Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

DANI PROZORA 2018: Rast građevinskih dozvola od 30 posto povući će rast nekih proizvoda!


  Gospodarstvo           Hrvatski drvni klaster           13.03.2018.         766 pogleda
DANI PROZORA 2018: Rast građevinskih dozvola od 30 posto povući će rast nekih proizvoda!

Drugu godinu zaredom u Hrvatskoj se bilježe pozitivni pomaci u stanogradnji: broj stanova uključenih u izdane građevinske dozvole kao i korisne površine raste po stopama višim od 30%. Navedeno se značajno odražava na perspektive i optimizam pripadajućih sektora, prije svega na tržište građevinskih proizvoda koje je proživljavalo velike oscilacije u posljednjem desetljeću. Cijeli sektor užurbano priprema mnogobrojne proizvodne novitete i inovacije u proizvodnji prozora i vrata, različitih profila, pročelja ali i kod primjene modernih okova, stakla i panela koji podrazumijevaju visoku tehnološku razinu i inovativnost proizvoda te njihovo svrstavanje u svjetsku high tech kategoriju pametnih proizvoda u graditeljstvu.

Iako interes za stanogradnju, što je vidljivo iz službenih statistika značajno raste, još uvijek u mnogim segmentima hrvatskog graditeljstva nisu dostignuti pokazatelji iz pretkrizne 2008., a ukupni rast cijelog graditeljskog sektora mjeri se vrlo skromnijim rastom. Unatoč potrebi za realističnim pogledom i kritičnijim komentarima službenih statistika, koje se nažalost još uvijek baziraju na skromnim rezultatima urušenog tržišta u krizi, neosporno je kako Hrvatska danas ipak slovi za optimistično tržište u jugoistočnoj Europi. Istovremeno, u „staroj EU” graditeljstvo stagnira, primjerice u Njemačkoj broj izdanih građevinskih dozvola u prvih deset mjeseci 2017. godine pao je za 7,3% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Broj novih stambenih zgrada kod Nijemaca također se smanjio za 4,6%, odnosno za 12.000 stanova u prvih deset mjeseci 2017. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska očigledno koristi dobru strategiju za rast ovog sektora, budući da je predviđena vrijednost radova u 2017. iznosila čak 26 mlrd. KN te je bila najveća nakon 2010. Rast stanogradnje, ali i određena gospodarska stabilnost i rast BDP-a pozitivno utječu na rast cijelog gospodarstva kao i graditeljskog tržišta, što odmah otvara mogućnosti za uvođenje modernih inovativnih proizvoda kao i povećanje dodatnih zahtjeva oko standardizacije. U Europi se danas najviše uzimaju u obzir kriteriji sigurnosti, kako sigurnost i zdravstvena ispravnost korištenih materijala pri gradnji, tako i području protuprovalne sigurnosti, posebice kod ugradnje prozora i vrata u stanove u prizemljima kuća i stambenih zgrada.

Ift Rosenheim Hrvatska u suradnji s vodećim europskim ispitnim, nadzornim i certifikacijskim institutom za prozorsku tehniku, ujedno i svojim njemačkim principalom Ift  Rosenheim Gmbh organizira sutra, 13.03.2018. s početkom u 9.00 sati u zagrebačkom hotelu Antunović 5. međunarodnu konferenciju DAN PROZORA 2018. Glavni cilj ovog tradicionalnog strukovnog skupa je predstavljanje inovacija i unaprjeđenje proizvodnje u području građevinske stolarije imajući u vidu zakonodavstvo, svojstva i označavanje građevinskih proizvoda, kako bi svi zainteresirani iz branše prozora, vrata, fasada i građevinarstva općenito, dobili nove informacije, predstavili aktualne trendove i podijelili relevantna iskustva.

Ift Hrvatska d.o.o., svoje inovativno znanje i provjerene ispitne i savjetničke usluge pruža svim zainteresiranim tvrtkama u Republici Hrvatskoj ali i mnogobrojnim korisnicima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji te na Kosovu s ciljem razvoja i primjene novih proizvoda u zemljama regije. Cilj je također osiguranje kvalitete i sigurnosnih zahtjeva, uvažavanje kriterija zaštite okoliša i zadovoljavanje sve većih zahtjeva za sigurnošću proizvoda od strane krajnjeg korisnika.

Više od 200 sudionika, od kojih njih 50 u Zagreb dolazi iz inozemstva, odnosno iz 9 europskih zemalja biti će spremno aktivno sudjelovati u raspravama o aktualnim temama, prije svega o standardizaciji okova za prozore i vrata, oko trendova u području protuprovalnosti, oznaka kvalitete, usporedbi europskih i američkih standarda, oko mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU te će se po prvi put usporediti izazovi poslovanja hrvatskih proizvođača na američkom i europskom tržištu. Konferencija će poslužiti kao platforma za postavljanje niza stručnih pitanja, prezentiranje sektorskih problema te dobivanje stručnih odgovora i uputa o tehničkim postupcima i zakonskim obvezama od strane vodećih europskih i regionalnih stručnjaka.

Hrvatski drvni klaster, kao vodeća sektorska udruga stalno nastoji podignuti razinu kvalitete drva i drvnih proizvoda u graditeljstvu i stoga s velikim zadovoljstvom sudjeluje na ovom stručnom skupu kao jedan od glavnih partnera konferencije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: