Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Virkas

Danas na Virkasu: Karolina Nojber, Pozorište Zoran Radmilović, Zaječar

  Josip Strija           21.02.2013.         1766 pogleda
Danas na Virkasu: Karolina Nojber, Pozorište Zoran Radmilović, Zaječar

Nebojša Romčević, na tragu inspirativnoga života slavne reformatorice njemačkoga kazališta, CarolineFrederikeNeuber, piše dramu o borbi, suočavanjima, iskušavanjima i ispreplitanju kazališnoga sustava i društvenih normi.

Nakon nesretnog djetinjstva, Karolina bježi od kuće s mladim službenikom JohannomNeuberom te se pridružuje jednoj kazališnoj trupi, a deset godina kasnije njih dvoje osnivaju vlastito kazalište. Prema nikim povjesničarima, sam ju je Gottsched pozvao kako bi mu pomogla u njegovom projektu reformiranja njemačkog teatra. Vjeruje se kako ju je upravo on uvjerio da 1727. počne postavljati klasične francuske dramske tekstove umjesto do tada uobičajenih improviziranih komedija i farsi. Nakon mukotrpne borbe u kojoj je žrtvovala sve, Karolina Nojber postaje heroinom postmodernog društva, ali i ikonom novog načina shvaćanja kazališne umjetnosti zbog čega će se prema nekima povijesni pregledi kazališnih dosega dijeliti na doba od  Karoline Nojber i poslije Karoline Nojber.

Težnju za višim umjetničkim dosezima, a protiv umjetničkih pokušaja koji će publici ići niz dlaku osjetimo kroz cijelu kazališnu povijest. Od romantizma s druge strane, novina na planu umjetnosti je obilježena individualnim idejama koje je potrebno realizirati na osobnom, drukčijem, novom planu. Gotovo idealna pristup kojega je Karolina Nojber zagovarala, bježeći od svakodnevne hansvurst komedije, bilo je vraćanje na temeljne, tradicionalne vrijednost klasične, formulirane drame. Na taj bi način kazalište opet dosegnulo svoju početnu, do vrhunaca razvijenu vrijednost. Sav žar kojime će Karolina Nojber braniti svoje ciljeve, vidi se u jednom monologu u kojemu obraćajući se publici, kaže: „Hoćete laž, hoćete laku zabavu. E, pa Karolina Nojber vam je neće dati. Ja se vama neću udvarati! Zla, primitivna ruljo. Ne treba meni vaša ljubav! Baš me briga za vaše aplauze. Pljujem na vaše lažne suze. Pljujem ja na pozorište kome ste vi publika".

Upravo na temeljima životne priče Karoline Nojber, a time i ove predstave, redatelj Miloš Jagodić kreće u rat sa suvremenim shvaćanjem umjetnosti, a dijelom i zabave. Ugušeni svakodnevnim, skromnim dosezima televizije i zatrpani smećem kojega nudi kroz reality programe, zanemarujemo polako ono za što se prije gotovo tristo godina borila jedna glumica, veliku umjetnost i velike, klasične tekstove.

U predstavi Pozorišta „Zoran Radmilović" iz Zaječara, Karolina Nojberigraju Biljana Đurović (Karolina Nojber), Miloš Đuričić (JohanNojber), Milutin Vešković (JohanGotšed), Dragana Jovanović (Gospođa Gotšed), Otac (Predrag Grbić), Špigelberg (Vladimir Milošević) i Nataša Petrović (Margareta Hofman). Predstava u Kazalištu Virovitica počinje u petak 22. veljače 2013. godine u 19,30 sati.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas