Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Gospodarstvo

Davor Špoljar: Država bi trebala olabaviti inspekcijski nadzor nad proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim

  Privredni vjesnik/Poslovna očekivanja           23.03.2017.         2818 pogleda
Davor Špoljar: Država bi trebala olabaviti inspekcijski nadzor nad proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim

Poslovna 2016. Za nas je bila godina u kojoj smo povećali kooperaciju za oko 15 posto. Bavimo se proizvodnjom bučinih sjemenki u vlastitom uzgoju putem OPG-a, a kooperantima poslujemo preko svoje tvrtke. Na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu godišnje proizvedemo oko 15 tona bučinih koštica, a još 150 tona isporuče nam naša 92 kooperanta. Dio koštica preradimo sami (oko 2500 litara godišnje), no većina koštica izvozimo u Austriju gdje se prerađuje u bučino ulje koje se prodaje u 36 zemalja svijeta.

Prinosi su nam lani bili nešto bolji nego u 2015. U samoj poljoprivrednoj proizvodnoj proizvodnji susreli smo se s nekim neočekivanim izazovima koje nam u svakom slučaju moraju biti dobra škola za nadolazeće godine.

Kako smo se prije nekog vremena upustili u proizvodnju kamilice, nadamo se kako ćemo i taj proizvod u 2017. uspješno plasirati u izvoz. Zapošljavanje će biti sezonsko, ali na kraju godine očekujemo da ćemo zaposliti dva-tri stalna radnika.

Što se tiče barijera ulaganjima, najveću barijeru za nas predstavlja raspoloživost financijskih sredstava: naime, banje traže preveliki kolateral koji je jako teško zadovoljiti. Kad pitate o izvoznim planovima, izvoz planiramo povećati za oko 50 posto i time bi smo zadržali svoj sadašnji trend od gotovo 100 posto izvoza.

I nove investicije su u planu, prije svega u mehanizaciju i osnovnu opremu za proizvodnju tj. Doradu sirovine. Prema planu bi se trebalo obaviti do travnja. Poseban plan predstavljanja na inozemnom tržišnu nemamo jer nam je koncepcija proizvodnje i proizvoda takva da ne traži posebno ulaganje u predstavljanje, budući da kupce možemo pronaći i bez takvih napora i ulaganja.

Da pomogne gospodarstvu, država bi trebala ubrzati administraciju, ubrzati izdavanje raznoraznih dozvola, olabaviti inspekcijski nadzor prema proizvodima iz Hrvatske, a pojačati nadzor nad inozemnim proizvodima. Uz to, pojačano raditi na omogućavanju sredstava EU fondova za pokretanje poslova, a posebno ih usmjeravati ka zdravim subjektima.

Kako bi naši proizvodi doista bili konkurentni država treba omogućiti poduzetnicima bespovratna sredstva, smanjiti porezna opterećenja i poticati zapošljavanje.

A kakvu državu u gospodarskom smislu želimo imati 2020? Državu u kojoj možemo normalno živjeti od svog poduzetničkog rada bez opasnosti od učestalog mijenjanja propisa koje nepovoljno utječu na poduzetničku klimu i unose dozu neizvjesnosti u vezi svakog potencijalnog ulaganja.

Poslovna očekivanja, posebno izdanje tjednika Privredni vjesnik

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo