Banner
Liječničke udruge najavile štrajk - očekuju sastanak s premijerom
Erlić: Zbog učinaka kohezijske politike naš BDP veći za pet posto
Ministar Erlić: Iz EU fondova osigurano nikad većih 680 milijuna eura za 22 grada
Za HND-ove nagrade stiglo 97 kandidatura
Sabor ovaj tjedan o zakonu o osobnoj asistenciji, idući tjedan stanka za Uskrs
Zagreb: Kamen spoticanja u spomen na Borisa Hanžekovića
Klub Mosta predlaže univerzalni dječji doplatak

  Priroda društva

Da je Savle bio pacijent, nikada ne bi postao Pavle

  Davor Suhan/Moja Rijeka           19.07.2013.         1904 pogleda
Da je Savle bio pacijent, nikada ne bi postao Pavle

Da je kojim slučajem Savlu iz Tarza prije povijesnog puta u Damask bila postavljena dijagnoza sa oznakom "F" ( skup bolest koje opisuju devijaciju duha i svijesti) - radi opsesivno-kompulzivnog poremećaja, izraženom u obliku nasilnog ponašanja kojeg je sustavno provodio nad kršćanima - nema te svete knjige čije bi ga kasnije svjedočanstvo o preobraćenju pretvorilo u sveca, niti suda koji bi mu povjerovao da govori istinu.

Meni je to baš palo na pamet ovih dana kada je izvjesna Z. K. po nalogu prekršajne sutkinje završila na odjelu psihijatrije KBC-a Osijek,  zbog sumnje u njeno duševno zdravlje. Pacijentica, koja je to postala temeljem sudske zapovijedi,  sada se nalazi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapće, gdje već preko dvadeset dana čeka da joj tim vrhunskih psihijatara postavi konačnu dijagnozu.

A razlog zašto se tako dugo čeka je, po svemu sudeći, medicinska spoznaja da je žena potpuno pri zdravoj pameti, što poprilično otežava postupak da ju se proglasi duševno bolesnom osobom.

Ovim slučajem ozbiljno se pozabavio i HHO, izvijestivši javnost o nizu ozbiljnih povreda zakona i kršenja ljudskih prava, kao i udruga B.a.b.e. koja je odlučno stala u obranu žrtve.  

Jedina dobra vijest u cijeloj priči je ta da ministar zdravstva Rajko Ostojić "sve drži pod kontrolom";  problem je samo u tome što istu kontrolu nad cijelim slučajem ima i jedan lokalni županijski sudac koji je potpisao nalog za nastavak prisilnog liječenja, i vjerojatno ga neće povući dok svi pozvani liječnici  ne potvrde, crno na bijelo,  da nema nikakve potrebe za prisilnom hospitalizacijom - osim ako žena u međuvremenu dosita ne poludi.

Sudsko-medicinsku stranu ovog predmeta za sada ostavljamo po strani i otvaramo jedno drugo važno pitanje, vezano uz profesionalnu etiku i mogućnost zlouporabe ovlasti i položaja.

Spomenuta afera  vjerojatno će se raspetljati po pravici, obzirom da se proces utvrđivanja istine odvija pod budnim okom javnosti, ali pomisao na mogućnost da se neki slični događaj rješava iza zatvorenih vrata, izgleda poprilično jezovito.  .

Lako je kada nevinog čovjeka proglase krivim. Prihvatiš sudbinu, odslužiš kaznu i opet kreneš iz početka. Ali kada zdravog proglase ludim, povratak je nemoguć sve dok ti i  službeno ne ponište povijest bolesti.

A tako nešto nije teško zamisliti. Isti  medicinski scenariji bili su redovita pojava kroz cijelu povijest, poglavito onoj srednjeg vijeka, kada su sve "vještice i vješci" redovito bili "opsjednuti zlim duhom".

Neki su zato dobro zapazili  da bi se ista priča mogla ponoviti i u našem dobu, samo što će ovoga puta, umjesto potkupljivih biskupa, dijagnozu potpisivati potkupljivi psihijatri - moderni pastiri ljudskih duša.

Na to upozorava i dr. Lidija Gajski komentirajući 5 izdanje Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM) : Psihijatrija je oduvijek bila zahvalno područje i sredstvo manipulacije.

Osječki slučaj, kao mikro uzorak jednog bizarnog obiteljskog rata, samo je dodatno aktualizirao ovu temu, koja, bez ikakve sumnje, zaslužuje da joj se posveti ozbiljna pažnja, prije negoli ovakve pojave uzmu maha i postanu masovno sredstvo širih društvenih obračuna, poglavito u socijalnom ponašanju elite.

Ne postoji bolji način za riješiti se neposlušnih pojedinaca, smetala i zviždača,  nego provjerenom školskom obavještajno-kliničkom metodom objave lažnog zdravstvenog kartona.

Obrazac je posve jasan:  Nema potrebe demantirati "glasine" o grijehu struktura  -  dovoljno je objaviti dijagnozu "pacijenta" koji ih širi.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
22.7.2013. 15:58
Nadam se samo da će svi ``odgovorni`` za ovaj sramotan slučaj i odgovarati, tj. biti kažnjeni po propisu za svoju samovolju i propuste...
Davor
20.7.2013. 0:41
"Savle, Savle, zašto me progoniš?" :))
sugrađanin
19.7.2013. 22:15
Naslov: savle i pavle , pa valjda Savao i Pavao


Još iz kategorije Priroda društva