapadne Slavonije, a danas ga proziva onaj koji nije bio s nama, koji je pobjegao i grijao stražnjicu u Zagrebu - govori general Đuro Dečak.

Istražitelji ni njega nisu ispitivali o doktoru Babiću.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

SIDRO
2.2.2014. 11:53
@francek- ne brinem se ja za ratni put Đakića jer smo skupa bili u domovinskom ratu i to nije sporno ali što se tiče one " nismo svi jednaki pred zakonom" i još toga dosta e o tome..........?
fitilj
2.2.2014. 10:01
JOSIP ĐAKIĆpredsjednik Hvidre:!Neka institucije kažu tko laže
Josip Đakić, predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata nije želio komentirati uhićenje Ivice Babića. “Dr. Babić nije član Hvidre i nije član HDZ-a. Neka institucije kažu tko laže, ja neću”, rekao je Đakić za Glas Slavonije.
francek
2.2.2014. 9:23
g. SIDRO !
Budite spokojni,oglasit će se g.Đakić ,pa ne mislite valjda da se on po svom ratnom i poratnom putu ima zbog bilo čega sramiti ?
SIDRO
2.2.2014. 7:46
Interesantno da se gospodin Đakić nije oglasio?
Nano-59
1.2.2014. 18:42
Od Babića svi sad peru ruke, od Krista je oprao ruke Pilat znamo kako je završio, za Babića smo na čekanju
crni
1.2.2014. 17:20
Kažu da u našoj bolnici ima još ovakvih lažnjaka!
fitilj
1.2.2014. 16:00
Točno, upravo su oni koji su pobjegli za vrijeme rata i grijali stražnjicu daleko od bojišnice najveća gamad i galamđije u napadima na dragovoljce Domovinskog rata i hrvatske branitelje!

Na sve ovo što se sada otkriva i piše u gornjem članku upozorio sam već u prvim komentarima o uhićenju Ivice Babića.

Još je čudnije kako je Nacional 20. siječnja 2004. godine mogao pisati o optužbi lažne invalidnosti ako je Babić:
1. tek krajem 1995. dokumentaciju predao oftalmologinji!?,
2. i kada mu je tek 6. veljače 1996. mu je Ured za obranu priznao statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida!?


Još iz kategorije Dossier Babić