Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Da li nas zaprašuju? – moguće pitanje i (ne)mogući odgovori!

  Davor Suhan/MojaRijeka           21.10.2011.         2651 pogleda
Da li nas zaprašuju? – moguće pitanje i (ne)mogući odgovori!

Temu današnje kolumne započinjemo u jednom vrlo ozbiljnom tonu - zastupničkim pitanjem koje je, sukladno članku 185. Poslovnika Hrvatskog sabora, postavila saborska zastupnica dr. Mirela Holy. Odgovor potpisuje premijerka Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, a primjedbe (zaključak) na pitanje i odgovor daje autor ovog članka. Ime si ne spominjem, kako bih se, u slučaju eventualnog podizanja optužnice za trovanje javnosti uznemirujućim informacijama, mogao braniti tvrdnjom da ja to nisam napisao. Ovaj pisani trag - pod gore navedenim naslovom - kojeg će mnogi vidjeli i mnogi pročitati, ionako je potpuno nepouzdan dokaz da sam nešto šarao unutar medijskog prostora takozvane suverene i neovisne Republike Hrvatske. Onaj tko nešto sumnja, to treba i dokazati.

Uvod je možda malo zbrčkan, ali na kraju će vam  sve biti jasnije. Počinjemo, dakle, sa pitanjem štovane zastupnice Holy:

U proteklih godinu dana obratio mi se veliki broj građana i građanki Hrvatske koji/je su zabrinuti/te zbog chemtrailsa, neobičnih kemijskih tragova koji u posljednjih nekoliko godina na nebu ostavlja sve veći broj na izgled civilnih zrakoplova, prilikom preleta hrvatskim zračnim prostorom. Ti su tragovi neuobičajeni zbog toga što iza sebe tvore kondenzacijske tragove u obliku X formacije te zbog toga što ostaju na nebu po desetak sati. Iako prilikom izgaranja mješavina goriva i zraka u turbinama mlaznih aviona na visinama iznad 6000 metara nastaju kondenzacijski tragovi, odnosno kristali koji formiraju trag dug 15-30 dužina aviona, ti uobičajeni zrakoplovi tragovi nastaju i prestaju biti vidljivi već nakon nekoliko minuta, ovisno o tlaku i vremenskim uvjetima.

No u posljednjih nekoliko godina na hrvatskom nebu se primjećuju i drugi neuobičajeni fenomeni: zrakoplovi lete izvan uobičajenih ruta i to niže od normalne visine za komercijalne, lete u neuobičajenim formacijama jedan pored drugog ili jedan prema drugom; na nebu tvore mrežu tragova te ponekad lete u grupama od sedam aviona čime krše članak 22. Pravilnika o letenju aviona u kojem piše da je najveći broj aviona u grupi pet aviona. S obzirom na to da se chemtrailsi pojavljuju i u drugim zemljama, neke su države provele istraživanje uzoraka kišnice te zraka u sportskim avionima: u vrijeme pojave chemtrailsa od strane nepoznatih zrakoplova koji su uredno najavljeni kontroli leta, a u tim su uzorcima pronađene mnoge opasne bakterije koje napadaju respiratorni sistem, izazivaju infekcije krvi, upale pluća, mozga i srčanog mišića; te patogeni mikroorganizmi, gljivice, neke vrste kvasaca, soli barija, aluminij, dibrometan te fibrozni filamenti. Naglašavam da članak 69. Ustava Republike osigurava pravo na zdrav život svima u Hrvatskoj te određuje da je država dužna osigurati uvjete za zdrav okoliš.

 Slijedom prethodno rečenog, molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje: je li Vlada Republike Hrvatske upoznata sa fenomenom chemtrailsa i raspolaže li s rezultatima istraživanja učinaka ovog uznemirujućeg fenomena? Ako da, o čemu se točno radi i predstavlja li ovaj fenomen opasnost za zdravlje građana i građanki Hrvatske?

Na navedeno zastupničko pitanje premijerka Jadranka Kosor daje slijedeći odgovor:

Tragovi koji se vide u preletima na nebu su oblaci u obliku ravnih linija koji se uglavnom sastoje od čestica leda i nazivaju dekondenzacijski tragovi ili contrails.

O karakteristikama atmosfere, prvenstveno temperaturi i vlazi, ovisi hoće li se ti oblaci razvući brže ili sporije. Ako je zrak na toj visini suh, tragovi će se brže raspršiti i nestati, a ako vlage ima puno, tragovi mogu ostati na nebu satima i povećavati se dok na kraju ne iščeznu.

Kondenzacijski tragovi nastaju kao posljedica hlađenja ispušnih plinova avionskih motora koji se miješaju s okolnim zrakom. U slučaju da je vlaga dovoljno velika (i isto tako ako je temperatura dovoljno niska) dolazi do kondenzacije tekuće vode.

U ovom trenutku ne može se ni potvrditi niti negirati moguće tragove chemtrailsa u zračnom prostoru Republike Hrvatske, s obzirom na to da ne postoje pouzdane informacije o njihovoj pojavi. Naime kada bi postojao konkretan dokaz da je u zračnom prostoru Republike Hrvatske uočena pojava chemtrailsa, vrlo lako bi se utvrdilo koji je avion što ispuštao i u koju svrhu, a mogle bi se poduzeti i mjere da se u budućnosti zabrani prelet takvih zrakoplova. U tom smislu, svaka dojava o pojavi chemtrailsa treba biti dokumentirana datumom, točnim vremenom i lokacijom uočenog traga, kako bi se prema planovima letenja ustanovilo koji i čiji je avion ostavljao tragove na nebu. Bez takvih konkretnih podataka i dokaza o pojavi chemtrailsa ne može se nit proučavati njihov utjecaj na zdravlje i život građana Republike Hrvatske.

Ovako, svi navodi temeljeni su na laičkim uočavanjima koji možda nisu bili chentrailsi, već vrlo vjerojatnije spomenuti contrailsi.

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji za pogonsku skupinu imaju mlazne motore, koriste mlazno gorivo JET-A1 (GM-1). Da bi se poboljšala njegova svojstva gorivu se mogu dodavati aditivi u skladu sa IATA odobrenjima. Najčešće se koriste aditivi za sprečavanje smrzavanja goriva na velikim visinama leta zrakoplova, ali u gorivo koje koriste zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ne dodaju se nikakvi aditivi.

U području civilnog zračnog prometa, zrakoplovi i zrakoplovne kompanije, među kojima i motori, podložni su certifikacijskim standardima koji su primjenjivi u proizvodnji zrakoplova i komponentni. Ti standardi bazirani su, između ostalog, i na Aneksu 16. Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (ICAO Aneks 16. Volume II. Aircraft Engine  Emissions). Zadovoljenje certifikacijskih standarda je preduvjet koji mora biti ispunjen prije izdavanje svjedodžbe o plovidbenosti zrakoplova, te naknadno i svjedodžbe zračnog prijevoznika u Republici Hrvatskoj.

Što se tiče drugih navoda o kojima nisu izravno postavljena pitanja, a odnose se na kršenje propisa i pravila letenja, Agencija za civilno zrakoplovstvo, koja je nadležna za to područje u civilnom zrakoplovstvu, prima, te putem internog odbora za sigurnost (Safety Bord) evaluira prijave. Agencija postupa po prijavama uvijek kada je to moguće, odnosno kada raspolaže podacima i činjenicama, te kada zaključi da je to potrebno u interesu sigurnosti. Do sada nisu primljene prijave niti su evidentirana kršenja u značajnijem opsegu, a koja bi bila u vezi s navodima iz zastupničkog pitanja. Isto tako, i kod grupnog letenja hrvatskih vojnih zrakoplova, budući da nisu navedeni točni podaci o mjestu i vremenu takvih letova, nije moguće utvrditi o čemu je točno riječ.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnice, dat će Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture  - završava svoj odgovor premijerka Jadranka Kosor

 Zaključak:

Pitanje saborske zastupnice je jasno i nedvosmisleno. Odgovor Vlade je međutim malo preopširan i ukrašen nepotrebnim detaljima, ali kada s njega skinemo mašnicu i raspakiramo ukrasnu ambalažu sa šarenim cvjetićima u koju nam je premijerka sve to umotala, smisao cijelog sadržaja možemo svesti na tri jednostavne rečenice:

1. Vlada do sada nije bila upoznata sa fenomenom chemtrailsa
2. Vlada za sada ne raspolaže s rezultatima učinka ovog uznemiravajućeg fenomena
3. Vlada za sada niti nema namjeru ispitati o čemu se radi

Koliko se iz odgovora Jadranke Kosor može shvatiti, da bi se na razini državnih vlasti u tom pogledu nešto pokrenulo, građani koji nešto sumnjaju dužni su sami dojaviti informaciju o točnom vremenu prelijetanja sumnjivog zrakoplova i donijeti u Banske dvore uzorak sa analizom vode, zemlje i zraka koji ima sve potrebne certifikate. Laičke zaključke Vlada ne prihvaća.

Pošteno, rekoh. To je jedini ozbiljan pristup. Svaki drugi način dojave sumnjivih informacija  remeti koncentraciju službe koja je zadužena za budno praćenje i promatranje događaja na hrvatskom nebu (uključujući i sporna područja iznad Savudrijske vale, okolo Neuma, Dunava i Prevlake).

Dakle, ono što svaki savjestan, ekološki osviješten građanin sada treba učiniti je to da postupi prema jednom od slijedećih naputaka:

I. Redovni postupak (proizlazi direktno iz odgovora Jadranke Kosor na zastupničko pitanje):

1. Kada uoči na nebu bilo koju vrstu letjelice koja iza sebe ostavlja sumnjivi bijeli trag treba zapisati vrijeme.

2. Nakon toga u slijedeća dva-tri dana prikupiti uzorke zraka, zemlje i vode te ih odnijeti u županijski Zavod za javno zdravstvo na ispitivanje, uz naglasak da se posebno utvrdi  koncentracija tvari koje su spomenute u zastupničkom pitanju  (ako vas odbiju, potrebno je samo predočiti navedeni odgovor Jadranke Kosor iz kojeg je razvidno da vam to moraju napraviti).

3. U slučaju da su nalazi uzoraka pozitivni, tj. nenormalni (danas je uobičajeno da sve što je nenormalno je pozitivno)  treba nazvati najbližu kontrolu leta i zamoliti ih da vam izdiktiraju točne podatke o tipu letjelice te imenu kompanije koja je tog i tog dana, u zapisano vrijeme, prometovala iznad područja iz kojeg su izuzeti uzorci (prije toga im svakako pošaljite faksom pismo Jadranke Kosor, inače će vas odbiti).

4. Poslije toga zapakirati sve prikupljene dokaze i poslati preporučenom poštom na ime resornog ministra Božidara Kalmete,  koji će na temelju vaše prijave hitno ispitati tko je, kako, zašto i po čijem nalogu naše nebo farbao u bijelo (on će to učiniti sigurno, jer dosta mu je već i to što netko bez njegovog znanja farba tunele. Kad čuje ovo, prevrnut će cijelo Ministarstvo naopačke, samo da sazna istinu).

II. Ubrzani postupak (proizlazi iz laičkih priča, tipa rekla-kazala, koje širi zabrinuto pučanstvo):

Umjesto prethodno navedenog, obratiti se direktno na adresu Ministarstva vanjskih poslova i zamoliti da vam se pošalju svi ugovori koje je Hrvatska potpisala sa stranim državama, kao i međunarodnim vojnim i civilnim savezima - poglavito one sa raznim NATO agencijama - te dobro proanalizirati svako poglavlje, stavku po stavku, ne bili se u njima pronašao uzrok bijelih tragova (laici tvrde da ova pojava nije uobičajena u zemljama izvan NATO saveza, a da je na prostoru iznad Hrvatske uočena navodno tek nakon što smo potpisali razne atlantske i euro-integracijske sporazume).  

III. Ekspresni postupak (osobna inicijativa autora kolumne):

Na službenu adresu predsjednice Vlade poslati nekoliko zanimljivih mišljenja relevantnih stručnjaka kako bi se otklonila svaka sumnja u to da su svi navodi temeljeni na laičkim uočavanjima i time potaknulo predsjednicu da se konačno i sama osvijesti te se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem. Kao vlastiti doprinos ovoj ideji, prilažem video zapis u kojemu je dokumentirano podosta toga što bi svakog ozbiljnog i odgovornog političara navelo barem na razmišljanje. Ovom prilikom ispričavam se čitateljima koji ne znaju engleski i njemački, ali prilog je namijenjen prvenstveno Jadranki Kosor koja će, vjerujem, poprilično toga moći razumjeti. Video je inače podugačak u sumnjam da gospođa premijerka ima vremena odgledati sve do kraja, ali dovoljno je pogledati samo par prvih minuta pa da čovjeku bude jasno kako ova tema zaslužuje da se nađe na dnevnom redu izvanredne sjednice Vladinog kabineta.

Pogledajte Video prilog

Sve u svemu, važno je da se nešto pokrene. Koji god od ova tri postupka izabrali, znajte da je svaki jednako ispravan i koristan. Pojave bijelih tragova, koji satima ostaju iza mlaznih zrakoplova šireći se našim nebom, doista mogu biti samo bezazlene šare uzrokovane specifičnim atmosferskim prilikama. Ali javnost ima pravo zahtijevati da se o tome prekinu sva nagađanja i o svemu dobiju konačne i točne informacije.

U ovakvim situacijama svaka daljnja neizvjesnost može samo pojačati zabrinutost i bespotrebno izazvati strah u ljudima, za što doista možda i nema osnova. Zato svrha i cilj i ovoga teksta nije širiti bilo kakvu vrstu panike, već samo odaslati još jedan signal upućen odgovornima u državnoj vlasti da se po ovom pitanju prekinu sva nagađanjima.

Informacije koje su o ovom fenomenu prikupile nevladine udruge, kao i građani koji putem vlastitih portala, blogova i društvenih mreža samoinicijativno razmjenjuju svoja saznanja, govore u prilog tome da su stvari otišle već poprilično daleko, i sve je više onih koji kažu: gdje ima dima, ima i vatre.

Koliko u svemu tome ima istine ne želim suditi odoka, ali, ovako laički gledano sa zemlje, veoma jasno se vidi da se iz nekih aviona poprilično dimi, što sasvim prirodno pobuđuje sumnju da negdje opasno gori.

Pogledajte video prilog 2: Pink Floyd - Goodbye Blue Sky

Kolumna Priroda društva s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

MMMM
24.10.2011. 17:34
Odgovor, kao i uvijek, indirektno upakiran da zvuči dobro.
Dragutin Fišli
22.10.2011. 11:00
Krešimir Mišak je odavno o tome pisao......


Još iz kategorije Komentar