Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Antifašizam

Danas obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

  vn           09.05.2023.         4728 pogleda
Danas obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

Dan pobjede nad fašizmom obilježava pobjedu Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Njemačka bezuvjetna predaja potpisana je dva puta. Početni dokument je potpisan u Reimsu 7. svibnja 1945. godine, a druga ceremonija predaje organizirana je u jednom dvorcu (zapravo u štabu sovjetske vojske u predgrađu Berlina), kasno navečer 8., kada je Moskvi, zbog razlike u vremenskim zonama već bio 9. svibanj. Sovjetska vrhovna komanda nije složila s tekstom predaje pa je zatražila da se u Berlinu potpiše drugi, izmijenjeni tekst. U njemu se izričito propisuje potpuno razoružanje svih njemačkih vojnih snaga, te predaja oružja lokalnim savezničkim vojnim komandantima.

Kapitulaciju su potpisali maršali Wilhelm Keitel u ime njemačke Vrhovne komande Wehrmachta, maršal Georgij Žukov, u ime Vrhovnog zapovjedništva Crvene armije i šef zrakoplovnih snaga Arthur Tedder, u ime Savezničkih ekspedicionih snaga.

Kao državni praznik slavi se u Armeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Ukrajini, Bjelorusiji, Guernseyju, Jerseyju, Crnoj Gori i Srbiji. U Hrvatskoj se od 2019. godine obilježava kao spomendan.

Zbog te je pobjede, upravo na taj dan, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije. Prema njegovoj ideje o novom obliku političke suradnje u Europi svaki rat među europskim narodima je nezamisliv.

Uz himnu i zastavu taj se dan uzima se kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Njime se svake godine slave mir i jedinstvo u Europi. njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi prema kojoj bi rat među europskim narodima bio nezamisliv.

Tijekom tog dana odvijaju se aktivnosti i festivali koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve institucije Europske unije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.

Saznajte više o aktivnostima Dana Europe 2023.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam