Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Izbori 2024.

Daniel Spajić: Ne želim da naša djeca dožive sudbinu 20 tisuća stanovnika koji su zbog pljačke i nepotizma iselili iz županije

  pr           09.04.2024.         2326 pogleda
Daniel Spajić: Ne želim da naša djeca dožive sudbinu 20 tisuća stanovnika koji su zbog pljačke i nepotizma iselili iz  županije

Na predstojećim parlamentarnim izborima koji će održati u srijedu 17. travnja, na koalicijskoj listi broj 5 (Domovinski pokret, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Nezavisni, Zelena lista) na četrnaestom mjestu nalazi se Daniel Spajić koji će novi saborski mandat pokušati osvojiti preferencijalnim glasovima.

Kako bi ukratko opisali i ocijenili Vaš rad u Hrvatskom saboru u proteklom mandatu? Čini se ste bili jedan od aktivnijih zastupnika, često smo Vas mogli vidjeti za govornicom?
-
Za mene je obavljati zastupničku dužnost bila iznimna čast. Koristio sam sve alate koji su mi stajali na raspolaganju kako bih ukazao na nepravdu, kriminal, ali isto tako, nastojao sam dati svoj doprinos i konkretnim prijedlozima na akte koji su bili predmet rasprave. Tako je primjerice prihvaćen moj prijedlog za odustajanje o lošeg rješenja predloženog od strane Vlade u izmjenama Zakona o trgovačkim društvima. Radio sam najbolje što sam mogao u okvirima zastupničkih ovlasti, a ocjenu će dati građani.

No, rad saborskog zastupnika nije samo ono što većina građana vidi na televizijskim ekranima. Tu su aktivnosti u saborskim odborima, iščitavanje materijala za raspravu, odlazak na teren...  Što su vam poručivali građani?
-
Odlazio sam na teren isključivo one dane kad Sabor nije zasjedao. Navedeno pokazuje činjenica da sam u 3 i pol godine mandata izostao dvadesetak puta. Smatram da je biti zastupnik, također radno mjesto koje treba poštivati, osobito jer me za to plaćaju hrvatski građani. Što se tiče moga rada, građani su mi davali veliku podršku i poticali me da ostanem svoj i ustrajem boriti se za malog čovjeka, kakav sam i sam. Što se tiče stanja u društvu, mišljenja su da korupcija i nepotizam predstavljaju najveći problem koji je iselio Hrvatsku i ugrozio sigurnost. Svaka moja izgovorena riječ za saborskom govornicom bio je njihov glas.

Na žalost, na ruku Vam je išlo totalno iščašeno ponašanje vladajuće nomenklature: afere, nepotizam, kriminal, pljačka lokalnih i državnog proračuna, manipulacije europskim fondovima te neznanje, neodgovornost, licemjerje, bahatost i moralno posrnuće kao sustav vrijednosti?
-
Točno je sve što ste rekli. Međutim, nikada nisam funkcionirao samo predstave radi, kako u realnom sektoru u kojem sam proveo 20 godina, tako ni kao zastupnik, a ni u životu inače, nego isključivo argumentirano. Ne postoje dvije istine.

Sramotno za sredinu koju predstavljate, među tim akterima su i naši sugrađani. I to sa vrlo teškim optužbama i sumnjama?
-
Virovitičko-podravska županija je najkorumpiranija županija. Prvi pokazatelj jest činjenica da su sva poduzeća, pokradena i uništena. Za pljačku nikada nitko nije odgovarao. Drugi pokazatelj jest okolnost da je naša županija u 15 godina izgubila preko 20.000 stanovnika. Upravo navedeni pokazatelji koje su stvorili ti sugrađani na koje ukazujete su me potaknuli da se politički angažiram. Ne želim da moje dijete, kao niti druga djeca, dožive istu sudbinu i budu ekonomski protjerani iz vlastite države.

Čini se da tome nema kraja. Svaki dan neka nova afera. Ne boje se ni domaćih, a vidimo ni   europskih tužitelja. Odakle takva samouvjerenost, osjećaj da su nedodirljivi?
-
U Hrvatskoj se zakoni ne provode. Iz svih je afera razvidno da su to kumski ili stranački povezani ljudi. Mislim da se Europskih tužitelja itekako boje, a što je vidljivo i iz njihove borbe rukama i nogama da prenesu nadležnost na domaće institucije, korumpirane i potkupljive, čast izuzecima. Afere otkrivaju novinari, a ne oni koji su za to plaćeni. Pune su ladice kaznenih prijava korumpiranih političara i njihovih ortaka. To je bolest koja izjeda naše društvo. Poražavajuća je činjenica da od lavine korupcije koja se razlila u sve pore, po cijeloj zemlji, postoji samo jedan pravomoćno osuđeni korupcijski kriminalac, Ivo Sanader (HDZ).

Borite se za novi mandat. Što poručujete biračima? Koje će biti Vaše osnovne smjernice u daljnjem radu ako dobijete povjerenje?
-
Smjernice su vrlo jasne. Svatko tko je pratio moj dosadašnji rad zna da su one, prije svega, usmjerene na borbu protiv korupcije i nepotizma, koji razaraju naše društvo, kao i nepravdu uopće. Budući da sam sada iskusniji te sam shvatio kako stvari funkcioniraju unutar samog sustava, zasigurno će moje aktivnosti biti još intenzivnije, osobito za našu Slavoniju i Baranju, a snaga alata ovisit će svakako o participaciji u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. Pošto je moj politički rad bio beskompromisna borba u svakom smislu, tako sam se i ovaj put odlučio boriti za novi mandat s posljednjeg, četrnestog mjesta na listi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2024.