Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Promet

Dani sigurnosti pješaka i biciklista u prometu

  mup/vn           19.10.2023.         1340 pogleda
Dani sigurnosti pješaka i biciklista u prometu

U prometnim nesrećama od početka ove godine na području Virovitičko-podravske županije je sudjelovao 41 vozač bicikla, od kojih je jedan poginuo, jedanaest je teško ozlijeđeno i dvadeset lako. Prošle godine jedan je biciklista smrtno stradao, sedam je teško ozlijeđeno i trinaest lako. U istom periodu je u prometnim nesrećama sudjelovalo 19 pješaka, od kojih je jedan poginuo, šest je teško ozlijeđeno i deset lako. Prošle godine su dva pješaka teško ozlijeđena, osam lako.

Obzirom na ovako veliko stradavanje pješaka i biciklista u prometnim nesrećama, ove dvije kategorije sudionika u prometu su od početka ove godine bile ugrožene kategorije sudionika u prometu, pa se od srijede, 18. do petka, 20. listopada 2023. godine na području Policijske uprave virovitičko-podravske provodi preventivno – represivna akcija „Dani sigurnosti pješaka i biciklista u prometu“ u sklopu koje će u petak, 20. listopada 2023. godine od 8 do 12 sati biti provedena akcija nadzora i zaštite pješaka i biciklista u prometu.

Preventivne aktivnosti podjele reflektirajućih prsluka, svjetla za bicikle i reflektirajućih navlaka za žice na kotačima bicikla, reflektirajućih privjesaka i privjesaka sa svjetiljkom će biti provedene sa ciljem povećanja vidljivosti pješaka i biciklista u prometu, kako bi se na taj način direktno utjecalo na povećanje njihove sigurnosti u prometu i smanjenje stradavanja, ali i skrenula pozornost na ovu problematiku.

Vozači bicikla su odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali prvenstveno zbog vlastite sigurnosti, prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima, svitanje i sumrak, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti obavezni imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dijelove bicikla, a osim biciklista su i pješaci obavezni koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.

Najznačajnije odredbe kojima Zakon o sigurnosti prometa na cestama regulira sudjelovanje pješaka i biciklista u prometu su da se moraju kretati prometnim površinama namijenjenim za njihovo kretanje, a biciklisti pri prelasku ceste obilježenim biciklističkim trakama nemaju prednost prolaska, nego moraju propustiti vozila koja se kreću tim dijelom ceste.

Dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu za vozače bicikla je manja od 0,50 g/kg, a za vrijeme vožnje bicikla vozač ne smije skidati obje ruke s upravljača, ne smije koristiti mobitel i ne smije upravljati biciklom sa slušalicama na ili u oba uha da se ne bi umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Kako su od ukupnog broja nastradalih pješaka i biciklista jedan poginuli, četiri teško ozlijeđena i deset lako bila djeca pješaci i biciklisti podsjećaju se roditelji da su djeca prilikom upravljanja biciklom obavezna koristiti biciklističku kacigu, te da čl. 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklima na cesti, osim djece s navršenih devet godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija do devet godina u pratnji osobe koja navršila 16 godina, kao i da su se pješaci prilikom prelaska preko ceste, na obilježenom pješačkom prijelazu ili na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza, obavezni uvjeriti da cestu mogu prijeći na siguran način, odnosno stati uz rub ceste i dobro se uvjeriti da vozilo ne nailazi treba, prvenstveno zbog vlastite sigurnosti.

Policija pozivaju pješake i vozače bicikla na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ove kategoriju sudionika u prometu i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet