Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdravlje

Dan dentalne medicine - važnost orajne higijene za cjelokupno zdravlje

        12.09.2010.         1486 pogleda
Dan dentalne medicine - važnost orajne higijene za cjelokupno zdravlje

Dana 12. rujna 2010. godine Svjetski je dan oralnog zdravlja. Međunarodni dan prvi je puta obilježen 1994. godine. Dentalne organizacije iz Europe i svijeta, pa tako i Hrvatska komora dentalne medicine, obilježavaju ga i ove godine u suradnji s FDI-em - krovnom svjetskom organizacijom doktora dentalne medicine.

Svake godine Hrvatska komora dentalne medicine obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja posveduje jednoj izabranoj temi. Ove godine želimo Vam ukazati na pružanje dentalnih usluga i preventivne postupke kod osoba s posebnim potrebama. Svaki je građanin obvezan brinuti se o svom oralnom zdravlju i za njega je odgovoran. Predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvoje Pezo. dr. med. dent. istaknuo je da osobama s posebnim potrebama treba posvetiti posebnu pažnju, poučiti ih i pomodi im da se mogu same brinuti o svom oralnom zdravlju. Ovom prigodom posebno smo obratili pažnju slijepim i slabovidnim osobama, kako bismo im omogučili pristup informacijama koje im mogu pomodi u stjecanju znanja i informacija kako sačuvati i poboljšati svoje oralno zdravlje.

Za sve njih, Hrvatska komora dentalne medicine u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne izdaje knjižicu „ZDRAVI ZUBI". Knjižica sa prijepisom na Brailleovom pismu, pružit de saznanja o oralnom zdravlju slijepim i slabovidnim osobama, te ih poučiti kako ga sačuvati svojom svakodnevnom brigom i odlascima doktoru dentalne medicine. Važnost ovoga projetka potkrijepljena je suvremenim istraživanjima koja pokazuju da je učinkovitost zdravstvenog odgoja mnogo veda ako je orijentirana na održanje zdravlja a ne na bolesna stanja, a što dodatno dobija na važnosti ukoliko uzmemo u obzir kako epidemiološka istraživanja provedena u vedim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku 3,5 zubnih karijesa. To je daleko više nego primjerice u skandinavskim zemljama gdje, zbog vede brige o zdravlju zubi, njihovi vršnjaci u prosjeku imaju tek jedan karijes.

Hrvatska komora dentalne medicine svojim brojnim akcijama i projektima kontinuirano ističe važnost oralne higijene za cjelokupno zdravlje. Pri tome je izuzetno važno obuhvatiti sve građane Hrvatske, dakle i osobe s posebnim potrebama. Njihova edukacija zahtijeva posebnu pozornost i upravo radi toga ovaj je dan posveden njima. U tome se zajednički moraju angažirati struka, društvo ali i sami pacijenti.

Hrvatska komora

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje