Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Udomi me!

Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja

  pž           19.08.2023.         2144 pogleda
Danas je Međunarodni dan beskućnih životinja

Povodom Međunarodnog dana beskućnih životinja, koji se obilježava od 1992. svake godine treće subote u kolovozu, udruga Prijatelji životinja donosi korisne savjete kako životinje nikada ne bi niti ostale bez svojih domova. „Prije svega, nitko ne mora imati kućnog ljubimca ako se ne namjerava o njemu brinuti odgovorno i s ljubavlju. Osim prehrane, redovitog kretanja i boravka u istom kućanstvu s ljudima a ne na lancu ili u svim vremenskim uvjetima, odgovorna skrb podrazumijeva i zaštitu od parazita, liječenje kod veterinara kada je potrebno, cijepljenja, označavanje mikročipom i svakako kastraciju", ističu Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da je kastracija, osim što ima zdravstvene dobrobiti za životinju i kastrirana životinja može živjeti dulje, najučinkovitiji način sprječavanja nastanka neželjenih štenaca i mačića. „Bešćutni pojedinci, koji odbacuju neželjeno potomstvo svojih kućnih ljubimaca umjesto da ih kastriraju, odgovorni su za više od 10 000 napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj samo u skloništima. Time krše zakonske propise i financijski opterećuju jedinice lokalne samouprave koje moraju plaćati zbog te neodgovornosti. Dodatni je problem što toliko velikom broju pasa i mačaka treba naći kvalitetne domove", navode Prijatelji životinja.

Osim nužnosti kastracije, ukazuju i na važnost mikročipiranja, koje je za pse zakonski obavezno, a za mačke preporučljivo. Pse i mačke koji završe na ulici, a nisu označeni mikročipom, čeka tragična sudbina. Mnogi od njih stradaju od prometa, bolesti i zlostavljanja te postaju briga već preopterećenih udruga, skloništa i lokalnih zajednica.

Prijatelji životinja navode da se životinjama bez doma može pomoći i tako da ih se ne nabavlja kao poklon za Božić i neku sličnu prigodu - takve životinje za koji mjesec često završe odbačene. Poručuju da je posebno važno promoviranje udomljavanja: „Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, ne bismo trebali obilježavati Međunarodni dan beskućnih životinja jer bi sva skloništa bila prazna. Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu."

Popis skloništa i više informacija o važnosti kastracije, mikročipiranja i udomljavanja životinja nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Udomi me!