Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virovitičani u Zagrebu

Davor Šunk u Zavičajnom društvu Virovitičana: Multimedijalac kojem je svaki medij premalen

  spm           12.11.2014.         3369 pogleda
Davor Šunk u Zavičajnom društvu Virovitičana: Multimedijalac kojem je svaki medij premalen

Spontanim pljeskom Virovitičani u Zagrebu nekoliko puta prekidali su izlaganje Davora Šunka, koji je predstavljao svoj rad na sastanku zavičajnog društva u listopadu. Iako predaje na fakultetima, bavi se grafičkim dizajnom, dječjom književnošću, stripom i fotografijom, Šunk je prije svega crtač, rekao je govoreći u o svom stvaralaštvu. Književnik Robert Mlinarec  kratko je predstavio njihove zajedničke projekte, kao što je dvojezična knjiga  Tragovi - Traces , zbirka putopisnih crtica i fotografija. Prije fotografije ili slike uvijek je riječ, objasnio je Šunk suradnju s književnikom, izloživši i svoju slikovnicu Sretan svijet, bilježnicu Sitna proza te grafičku mapu.

 Šunk je znatiželjni istraživač i multimedijalac kojem je svaki medij premalen, pa je i svoje predstavljanje započeo projekcijama putopisnih filmova nastalih na putovanjima u Keniji i Maroku, a nastavio je crtanim filmovima iz Schunk produkcije. Slijedile su projekcije brojnih karikatura, komentara, stripova i slikovnica, koje su nekoliko puta izazvali pljesak publike. Iako radi u Zagrebu, Šunk intenzivno surađuje s virovitičkim institucijama. Autor je mnogih poznatih i upečatljivih plakata za predstave hit izložbe Kazališta Virovitica. Kontinuirana je i njegova suradnja s virovitčkim Zavodom za javno zdravstvo Sveti Rok, za koji crta slikovnice s ekološkom tematikom te u njihovoj organizaciji održava crtačke radionice za najmlađe crtače. Prisjetivši se svog pedagoškog rada, Šunk je svima koje zanima kao pomoći talentiranom djetetu da razvije crtačke vještine, rekao - Samo ga pustite neka crta.

 Nezaobilazan dio Šunkova stvaralaštva je i Gavran, kultni strip fanzin iz osamdesetih u kojem je Šunk surađivao sa Željkom Vampovcem i Rokom Idžojtićem. Virovitica je tada imala jednu od najjačih strip scena čak i u bivšoj Jugoslaviji, ocijenio se Šunk, projicirajući na naslovnicu fanzina Gavran iz 2009/10. u kojem se virovitički trojac stripaša prisjetio svojih početničkih dana.

 Predstavljanje je Šunk završio projekcijom izbora iz zbirke Facetraits, karikatura rađenih prema portretima na fejsu. Među portretiranima, Virovitičani su prepoznali svoje sugrađane, kao što je Boris Kozjak, te poznata lica zagrebačke umjetničke scene, kao što su jazzer Boško Petrović  i rock-glazbenik i umjetnik Boris Leiner, koji je osobno došao posvjedočiti kako ga je Šunk dobro portretirao. Predstavljanje u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu bila rijetka prilika da se rad umjetnika kao što je Šunk sagleda u cijelosti, pa su druženju u Hrvatskom saboru kulture, osim Leinera, prisustvovali i brojni Zagrepčani koji poštuju i prate rad virovitičkog umjetnika. Sastanak Društva bio je brojniji nego ikada i jer su neki članovi Društva doveli svoje nasljednike, kako iskoristili ovu jedinstvenu priliku i izbliza upoznali rad univerzalnog  virovitičkog crtača. 

 Zadivljen opsegom i kvalitetom rada Davora Šunka, Mirko Kovačević je na kraju predstavljanja ustvrdio kako je šteta što virovitički strip crtači nisu povezaniji jer bi na taj način bili bliže publici.

 Nakon predstavljanja gosti su se zadržali u kratkom razgovoru uz čašu vina, a Šunk je uz pratnju kolega umjetnika i razdragano zapjevao, pokazujući da u crtanju i dizajniranju ne iscrpljuje sve svoje talente.

Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu