Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu
  Sunčana Janovich           13.11.2020.         846 pogleda
Cvjetni uzorci

Uvijek su dolazile zajedno, mama i kćer. Bile su nam daljnja rodbina, naime, mamin bratić oženio je Mandušku, u braku su dobili kćer, jedinicu, Ilonku. Živjeli su na obiteljskom gospodarstvu izvan Grada i bavili se poljoprivredom. Činilo nam se da Ilonka, ni nakon završene tekstilne škole, nije žurila zaposliti se u lokalnoj tvornici trikotaže i da joj je obavljanje predosadnih kućanskih poslova bilo pravo zadovoljstvo, kao što je na radost mame Manduške, obavezno s njom prodavala, na gradskoj pijaci, sve ono što su doma proizveli. Ilonka je bila prava mala buhtla - okruglica, a isto takvo, okruglasto lice, krasili su nemirni pramenovi kuštrave kose. Njezina mama, ujna Manduška, bila je oniža žena, mršavije građe, šutljiva, al' zato je Ilonka izgovarala i previše riječi, bila je sve ono što njezina mama nije. Ipak su imale nešto zajedničko.

Obje su bile ljubiteljice cvjetnih uzoraka. Štogod su donosile na šivanje, sve je bilo poput kopije onog prije. Samo su se dezeni razlikovali, ovisno o godišnjem dobu. Gdje su, u tada doista skromnoj ponudi materijala u metraži, nabavljale toliko različitih uzoraka, cvjetnih, nikada nismo saznali. Njihov jedini izlazak s imanja, bio je odlazak na pijacu i prodaja poljoprivrednih proizvoda. I za tu priliku, odijevale su baš ono što im je mama sašila. Po njima, ako su doma pomalo bile nemarne u odijevanju, za pijac se treba dotjerati. Moram priznati, da su, ponekad, doista izgledale smiješno dok su stajale iza pulta, a asortiman njihovih proizvoda, po bojama, skoro se stopio s cvjetnim uzorcima njihovih haljina. Mami je pomalo bilo žao Ilonke. Pa, završila je školu, neće valjda cijeli život, biti tamo, izvan Grada, brinuti o imanju i čekati odlazak na pijac kao glavni provod. Da nam nisu bili rodbina, možda mi mama i prešutjela, sve do jednog dana kad su Ilonka i Manduška, po tko zna koji puta, donijele cvjetne uzorke.

Pričekala je par minuta, dok je Manduška otišla do naše bašte.

„ Ilonka, pa ne možeš se stalno oblačiti kao mama. Mlada si, ima vremena za ovakve krojeve haljina, kakve šijem tvojoj mami. Ajmo mi nešto modernije, nešto iznad koljena, pa kreni malo na ples, na zabave, imaš li dečka?“

Ilonka taman zaustila da će odgovoriti, al' nije stigla, Manduška se upravo vratila iz obilaska bašte.

Ali Ilonki nije dugo trebalo. Kao da je samo čekala da joj netko da povod, da ju uputi u neki drugi život, primjeren osamnaestogodišnjakinji, u kojemu neće biti samo sira, kajmaka, paradajza, paprike, mrkve, špinata, kelja i karfiola, već i izlazaka i druženja s vršnjacima. Ubrzo se zaposlila u tvornici trikotaže, počela zarađivati, i vjerojatno se teškom mukom, doma, izborila za pravo samostalnog odabira materijala. Gotovo da smo zanijemili kad smo ju ugledali nakon nekoliko mjeseci.

Od nekada okruglaste buhtlice nije bilo ni traga. Skratila je kosu, obojala u vatreno crvenu, omršavila nekoliko kilograma, a u njezinoj pratnji više nije bila mama, već mladić, kojeg je predstavila kao budućeg supruga. Donijela je materijal za šivanje. Crveni saten. Za haljinu što će obući nakon ponoći i već zakazanog vjenčanja. Ujna Manduška nastavila je prodavati na pijaci, Ilonka joj više nije toliko puno pomagala, nije stigla, sve i da je htjela. Kao pomagači, ispod pulta, skrivali su se unuci. Dva dečka. Tradicija cvjetnih uzoraka, ovaj je puta definitivno prekinuta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priče iz šnajderaja