Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Aktualnosti

Da poštujemo Konvenciju UN-a, HZZO bi Hrvaticama plaćao i pobačaje i kontracepciju. U virovitičkoj bolnici cijena je porasla za čak 1.500 kn

  index.hr           23.10.2016.         1768 pogleda
Da poštujemo Konvenciju UN-a, HZZO bi Hrvaticama plaćao i pobačaje i kontracepciju. U virovitičkoj bolnici cijena je porasla za čak 1.500 kn

Istovremeno dok se diljem Hrvatske održavaju molitvene grupe za preobraćenje žena koje su naumile prekinuti trudnoću, a javnost je već imala prilike svjedočiti i inicijativama tipa povorke 'Hod za život' koje se izrijekom protive pobačajima, malo je poznato da bi Hrvatska – prema preporuci CEDAW-a (UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena) svojim državljankama trebala osigurati pobačaj na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, baš kao i kontracepciju.

Međutim, o tome se čak nije ni raspravljalo, a kamoli da bi takva inicijativa zaživjela piše index.hr

Konvencije bi trebalo poštovati

Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije - CEDAW - Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u rujnu 1981. godine i prihvatilo ju je 185 država među kojima i Hrvatska. Godine kasnije osnovan je i međunarodni nadzorni mehanizam - Odbor za uklanjanje diskriminacije žena koji nadzire kako se CEDAW primjenjuje putem razmatranja izvješća koje su mu države stranke obvezne podnositi.  

I upravo prema Četvrtom i Petom (lanjskom) izvješću za Hrvatsku, u članku 31, stoji sljedeće: Odbor poziva državu stranku da: (a) Osigura da korištenje prigovora savjesti ne spriječi neometan pristup žena uslugama skrbi o reproduktivnom zdravlju, osobito skrbi pri pobačaju i poslije pobačaja, kao i kontracepcijskim sredstvima; (b) Osigura opće pokrivanje pobačaja i suvremene kontracepcije iz sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje; (c) Osigura dostupnost i pristupačnost suvremenih oblika kontracepcije i reproduktivnih usluga svim ženama, uključujući skupine žena koje su u nepovoljnijem položaju; te (d) Omogući odgovarajuće mjere zaštite kako bi osigurala da se medicinski postupci vezani uz porođaj podvrgnu objektivnoj procjeni nužnosti i da se oni provode u skladu s odgovarajućim standardima skrbi te poštujući autonomnost žene i zahtjeve informiranog pristanka; te da uvede mogućnost porođaja kod kuće za žene koje žele odabrati takvo okruženje porođaja.

Žene sam plaćaju prekide trudnoće

"Ma, nemojte biti smiješni. Nismo se pomaknuli s mrtve točke po tom pitanju… I dalje žene same plaćaju za prekide trudnoće, jednako kao što i same sufinanciraju kontracepcijska sredstva", kaže za Index poznata ginekologinja Jasenka Grujić Koračin.

Kad je u pitanju sama kontracepcija koja se bazira na utjecaju hormona, kao što je primjerice, posljednjih godina iznimno popularna hormonalna spirala, a čija implantacija se u privatnim ginekološkim ordinacijama naplaćuje oko 1200 kuna, ginekolozi koji imaju ugovor sa HZZO-om često izlaze ženama u susret pa doslovce izmisle medicinsko opravdanje za takav postupak, čime onda svojim pacijenticama uštede novac. Naime, hormonalne spirale koje nakon ugradnje štite ženu od trudnoće tijekom idućih pet godina, obzirom na to da tijekom tih pet godina otpuštaju hormone, mogu se koristiti i kao terapija za neke druge ginekološke probleme, pa ginekolozi upravo u izmišljanju takvih stanja pronalaze opravdanje za određivanje tih spirala kao kontraceptiva.

Cijena pobačaja porasla je za 670 kuna

Kad je u pitanju pobačaj, ako nije opravdan zdravstvenim razlozima, on se plaća. Bolnice same određuju cijenu, a cijene variraju u pojedinim bolnicama ovisno o izboru anestezije (lokalna - jeftinija ili opća - skuplja) i krvnoj grupi pacijentice (za Rh- je cijena nešto veća, dok se za Rh+ plaća manje).

Prema podacima koje je tijekom istraživanja 2014. godine prikupila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, u razdoblju od 2005. do 2014. cijena induciranog pobačaja u javnim zdravstvenim ustanovama u RH u prosjeku je porasla za 670 kuna (sa 1.170 kn na 1.840 kn).

"Danas je prosječna cijena pobačaja 1.840 kn na razini RH. Cijene variraju od bolnice do bolnice, a kreću se između 860 i 3.000 kuna. Usporedbe radi, 2005. godine cijene su se kretale između 600 i 2.400 kuna. Pojedinačno gledajući, cijena je najviše porasla u OB Dubrovnik (za 2.200 kn) čineći je tako najskupljom javnom zdravstvenom ustanovom u pogledu naplaćivanja induciranog pobačaja. Jedine dvije zdravstvene ustanove u kojoj se cijena smanjila su KBC Split (za 575 kn) i OB Zabok (za čak 1.500 kn). Danas je pobačaj najjeftinije obaviti u OB Slavonski Brod (860 kn). Osim OB Dubrovnik, cijena je značajno porasla i u OB Virovitica (za 1.500 kn), KBC Sestre Milosrdnice (1.400 kn), ŽB Čakovec (1.300 kn), OB Bjelovar (1.260 kn), OB Šibensko-kninske županije (1.250 kn) i OB Karlovac (1.200 kn"“, navedeno je u rezultatima istraživanja iz 2014. godine.  Uvjeti se do ove godine nisu bitno mijenjali.

Ima li potrebe ići u inozemstvo?

Inače, tijekom 2014. godine kod nas je, po službenim statistikama, izvedeno nešto više od tri tisuće pobačaja, što Hrvatsku svrstava u red država u EU s bitno manjim brojem legalno induciranih pobačaja od svojeg okruženja. U međuvremenu se u slobodnoj prodaji u apotekama našla i tableta 'za dan poslije', hormonski pripravak koji žene mogu uzeti u roku od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa i koji blokira začeće. Iako se ne preporučuje uzimati je bez konzultacije s liječnikom, tableta se može kupiti u bilo kojoj boljoj apoteci, cijena joj je oko 200 kuna i nema nimalo dvojbe da će i ona uvelike utjecati na broj neželjenih trudnoća.

Za hrvatske zakone koji se odnose na pitanje prava žena na pobačaj Grujić Koračin kaže kako su sasvim solidni, pogotovo u usporedbi s nekim od zemalja u Europi, te da nema apsolutno nikakve potrebe da se na takve zahvate odlazi u inozemstvo, a što je praksa kakva je uslijedila u državama s bitno restriktivnijim stavom prema pitanju pobačaja.

Više od polovice liječnika poziva se na priziv savjesti

Međutim, ono što stvara manevarski prostor za pobačaje isključivo u privatnim poliklinikama je priličan broj liječnika koji koriste to svoje pravo pa se u bolnicama u kojima rade pozivaju na 'priziv savjesti' i odbijaju raditi prekide trudnoće, dok u privatnom aranžmanu nemaju problem sa savješću.

Prema izvješću pravobraniteljice koje se odnosi na istraživanje provedeno 2014., u 30 zdravstvenih ustanova radi ukupno 375 zdravstvenih djelatnika koji su stručni za obavljanje postupka induciranog prekida trudnoće od čega njih 167 (odnosno 45 posto) obavlja taj postupak, dok je priziv savjesti izjavilo 52 posto liječnika.  

Istraživanje je pokazalo da su ustanove u kojima se inducirani pobačaji ne obavljaju zbog priziva savjesti svih ovlaštenih zdravstvenih djelatnika KB Sveti Duh, OB „Hrvatski ponos“ Knin, OB Našice, OB Virovitica, OŽB Požega i OŽB Vinkovci. Zdravstvene ustanove u kojima nijedan liječnik i liječnica nisu u prizivu savjesti su KBC Rijeka, OB Pula, OB Gospić i OŽB Vukovar.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti