Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Aktualnosti

Dan sjećanja na prvu oslobodilačku akciju u Domovinskom ratu

  virovitica.hr           31.08.2014.         2606 pogleda
Dan sjećanja na prvu oslobodilačku akciju u Domovinskom ratu

Obilježena je 23. obljetnica oslobođenja Jasenaša u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske podružnice Virovitičko-podravske županije ogranka Virovitica klub „Sokol“. U Jasenašu, već tradicionalno su se okupili kod mjesnog doma gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče koja je 2003. godine podignuta u čast oslobođenja ovog prigradskog naselja. Svečanosti su uz same sudionike akcije između ostalih nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, gradonačelnika Grada Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Suhpolje Marijana Brlek, ali i načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Mirko Kostelac te brojni predstavnici braniteljskih udruga sa šireg virovitičkog područja.

Na početku svečanosti predsjednik UDVDR klub „Sokol“ Milanovac i jedan od tadašnjih ratnih zapovjednika Zvonko Kožnjak podsjetio je da se je radilo o združenoj akciji Zbora narodne garde i policije te da je to bila prva uspješna akcija oslobađanja u Domovinskom ratu na hrvatskom tlu te da je oslobođenje Jasenaša bilo od presudne važnosti za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da je neprijatelj pobjediv.

Riječi zahvale ispred mještana Jaenaša uputio je i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jasenaš Vladimir Glumbić.

Prisutnima se je obratio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je u kratkom govoru podsjetio prisutne na još jednu veliku obvezu, a to je da se sve to što se dogodilo ne zaboravi i bude vidljivo kako na obljetnicama tako i u udžbenicima te da se zna da je Jasenaš bio prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj koje od tada više nije palo u ruke neprijatelja.

Načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Mirko Kostelac uputio je zahvalu svim policajcima učesnicima Domovinskog rata te posebno sudionicima ove akcije istaknuvši važnost akcije u strateškom, ali nadasve u moralnom smislu i to ne samo ovdje već i u cijeloj Hrvatskoj jer je jedan ovakav uspjeh tada bio prijeko potreban.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić obraćajući se nazočnima ustvrdio je da Jasenaš mora biti posebnim slovima zapisan u novijoj hrvatskoj povijesti jer upravo ovdje je započelo oslobođenje zapadne Slavonije i da nije bilo tako Virovitica bi uskoro doživjela sudbinu Pakraca i Lipika i drugih hrvatskih razrušenih gradova. Pozvao je i prisutne sudionike akcije da zabilježe ove događaje u pisanoj formi kako neki drugi jednog dana, kao i mnogo puta do sada, ne bi prekrojili povijesne činjenice.

Da podsjetimo tijekom mjeseca rujna 1991. godine neprijatelj je iz Jasenaša u više navrata granatirao virovitička prigradska naselja Rezovačke Krčevine i Milanovac te je dobivena dojava da Banjalučki korpus u Jasenaš planira razmjestiti teško naoružanje.

Iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. Oslobođeno je oko10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine. U odlično odvođenoj akciji na sreću nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš”

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti