Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Dan zaljubljenih "proslavila" postavljanjem 615 srdaca od Gradske do Policijske uprave

  Goran Gazdek           14.02.2021.         6113 pogleda
Dan zaljubljenih "proslavila" postavljanjem 615 srdaca od Gradske do Policijske uprave

Dan zaljubljenih, poznat i kao Valentinovo, bio je povod novoj aktivističkoj akciji novinarke Ive Anzulović. Od ulaza u Gradsku do ulaza u Policijsku upravu, ona je po nogostupu posložila srca raznih veličina plave boje. Izrađena od gumene cerade, nisu se raspršila na vjetru a ukupno ih je bilo šest stotina i petnaest. Toliko je, naime, dana prošlo otkako je nestao nekadašnji pročelnik Siniša Palm a da javnost ne zna niti uzrok njegove smrti niti gdje je nestalo 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Sve što, službeno, Virovitičani punih 615 dana znaju jest neargumentirana optužba gradonačelnika Ivice Kirina da je mrtav pročelnik isključivi krivac za nestanak novca te kako je revizija Ministarstva financija utvrdila da se u toj Gradskoj upravi godinama vodilo dvostruko knjigovodstvo.

 JAVNA LJUBAV POLICIJSKE I GRADSKE UPRAVE

Rezultati novinarske istrage Ive Anzulović, pak, već u prvim danima tog lipnja 2019.godine otkrili su brojne nezakonitosti i propuste policijske istrage. Svakako je najveća povreda zakona i protokola ona što mrtvozornica Ivana Kepka nije naložila zakonom propisanu obdukciju već prvo sa mjesta uviđaja zvala starijeg kolegu Zorana Popovića te na mjestu pronalaska tijela Siniše Palma, u Potvrdi o smrti, upisala vrijeme i uzrok smrti 31.05.2019. u 18.00 sati, samoubojstvo vješanjem.

Propusti policijske istrage su brojni a prva je već tijekom službene potrage za Sinišom koja je krenula u nedjelju 2. lipnja u 17.45 da bi ga pronašli u ponedjeljak 3.lipnja oko podneva.

Još u nedjelju u ranojutarnjim satima su policijski službenici PU virovitičko-podravske službenim kanalima, od svojih kolega iz Postaje granične policije Terezino Polje, primili informaciju kako su lovci lovačkog društva "Lukač" uz obalu Drave u mjestu Prodorina uočili parkiran automobil registarskih oznaka VT-395-BJ u vlasništvu Siniše Palma. Iz nekog razloga, nisu do tog mjesta stigli punih osamnaest sati. Nadalje, privatan mobitel kojem je locirana lokacija putem GPS-a upravo u Prodorini, policija nikada nije vratila obitelji dok Sinišino tijelo majka nije vidjela već samo fotografiju lica.

Iz Gradske uprave, unatoč izjavama gradonačelnika Kirina kako je Siniša bio "član obitelji", nitko nije obitelji Palm izrazio sućut. Umjesto toga, Ivica Kirin i Đurđa Aragović su mrtvog Sinišu optužili da je kockar i lopov. Nekadašnja kolegica iz ureda, gradonačelnikova supruga Sanja Kirin, tijekom potrage za Sinišom je majci Jadranki Palm javila sms porukom kako tog petka kada je nestao nije bilo ništa neobično na poslu te da je Siniša rekao kako ide na godišnji odmor. U četvrtak 30.svibnja je, međutim, ista Sanja Kirin nazočila sastanku u Gradskoj upravi na kojem se razgovaralo o nestanku milijuna iz gradske blagajne koje je njen suprug Ivica, navodno, sutradan prijavio policiji u ranim jutarnjim satima.

„Umjesto ostavki, umjesto istrage i disciplinskih postupaka, djelatnici Gradske i Policijske uprave u 615 dana nisu napravili ništa. Kada bi ukazivala aktivizmom na to, bavili su se progonom i pritiscima na novinarku koja je otkrila i dokazala sve propuste u otkrivanju pozadine smrti Siniše Palma i nestanka novca Virovitičana. I upravo je to razlog današnjeg postavljanja Aleje ljubavi", rekla nam je Iva.

U LJUBAVI I RATU SVE JE DOPUŠTENO

Odakle joj volja da izradi toliko mnogo srdaca, otkrila je uz osmjeh. "Uvijek ću naći način da me ni za prekršaj ne mogu teretiti, a rekla sam davno - nemaju oni toliko ljubavi za tuđim novcem u sebi koliko ja u sebi imam ljubavi za istinu i ljude i volje da im sve planove uništim i sve njihove tajne otkrijem. Kada se već javno ove dvije uprave vole, ne zaslužuju nego 'Aleju ljubavi' i drago mi je da sam im je ostvarila na današnji, Dan zaljubljenih".

Iva je još u studenom prošle godine krenula oslikati 'Aleju', no u tome ju je omela policija. Prekršajno ju je privela, oduzela boje i pustila kući da bi je nakon sat vremena uhitila, odvela na liječnički pregled, kriminalistički ispitala i pustila kući. Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici je odbacilo je optužni prijedlog Policijske uprave za povredu članka 235. kaznenog zakona - oštećenje tuđe stvari.

Potom je Iva pokušala kredom obojati nogostup od Gradske do Policijske uprave i poslala je dopis Gradskom uredu za komunalne poslove. Pročelnik tog ureda Kristijan Sabo u svom ju je dopisu "savjetovao" neka se primi pera, a ne da se bavi vandalizmom te tako daje loš primjer djeci i mladima. Nakon Ivinog ustrajnog inzistiranja, uputio ju je na Konzervatorski ured u Požegi koji nije dao nikakvo niti protivljenje niti dozvolu za taj pothvat kredom, već se izjasnio neutralnim. Nakon što je o tome obavijestila Kristijana Sabu, dobila je u listopadu prošle godine dopis u kojem ju je uputio na plaćanje pristojbe te način ispunjavanja i predaje zahtjeva. To je Ivu motiviralo da pošalje slijedeći odgovor;

"Ovim putem odgovaram i na odgovor i na zaključak Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo grada Virovitice koji se vode pod klasom i brojem navedenim u zaglavlju ovog dopisa.

S obzirom na činjenicu kako slijede nepovoljne vremenske prilike, trenutno odustajem od daljnjeg zahtjeva prema ovom odjelu s ciljem odobrenja iscrtavanja srdaca kredom.

S obzirom na činjenicu da si je pročelnik Sabo dao maha i prostora optuživati me kako potičem vandalizam kod mladih i preporučio mi neka se izražavam perom a ne kistom, i s obzirom na činjenicu kako ste mi u zaključku naveli najavu nekakvog plaćanja biljega, odgovaram na sve navedeno slijedeće;

moja mi vjera, moralni osjećaji i uvjerenja brane da vam uplatim ikakav biljeg i da vas išta tražim ili molim dopuštenje za išta jer je kompletna Gradska uprava suučesnik u krađi najmanje 17 milijuna kuna a ja sa lopovima i suučesnicima ne želim ikada imati ikakvog posla. I upravo ova i ovakva Gradska uprava je ona koja kod mladih potiče vandalizam ali s obzirom na činjenicu kako ste intelektualno inferiorni, uzalud vam to pojašnjavati pa 'ajmo dalje.

Dakle; plaćanjem biljega i pristajanjem na uvjete iskazivanja slobode izražavanja koje vaš odjel nalaže, priznala bih legitimitet vašeg odjela kojeg, zbog svojih moralnih i inih uvjerenja ne priznajem, te zbog istih isti odbijam i prihvatiti.

Hvala vam na crno-bijelom pa kasnije dopisu u boji i lijepo vas sve pozdravljam, sa najavom kako ću položiti plava srca od gume koja sam izrezala svojim rukama, poslikati ih od adrese Trg Bana Josipa Jelačića 19 do adrese Trg kralja Zvonimira 1 te ponijeti sa sobom nakon fotografiranja ne ostavljajući nikakav trag niti štetu za sobom."

Danas je Iva tako i napravila a tijekom slaganja srdaca obratio joj se samo komunalni redar, kratko i pristojno, te brzo otišao. Policijskih službenika niti njihovih intervencija nije bilo.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

VesnaH
17.2.2021. 9:01
Svaka čast Iva. Žao mi je što građani šute.
Joe Reed
15.2.2021. 10:54
Moj duboki naklon i podrška ovoj hrabroj ženi!


Još iz kategorije Dossier Palm