Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Gospodarstvo

Daniel Smiljanić novi je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore

  tportal.hr           17.12.2016.         2424 pogleda
Daniel Smiljanić novi je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore

Daniel Smiljanić novi je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, nakon što je na osobni zahtjev s tog mjesta razriješen Ivić Pašalić, odlučeno je u petak na izbornoj skupštini Udruženja.

Smiljanić je direktor i vlasnik tvrtke Pan parket, čiji godišnji prihod iznosi 10-ak milijuna eura, proizvode izvozi u više od 40 zemalja svijeta, a ima 125 zaposlenih.

Izabran na četverogodišnji mandat, a bio je jedini kandidat za funkciju predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije, jer su dva protukandidata odustala.

Preuzimajući dužnost poručio je kako će se voditi krilaticom "započeto treba završiti, dogovoreno ispoštovati".

Pred Udruženjem je mnogo izazova, od borbe s poreznom politikom države do manjka sirovine, a Smiljanić je kritike ponajviše usmjerio na dosadašnju politiku Hrvatskih šuma koja je, kako je rekao, njemu i njegovim kolegama iz drvno-prerađivačke industrije svojevremeno donijela mnogo štete i gubitaka.

Planiraju proboj vani

"Zbog te politike Hrvatskih šuma bili smo prisiljeni raditi od danas do sutra, borili smo se za preživljavanje“, rekao je Smiljanić, dodavši kako će se fokusirati i na osiguravanje dostatnih količina sirovine za drvno-prerađivačku industriju, što je jedan od najvećih problema sektora.

Najavio je i sektorski proboj na nova inozemna tržišta, a posebnu pažnju posvetit će problemima mikro i malih poduzeća te proizvođačima namještaja.

Dosadašnji predsjednik Udruženja Ivić Pašalić rekao je da s funkcije odlazi zbog osobnih razloga, odnosno da se u budućnosti više želi posvetiti svojoj tvrtki. 

Prema  njegovim riječima, u njegovu je mandatu došlo do pozitivnih pomaka u sektoru, uz ostalo, donesena je Strategija drvno-prerađivačke industrije u kojoj su detektirani problemi sektora, ali i ponuđena rješenja.

Sektor bez novca i sirovina

Prema Marijanu Kavranu, direktoru Hrvatskog drvnog klastera, riječ je o najvažnijem sektoru u državi koji u hrvatskom izvozu sudjeluje s desetak posto. Sektorski problemi su, tvrdi i Kavran, nedostatak novca i sirovina.

Program rada Udruženja drvno-prerađivačke industrije do 2020. uz ostalo uključuje postizanje prioritetnog položaja drvnoprerađivačkog sektora u politikama Vlade, unapređenje prodajnog modela trupaca, brendiranje i racionalnu upotreba drva kao energenta, novo zapošljavanje u sektoru, stvaranje inovativnih proizvoda od drva te jačanje sektora kroz dodatno školovanje odnosno edukaciju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo