Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Dabogda ti dijete bilo privatnik

  Bojana Božanić/Lider           05.12.2009.         2028 pogleda
Dabogda ti dijete bilo privatnik

Božidar Kalmeta budi se u znoju, prestravljen. Na ženino pitanje što je bilo, u šoku odgovara: Ma grozno. Sanjao sam da sam privatnik. Vjerujem da je to najgora noćna mora svih naših političara koji tvrde da mirno spavaju. S obzirom na pokazano (a i skriveno) njihove ih sposobnosti u privatnom biznisu ne bi održale niti 24 sata.

Kuda bi došao poduzetnik da šišanje travnjaka plaća 2,4 milijuna kuna, da održavanje poslovnih prostorija dogovori s tvrtkom koja je kilometrima daleko od njegovog poduzeća, da ne zna što mu rade zaposlenici, koliko ih ima niti zbog čega ih je zaposlio. Da država nije dobar gospodar jasno je svima, no da je razina spremnosti prihvaćanja odgovornosti na tako niskim granama iznenadi me svaki put. Što ću kad sam naivna.

Nisam se tako mogla ne nasmijati (iako je slučaj prije za plakanje) na Kalmetine izjave o tome kako on nije odgovoran za afere u svom sektoru jer ne može znati što se događa u njegovom ministarstvu, a i ne bira si suradnike sam. Kako bi mu samo bilo da za greške svojih zaposlenika ne garantira samo svojim imenom, pa tako i eventualnom ostavkom, nego kao privatni poduzetnici i cjelokupnom imovinom. Kuda bi naši političari stigli da poslove sami pronalaze, dogovaraju, plaćaju poreze, materijal i radnike, prijavljuju se na javne natječaje za koje već znaju da su nekom drugom obećani, a ostatak vremena provode moleći banke za okvirni kredit. Nikuda, no valjda su si zato izabrali tu profesiju.

Ipak, iako smo svi spremni uprijeti prstom u javne osobe zahtjevajući njihove ostavke, optužujući ih za lopovluk uz još pokoji ‘sram ih bilo', prema rezultatima RTL-ove ankete situacija se ozbiljno mijenja kada se obuku tuđe cipele.
Iako javnost smatra da se zbog afere mora dati ostavka, da se građani nađu u istoj poziciji kao Kalmeta ne znaju zapravo što bi učinili- polovica bi ostavku ponudila, dok druga polovica ne bi. Nepreuzimanje odgovornosti za vlastite postupke bolest je čitavog društva, ne nužno samo političara, no istina je da glava mora svojim primjerom pokazati drugima što su prihvatljivi, a što neprihvatljivi obrasci ponašanja.

Ali ruku na srce, da znaju nešto raditi zar bi izabrali zanimanje političar? Vjerujem da ne bi. Svjesni su oni kako je ovako puno bolje, a da ne spominjem lakše. Zato je zasigurno najveća kletva kojom streljaju suradnike u žustrim raspravama na stranačkim sastancima: Dabogda ti dijete bilo privatnik!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

xxll
13.12.2009. 0:50
jedan vic na tu temu:
KRAJ GODINE

Uspješni biznismen, koji baš nije mnogo brinuo o svojim radnicima, odluči da pred Novu godinu proslavi završetak godine. Pozvao je svog financijskog stručnjaka i rekao mu:

- Hoću da to bude lijepo, na nivou, da ne košta mnogo, da bude upadljivo i da se svi radnici provesele.

- Gazda, onda je najbolje da se objesite - savjetuje ga financijski. - To neće mnogo koštati, bit će upadljivo i radnici će se zaista proveseliti.

zzzz
5.12.2009. 16:17
Nema istraga, dakle nema ni korupcije: Zašto Vlada skače samo na packe iz Bruxellesa???????????

KOLIKO godina se već piše o kriminalu i korupciji u cestrogradnji? O mutnim javnim nabavama i sumnjivim javnim natječajima, o cijenama radova koji desetorostruko premašuju njihovu stvarnu vrijednost, o namještaljkama i provizijama, gdje se točno zna tko daje i tko uzima? Najmanje šest godina. Konkretnije, točno otkad se HDZ vratio na vlast.
I što se u tom periodu dogodilo? Je li neki takav natječaj poništen, je li netko završio u ZATVORU??????, je li se možda policijsko-pravosudno-porezni aparat obrušio na to LEGLO KORUPCIJE? Ne baš. NE UOPĆE. No, sada kad se o tome počelo govoriti u Bruxellesu, situacija naglo poprima dimenzije nacionalnog problema.

Sumnji je davno odzvonilo
Sumnji je u ovoj priči davno odzvonilo, a ta birokratska nabadanja europskih parlamentaraca pomalo su smiješna u svjetlu svega onoga što je objavljeno u proteklih šest godina. Pa evo, čak i prošlog tjedna kad je Index pisao o tome da je odabrana tvrtka Skladgradnja - kao jedina na natječaju! - dobila posao bojanja četiri cijevi tunela Mala kapela i Sveti Rok za 43 milijuna kuna. Jedanaest puta veći iznos od onog koji se za isti taj posao dodjeljivao prije šest godina.

Naša mala tajna provaljena u Bruxellesu
To je godinama prolazilo nekažnjeno. Sve dok europski birokrati nisu zaprijetili da će "o rezultatu istraga u javnim poduzećima OVISITI (OPA?????) i SUDBINA pregovora s Europskom unijom". I odmah Tomislav KARAMARKO prijeti da će "ISTRAŽITI kuda je sve odlazio novac poreznih obveznika". Jer naša mala tajna provaljena je u Bruxellesu.

Srećom, hrvatsko pravosuđe ne muči taj problem. Ne osjećaju sram i stid što sve ove godine nisu pokazivale interes "kuda sve odlazi novac poreznih obveznika". Što su uredno arhivirale sve tekstove o namještenim poslovima uvijek istim i nimalo apstraktnim likovima. Što su znale da je Kalmetin sektor strogo zabranjen za bilo kakvo njuškanje. Zato sada čiste savjesti, kao da se proteklih šest godina uopće nije dogodilo, najavljuju odlučnu akciju. Sad ili nikad. Za pravdu i poštenje. Za modernu i europsku Hrvatsku.

Vlast se bori protiv korupcije, a moli Boga da izgubi
Tako ni sada bez europskog grintanja i ucjenjivanja ne bi bilo najava da će se ipak policija (a za pravosuđe ćemo tek vidjeti) zainteresirati za "sumnjive" poslove "jednog ministarstva" s "odabranim tvrtkama". Bilo je i vrijeme. No možda je to vrijeme nepovratno prošlo. Jer to što hrvatska vlast obećava da će se "zainteresirati" za korupciju i kriminal, ne garantira da će taj interes rezultirati dokazima. A kamoli ZAVRŠITI S PRESUDAMA. Hrvatska vlast navodno se bori protiv korupcije, a MOLI BOGA da IZGUBI!!!!!!!!!!.
Kaže Jadranka Kosor da "Vlada ne koči istrage o korupciji". E pa, ako je to istina, ako Vlada doista ne koči istrage protiv korupcije, a tih istraga baš i nema, znači li to da onda nema ni korupcije?????? U proteklih šest i kusur godina uvjerili smo se da je u Hrvatskoj svašta moguće, pa i OVAKVO LOGIČKO ZAJLJUČIVANJE. Jedina logika koja vrijedi ionako je UVRNUTA LOGIKA.
Još iz kategorije Komentar