Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Prosvjeta

Dani Vukovara obilježeni u Virovitici

  Vlatko Smiljanić           18.11.2011.         1564 pogleda
Dani Vukovara obilježeni u Virovitici

Ovih se dana diljem Republike Hrvatske obilježava sjećanje na bitku za Vukovar. Taj grad-heroj je gotovo tri mjeseca zadržavao velike snage JNA i štitio ostatak Hrvatske. Branitelji Vukovara potpomognuti dragovoljcima iz cijele Hrvatske pružali su žestok otpor napadačima. Zbog nedostatka oružja i ljudstva na kraju su se morali predati. Od toga trenutka započinje agonija i stradanje zarobljenika i ranjenika vukovarske bolnice nad kojima su počinjeni zločini.

Gimnazija Petra Preradovića Virovitica proši je tjedan obilježila Danima Vukovara. Od 14. do 17. studenoga održana su predavanja učenika škole. Ovu hvalevrijednu manifestaciju organizirali su Miroslav i Ana Novosel, predavači povijesti. Kronološkim redoslijedom učenici i profesori su kroz predavanja saznali nešto više o Domovinskom rata u Hrvatskoj, prvoj vojno-redarstvenoj operaciji Otkos-10, vukovarskoj bolnici, Siniši Glavaševiću, Blagi Zadri, značaju grada Vukovara za Hrvatsku te ratnim zločincima. Uz predavanja organizatori su pripremili i prigodne dokumentarne filmove o Vukovaru.

Domovinski je rat još dovoljno neistražena tema. Gimnazija Petra Preradovića se može pohvaliti da je na prošlogodišnjem Državnom natjecanju iz povijesti u Poreču jedina od svih županija Republike Hrvatske imala samostalni istraživački rad o Domovinskom ratu. Rad je izradio Vlatko Smiljanić, učenik drugoga razreda prirodoslovno-matematičkoga smjera s mentorom, profesorom  Miroslavom Novoselom. Tema rada bila je operacija Otkos-10. Obilježavanjem Dana Vukovara virovitički su gimnazijalci dostojno obilježili spomen na Vukovar, žrtvu i domoljublje hrabrih vukovarskih branitelja koji su doprinijeli stvaranju neovisne hrvatske države.

Na fotografij su učenici gimnazije Petra Preradoviča na Memorijalnom groblju u Vukovaru s ravnateljicom Ivanom Bešir  i predavačem povijesti Miroslavom Novoselom.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta