Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier: Đakić

Đakić kaže da su mediji, posebno Index huškački jer pišu o privilegijama "branitelja"

  Index.hr           31.05.2019.         3326 pogleda
Đakić kaže da su mediji, posebno Index huškački jer pišu o privilegijama "branitelja"

Izjave Miranda Mrsića o braniteljskim mirovinama kojima HDZ kupuje izborne glasove je nakon Ministarstva hrvatskih branitelja osudila i HVIDR-a, optuživši Mrsića, Predraga Matića i medije da neargumentirano šire laži i stigmatiziraju hrvatske branitelje uoči euroizbora - piše Index.

"Bivši SDP-ovi ministri Mirando Mrsić i Predrag Matić šire laži o hrvatskim braniteljima proteklih dana isključivo radi osobne koristi i uspjeha na predstojećim EU izborima", ocjenjuju u priopćenju predsjednik HVIDR-e Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora Josip Periša.

Mrsić i Matić su se, kažu, upustili u pozivanje na medijsku hajku protiv hrvatskih branitelja, manipulirajući podacima o braniteljskim mirovinama. 

Mrsić prozvao HDZ

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ovoga je tjedna s konferencije za novinare prozvao HDZ da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove, dok je bivši ministar branitelja Predrag Matić u "RTL Direktu" rekao da je porast broja branitelja "samo početak pakla koji nam slijedi".

Na Mrsićeve izjave jučer je oštro reagiralo Ministarstvo branitelja optuživši Mrsića, uz ostalo, da je kao ministar razdvajanjem radničkih i braniteljskih mirovina izazvao "nesigurnost kod ove ranjive populacije (branitelja) i nastavak izazivanja kaosa".

U HVIDR-i kažu da su Mrsić i Matić očito zaboravili "ratne profitere i dezertere, te ostale koji su se bogatili i radili na izdaji nacionalnih interesa, dok su hrvatski branitelji i domoljubi ginuli i bili ranjavani da bi cijeli hrvatski narod obranili od velikosrpskog agresora i stvorili samostalnu hrvatsku državu".

Bivše SDP-ove ministre, kažu, očito ne smetaju mirovine sudionika NOR-a i bivše JNA od kojih gotovo 20.000 prima mirovinu prema zakonu koji je preuzet još od vremena SFRJ te omogućava  da ih nasljeđuju njihove obitelji.

"Činjenica je da je i sam predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH rođen čak 12 godina nakon II. sv.rata. Međutim, nepobitna je činjenica da braniteljske mirovine godinama prolaze razne revizije, provjere i kontrole, dok partizanske mirovine nitko ne dovodi u pitanje", kaže HVIDR-a koja Matiću i Mrsiću poručuje da put do svojih fotelja pronađu ne zadirući pritom u dostojanstvo hrvatskih branitelja.

Napali medije i političare, kažu da je Index huškački

Za huškačku kampanju protiv branitelja HVIDR-a je prozvala i medije, posebice internetske portale, koje, kažu, predvodi Index, te razne političare, koji su se "koristeći legitimne referendumske inicijative, natjecali u blaćenju i stigmatiziranju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji". "Pojedini novinari natjecali su se u njihovom stigmatiziranju kao povlaštenih i privilegiranih osoba, prikazujući ih kao jedini i najveći teret države i društva."

Cilj im je, kažu, da branitelje i njihove obitelji odvoje od naroda, "zaboravljajući da su branitelji njegovo duša i tijelo, ranjeno u obrani naše Domovine, ali zacijeljeno u daljnjem zajedničkom životu i okrenuto boljoj budućnosti".

"Sve ove dugogodišnje medijske hajke prema hrvatskim braniteljima posebno žalosne, imajući u vidu kako se ostale države ponose svojim ratnim veteranima, te ovim putem ističemo svoje razočarenje ovim nametnutim stanjem u našem društvu i oštro osuđujemo daljnja stigmatiziranja i manipuliranja javnosti usmjerenih protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na uske političke i osobne interese", poručuju Đakić i Periša.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
31.5.2019. 10:08
Tzv. "reakcija" na tzv. "optužbe" je pusta tlapnja. Reakcija/odgovor bi bio da su naveli brojke - koliko kojih umirovljenika i koliko iznose mirovine, te na taj način dokazati da to nije puno. Veterani se ne moraju brinuti - zbog riječi Mrsića i Matića, ništa se neće promijeniti. Ovako, riječi odu u vjetar.


Još iz kategorije Dossier: Đakić