Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Prosvjeta

Dani Vukovara obilježeni u Virovitici

  Vlatko Smiljanić           18.11.2011.         1507 pogleda
Dani Vukovara obilježeni u Virovitici

Ovih se dana diljem Republike Hrvatske obilježava sjećanje na bitku za Vukovar. Taj grad-heroj je gotovo tri mjeseca zadržavao velike snage JNA i štitio ostatak Hrvatske. Branitelji Vukovara potpomognuti dragovoljcima iz cijele Hrvatske pružali su žestok otpor napadačima. Zbog nedostatka oružja i ljudstva na kraju su se morali predati. Od toga trenutka započinje agonija i stradanje zarobljenika i ranjenika vukovarske bolnice nad kojima su počinjeni zločini.

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica proši je tjedan obilježila Danima Vukovara. Od 14. do 17. studenoga održana su predavanja učenika škole. Ovu hvalevrijednu manifestaciju organizirali su Miroslav i Ana Novosel, predavači povijesti. Kronološkim redoslijedom učenici i profesori su kroz predavanja saznali nešto više o Domovinskom rata u Hrvatskoj, prvoj vojno-redarstvenoj operaciji Otkos-10, vukovarskoj bolnici, Siniši Glavaševiću, Blagi Zadri, značaju grada Vukovara za Hrvatsku te ratnim zločincima. Uz predavanja organizatori su pripremili i prigodne dokumentarne filmove o Vukovaru.

Domovinski je rat još dovoljno neistražena tema. Gimnazija Petra Preradovića se može pohvaliti da je na prošlogodišnjem Državnom natjecanju iz povijesti u Poreču jedina od svih županija Republike Hrvatske imala samostalni istraživački rad o Domovinskom ratu. Rad je izradio Vlatko Smiljanić, učenik drugoga razreda prirodoslovno-matematičkoga smjera s mentorom, profesorom  Miroslavom Novoselom. Tema rada bila je operacija Otkos-10. Obilježavanjem Dana Vukovara virovitički su gimnazijalci dostojno obilježili spomen na Vukovar, žrtvu i domoljublje hrabrih vukovarskih branitelja koji su doprinijeli stvaranju neovisne hrvatske države.

Na fotografij su učenici gimnazije Petra Preradoviča na Memorijalnom groblju u Vukovaru s ravnateljicom Ivanom Bešir  i predavačem povijesti Miroslavom Novoselom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta