Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Komentar

Čudnovata pitanja Jadranke Kosor

  Željka Antunović/Dnevno.hr           08.11.2011.         2039 pogleda
Čudnovata pitanja Jadranke Kosor

Vrijeme je od istraga, suđenja i privođenja. Ni senzacionalna znanstvena otkrića ne uspijevaju biti više od jedne usputne vijesti. Sve su oči uprte u tijela gonjenja. Očekivanja su golema.

Predsjednica Vlade još uvijek ponavlja istu mantru kako su ona i HDZ najzaslužniji što se klupko zloupotreba položaja i korupcije počelo odmotavati. Ja nikako da shvatim u čemu je ta njihova zasluga. Znači li to možda da je državni odvjetnik pozvan u Banske dvore i da mu je dano „zeleno svijetlo"? Možda zasluga leži u tome što HDZ nije smijenio državnog odvjetnika kad je konačno počeo vaditi papire iz ladica. Ili, možda su zaslužni što javno priznaju da su svi odreda nepunih deset godina klimali glavama, bili „zaluđeni" sljedbenici i tek lutke na koncu"velikog vođe". Koliko mi se čini, ne vide se zasluge HDZ-a ni u rasvjetljavanju afera koje se istražuju. Naime, svi iz vrha stranke oboljeli su od amnezije.

Poštenjaci i lopovi

Čudnovata su i pitanja koja zadnjih nekoliko dana predsjednica HDZ-a upućuje javnosti. Zanima ju zašto se državno odvjetništvo bavi samo jednom strankom i zašto se ne istražuju i neke druge političke stranke. Teško je dokučiti što svojim pitanjem točno želi poručiti. Ako bi ta poruka bila da su svi isti, nije za nju pravi trenutak. Palo mi je na pamet da uvijeno poziva državno odvjetništvo da malo prekopaju po izvorima financiranja stranaka s čijim predstavnicima još uvijek sjedi u Vladi. Možda ima neke indicije o koruptivnim radnjama u državnim poduzećima kao što su Janaf, Hrvatske vode ili Hrvatske šume. Možda ima neka saznanja o tome da su se kroz poslovanje tih ili nekih drugih poduzeća po istom modelu financirali njeni najvjerniji do jučerašnji partneri. Ako je tako, trebala bi biti dobro upućen svjedok.

Nadam se da ove moje opservacije neće biti shvaćene kao izvorno tumačenje skrivenih poruka gospođe Kosor. Malo sam si dala mašti na volju. Jasno je meni kao i svima da gospođa Kosor cilja na moguće korupcijske radnje stranaka ili istaknutih pojedinaca Kukuriku koalicije. Razumljivo i primjereno političkom trenutku. Koliko je osnovano, posve je druga priča.

Nikad nisam tvrdila da su sa jedne strane samo poštenjaci, a s druge samo lopovi. Osobno se slažem sa starom izrekom: „Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je". Iz činjenice da korupcija svoje ishodište ima upravo u pozicijama moći, treba samo malo objektivnosti da se zaključi da ovakve poruke nisu ništa drugo nego insinuacije. Smiješno je i pomisliti da bi netko bio spreman korumpirati stranke ili pojedince koji puna dva mandata griju opozicijske klupe. Istovremeno, sve opozicijsko poslovanje čitavo vrijeme je pod kontrolom institucija podređenih Vladi. Tako npr. kad se nedavno pojavila priča o navodnim tajnim inozemnim računima SDP-a, u roku jednog dana porezna uprava i nadležni za otkrivanje pranja novca mogli su utvrditi da li se radi o zakonitoj transakciji, pranju novca, deviznom prekršaju ili tek o jeftinom podmetanju. Bojim se da nismo slučajno ostali uskraćeni za odgovore na ova jednostavna pitanja. Moj je zaključak da baš vladajućima ne odgovara da se stvari raščiste. Tako bi izgubili osnovu da se predstavljaju kao političke žrtve selektivnih istraga. Zato, samo naprijed. Što prije raščistite sve opozicijske „afere", bolje za nas. Još imate dovoljno vremena do početka izborne kampanje.

Slična je situacija i sa bezbroj puta spominjanim Tržnicama, prodajom zemljišta na Mljetu, slučajem Uljanik.... Zašto se već godinama proziva, a ništa ne završava. Možda je razlog u tome da su te i neke druge istrage otvorene bez osnove, pa sad pravosuđe nema hrabrosti priznati da su i oni radili po političkom diktatu.

Solucija iskrene isprike

Nije na odmet ponoviti, da su neke istrage pokrenute protiv pojedinih gradonačelnika iz redova opozicije uspjele doći do kraja i u potpunosti osumnjičene oslobodili svake sumnje. Eto, nije da se istražuje samo ljude iz redova HDZ-a. Nesrazmjer broja pokrenutih istraga i procesa vezanih uz HDZ i svih drugih političkih stranaka, više je nego vidljiv. Međutim, nije baš jasno što je u tome neobično i koga to u ovoj zemlji čudi. Naime, iz slučaja Sanader proizlaze sve istrage koje se vode ili će se voditi protiv HDZ-a i njenih pojedinih dužnosnika. Ako kod ikoga postoji sumnja da se bivšem predsjedniku HDZ-a sudi zbog političkih razloga, sigurna sam da će cijelo trenutno vodstvo, na čelu sa predsjednicom, odbaciti takve konotacije. Ne mogu se malo zaklinjati u nezavisno i efikasno pravosuđe, pripisujući si za to zasluge, a zatim prozivati to isto pravosuđe zbog selektivnog, politički konotiranog djelovanja. Morati će se odlučiti imaju li zbog stanja u pravosuđu zasluge ili krivice.

Umjesto što postavlja neprimjerena pitanja, insinuirajući da se i druge stranke vode na lopovski način, predsjednici HDZ-a bilo bi bolje da se zapita u čemu su griješili i doveli se u situaciju da im se stranku danas tereti za nekoliko desetina milijuna kuna nelegalno izvučenog novca.

Možda da razmisli o soluciji iskrene isprike zbog opljačkanih milijuna i čista obraza stane pred birače. Kako stvari stoje, oni će je i tako kazniti jer je predugo okretala glavu na drugu stranu.

Izgledno je da će izgubiti izbore, ali obraz još ima šanse sačuvati.

Kolumna Željke Antunović na portalu Dnevno.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar