DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Đakićeva obrana pokušava osporiti novinarski status Ivanu Žadi. Hrvoje Zovko: Žada je neupitno novinar, s legitimnom novinarskom iskaznicom


  Dossier: Đakić           Goran Gazdek           17.05.2019.         3134 pogleda
Đakićeva obrana pokušava osporiti novinarski status Ivanu Žadi. Hrvoje Zovko: Žada je neupitno novinar, s legitimnom novinarskom iskaznicom

Kao što smo jučer izvijestili obrana Ivana Đakića, sina moćnog i bahatog saborskog zastupnika koji mu je priskrbio hotel u Pitomači, u slučaju ozbiljne prijetnje novinaru za što mu prijeti od pet mjeseci do šest godina zatvora, pokušala je osporiti novinarski status Ivana Žade budući da u to vrijeme nije bio u stalnim radnom odnosu niti u jednom mediju u kojima je objavljivao tekstove.

„Status novinara definira Zakon o medijima i on jasno kaže tko se smatra novinarom. Radi se o kaznenom postupku i kvalifikaciji kaznenog djela pa je to bitna činjenica koju treba utvrditi“, obrazložio je Đakićev odvjetnik Željko Palatinuš razloge zašto traže dokaze o pravnom statusu djelovanja Ivana Žade.

Obrana je zbog toga tražila izvode iz knjiga Mirovinskog osiguranja, a odvjetnik Boris Kozjak sudu je predočio tekstove koje je Žada objavljivao u novinama.

Žada je izjavio da otprilike dvije trećine novinara rade kao honorarci i da se on uvijek, bez obzira u kakvom statusi radio za medije, uvijek osjećao novinarom.

Zakon kaže da je novinar je osoba koja se bavi prikupljanjem, obradom, obli­kovanjem ili razvrstavanjem informacija za objavu putem medija, te je zaposlena kod nakladnika ili obavlja novinarsku djelatnost kao samostalno zanimanje ili na temelju ugovora.

„Ivan Žada je višestruko nagrađivani novinar i dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društva. HND uživa međunarodni legitimitet, postoji 109 godina, ima preko dvije tisuće članova. Statutom je predviđena procedura kako netko postaje član. Postoji i komisija za članstvo koja to regulira. Svatko tko želi postati naš član mora dokazati da je novinar, neovisno jeli u stalnom radnom odnosu ili je honorarac. Obzirom na tešku situaciju i gospodarsku krizu , mnoge naše kolegice i kolege su u određenom trenutku izgubile status stalnog zaposlenika pa se bave povremenim pisanjem za različite medije. Žada je neupitno novinar, s legitimnom novinarskom iskaznicom“, izjavio je novinarima nakon rasprave predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Dodao je kako njegov dolazak u Viroviticu nije pritisak ni na koga već legitimno pravo da strukovna udruga pozorno prati što se događa s članovima i članicama.

„Došao sam kao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva dati podršku našem članu i kolegi Ivanu Žadi i još jednom ponoviti da sustav sigurnosti novinara u Hrvatskoj ne funkcionira. Ono što se kolegi u Virovitici dogodilo događa se mnogim kolegicama i kolegama. Mi ćemo pozorno pratiti ovo suđenje i o tome izvještavati naše međunarodne partnere jer je HND ujedno i član međunarodnih organizacija. Svakom danom smo svjedoci da se prostor slobode medija i slobode novinara sve više sužava zbog prijetnji i fizičkih napada. U nepunih pet godina imali smo više od 50 slučajeva prijetnji i fizičkih premlaćivanja naših kolegica i kolega.

Hrvatsko novinarsko društvo neće zaboraviti niti jednog kolegu ili kolegicu koji doživljavaju napade bili oni članovi ili ne. Napadi na novinare su posebno izraženo u lokalnim medijima, u sredinama poput ove gdje lokalni caruju lokalni šerifi kako što je to slučaj u Virovitici. Virovitica je jedan od gradova u kojem nije ugodno biti novinar ili novinarka. Mjesecima smo prije ove prijetnje upozoravali na to što se događa u Virovitici i o svemu izvijestili javnost i naše međunarodne partnere. Takav odnos prema novinarima je krajnje neprihvatljiv, to je sramota ove države“, rekao je Zovko.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Dossier: Đakić



Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: