Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Blog urednika

Da su nas bahati lokalni šerifi početkom devedesetih slušali i odustali od protuzakonite gradnje bazena u parku danas bi ga imali na Borcu

  Goran Gazdek           26.10.2017.         5338 pogleda
Da su nas bahati lokalni šerifi početkom devedesetih slušali i odustali od protuzakonite gradnje bazena u parku danas bi ga imali na Borcu

Ova rupa je snimljena početkom devedetih godina u virovitičkom Gradskom parku. Jednog su jutra došli bageri i počeli rušiti, uklonili su školjku starog bazena sagrađenog 1942. godine. Novopečeni vlastodršci odlučili su ispuniti predizborno obećanje i na istom mjestu, protuzakonito i bez građevinske dozvole, sagraditi potpuno novo kupalište.

Ni oni koji su ga u Drugom svjetskom ratu zidali nisu imali dozvole i nisu marili što je park već tada bio pod zaštitom. Ali to nije čudno, bili su to ljudi, povijest je pokazala, bez imalo empatija prema prirodi i društvu, spremni na mnogo veća zla od devastacije grada. Ako su mogli oni, možemo i mi. Nastavljamo tamo gdje su oni morali stati…

Badava upozorenja oporbe, uzalud vapaji građana, džabe urlik ekologa… Bahati, bezobrazni, bezobzirni, nekulturni i nepristojni, lišeni ljubavi i obzira prema gradu, lokalni su šerifi ostali čvrsti u svom naumu: Želimo ga baš ovdje!

Bila je to velika borba unaprijed osuđena na poraz. Šupci su po običaju šutjeli, uvodničar u lokalnim novinama poslušno je klimao glavom, mi koji smo nešto pokušavali proglašavani smo petokolonašima, srbočetnicima, komunjarama i udbašima, a rijetki stručnjaci koji nisu držali glavu u pijesku, nekompetentnima.

Jedan od njih, najveći autoritet parkovne arhitekture kasnije je napisao: „Gradnja bazena u perivoju, a još više njegova nedavna obnova, dokaz je neshvaćanja vrijednosti dvorca i parka, ali i urbanističko-arhitektonskoga identiteta grada. Bazenom i njegovim pratećim sadržajima, stoljećima stvaran identitet povijesnoga središta grada bitno je narušen“.

Ekolozi su upozoravali da će kupalište negativno utjecati na biljni i životinjski svijet što se kasnije pokazalo točnim – jedna od rijetkih egzotičnih stabala maklure, prava rijetkost u Europi, počela su propadati zbog, kako se pokazalo, utjecaja vodoopskrbnog postrojenja.

Da su nas tada ti bahati, bezobrazni, bezobzirni, nekulturni i nepristojni, šerifi, lišeni ljubavi i obzira prema gradu, slušali i bazen sagradili na Borcu, tamo gdje mu je jedino mjesto, danas bi ga imali.

Ovako nam ostaju suze, srdžba, ogorčenost i lutnja jer smo ostali bez mogućnosti kupanja i plivanja, ali i nada da nepoštivanje zakona, neodgovorno trošenje našeg novca i gospodarski kriminal ne zastarijevaju.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

CRISTO
26.10.2017. 19:03
Koliko mržnje i jada od gosp.Gazdeka. Sve vlasti od 1945 do 1990 su mogle "ukloniti " ustaško-njemački bazen, ali nisu. Možda zbog sirotinje koja ne može u svoje vikendice na moru, pa da barem eto mladež i ostali vide malo vode, a možda nauče i plivati. Valjda je Komitet ili netko ( građani-narod), donio odluku, te je uveden SAMODOPRINOS - čitaj porez, za adaptaciju i stavljanje ustaško-njemačkog bazena u funkciju. I narod je plaćao godinama, te je došlo do smjene vlasti 1990. Novi "vlastodršci" kako ih kiti riječima mržnje Gazdek, samo su ispunili odluku naroda i valjda nekih političara od prije 1990, te skupljeni novac namjenski upotrijebili za adaptaciju bazena. Novac nije usmjeren u druge svrhe, već se još malo dodalo i građanima stavio malo uredniji bazen na korištenje. Razmišljalo se o "Borcu" kao lokaciji, ali financijski se ne bi mogla dovući niti infrastruktura, pa još i izgraditi novi bazen.
Što se tiče ekologa, svaka im čast, ali sve ima svoje vrijema. Bio je jedan osvješteni ekolog pok. profesor (pa ga ne imenujem),u najžešćem udaru na Viroviticu, bombardiranje vojarne, isti je slao dopise i prosvjedovao zašto se auti parkiraju na travnjak oko Kazališta i današnje Katoličke škole, jer kao ekološki ugrožavaju travu. Nije napisao pismo bilo kome, da bombe i JNA, te domaći pobunjenici rade eto neku ekološku štetu.
mike?
26.10.2017. 15:20
Još sam u Jugi glasao da se bazen ukloni iz parka i konačo se to dogodilo za moga života
Gdje god da naprave novi biti ce dobro
Eto Veligi Grdjevac ima bazen u poljima pa se hrli tamo na kupanje Ma bitno da bude ugodno


Još iz kategorije Blog urednika