Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Dossier Fimi media

'Čudno mi je što je osoba poput Kirina i postala ministar'

  Maja Šurina/T-portal           27.09.2012.         3836 pogleda
'Čudno mi je što je osoba poput Kirina i postala ministar'

Trećeg dana razgovora s kandidatima za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove ispitao je gotovo 30 kandidata. Iako su prvi dan 'saslušanja' pitanja članova odbora bila uglavnom vezana uz Zakon o sprečavanju sukoba interesa, kandidati, zahvaljujući medijima već dobro pripremljeni po pitanju zakona, danas su odgovarali na pitanja vezana uz njihov dosadašnji rad i životopis.

Iako pred Odborom za izbor i imenovanja predstoji još jedan dan razgovora s kandidatima, već je sada jasno da su se na natječaj za povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prijavili uglavnom dosadašnji zaposlenici državne uprave, državnih tvrtki, policije, revizori te novinari. Ništa drukčije nije bilo ni danas, trećeg dana intervjua, kada su u razgovorima dominirali zaposlenici policije.

Jedan od njih, Jozo Ljubičić, koji u policiji radi kao glavni policijski inspektor na Trešnjevci i bavi se gospodarskim kriminalom kazao je da je nakon 20 godina rada u policiji došlo do zasićenja zbog čega je sreću odlučio okušati na natječaju za Povjerenstvo. Odgovarajući na pitanje HDSSB-ovog Dinka Burića je li u svom radu imao doticaja s aferom Fimi medija i kako su nezakonitosti u toj aferi (op. a. u koju je bio upetljan i MUP) prolazile mimo odjela gospodarskog kriminala, Ljubičić je kazao da je 'indikativno da je čovjek koji je načelnik odjela gospodarskog kriminala na tu funkciju došao nakon tek dvije do tri godine provedene u MUP-u'.

'Je li normalno da bivši ministar unutarnjih poslova Kirin bude involviran u aferu Fimi medija, a da nitko drugi u MUP-u ne zna da se događaju nepravilnosti? Nije li to vama čudno?' zapitao je Burić.

'Bilo mi je čudno i da je takva osoba došla do ministarskog mjesta', iskreno je odgovorio Ljubičić.

Na pitanja o aferi Fimi medija morao je odgovarati i Zlatko Mauhar, koji u policijskom Nacionalnom uredu za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije radi kao policijski savjetnik za gospodarski kriminal. Naime, njega je Burić upitao je li znao za korupciju koja se u policiji događala za vrijeme dva ministra - Kirina i Rončevića.

'Naše postupanje se bazira na prijavama i zahtjevima drugih državnih institucija, uglavnom DORH-a. Sva saznanja koja skupimo mi šaljemo DORH-u. Sudjelovao sam u nekim konkretnim slučajevima o kojima govorite, ali ne mogu govoriti o tome', kazao je Mauhar.

Među najpoznatijim optuženicima u aferi Fimi medija je i bivši ravnatelj Carine Mladen Barišić, o kojem je podulje govorio jedan od najpoznatijih zviždača Robert Matijević. Kako je kazao u razgovoru pred Odborom za izbor i imenovanja, već se 10 godina bori da Hrvatska postane bolje mjesto, u sklopu čega je već dva puta na vlastiti zahtjev saslušavan u Saboru kako bi Odboru za unutarnju politiku i Nacionalnom vijeću za korupciju govorio o korupciji u Carini.

'Trenutačno sam nezaposlen i u invalidskoj sam mirovini na koju sam bio prisiljen zbog mobinga koji je vršio Mladen Barišić', kazao je Matijević, koji je obnašao funkciju pomoćnika ravnatelja Carine, a kasnije i višeg inspektora u Carini.

O svojim saznanjima o korupciji u Carini već je nekoliko puta govorio javno, a 2009. bio je i na saslušanju pred Nacionalnim vijećem za korupciju. 'To saslušanje je bilo tajno i ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vidio sam kasnije da je zaključak vijeća bio da je nešto trulo u carini', kazao je Matijević, koji je, po svom priznanju, održao i 40-ak sastanaka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem i podnio 40-ak prijava koje su se uredno odbacivale pod izlikom 'nije mogao znati'.

O svom radnom mjestu govorio je i umirovljeni birgadir Zvonimir Mahečić, koji je devet godina radio u Uredu predsjednika RH. 'Umirovljen sam na vlastiti zahtjev 2007. Kada sam otišao iz Ureda predsjednika, vratio sam se u vojsku i dvije godine sam radio u Glavnom stožeru. Zadnju godinu prije umirovljenja otišao sam na školovanje u ratnu školu Ban Josip Jelačić. Iako sam završio ratnu školu i nadao se napredovanju, ostao sam na istoj razini i nakon toga sam odlučio otići u civilni sektor', rekao je Mahečić, koji danas radi za međunarodne institute i think-tankove.

Cijeli članan na T-portalu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
30.9.2012. 14:17
"ali to iz kulture ovakvog medija ne bi trebao koristiti u svom komentaru."
Što je to @dora444 željela reći, koju nam je posluku htjela porati?
;-)
dora444
29.9.2012. 14:13
Slažem se sa "vobradom". To su mediji! Iz jedne rečenice napraviti članak, pa mislim da ga je nepotrebno komentirati. Moj komentar je podrška "vobaro" osobito jer "miško" (ne)zna tko je "vobrado", ali to iz kulture ovakvog medija ne bi trebao koristiti u svom komentaru.
fortitude
28.9.2012. 11:33
vobrado, to o karavanama je rekao i sanader...
članak je o virki puno rekao, kao i tvoj komentar o dijelu virovitičana.
Mikeš09
28.9.2012. 11:18
Ako Matijević ne prođe nek onda ide sve k vragu i oni i to povjerenstvo...nazovi...
Prosvjednik8
28.9.2012. 8:47
kao da su drugi ministri bili nesto bolji....
miško
27.9.2012. 20:32
Nisam ni sumnjao da vobrado ove neće razumijeti. Naravno da neće. Takvi likovi su valjda dolazi na ispovjed pa im treba oprostiti?
Točno, psi laju karavani prolaze. Pokradoše nam Hrvatsku, narod laje, a lopovi nam se smiju.
vobrado
27.9.2012. 20:07
I što je prenos ovoga članka trebao reći nama o Virovitici???
Isprazan tekst koji želi nešto reći, a nije rekao ništa!
Dakle, psi laju a karavane prolaze!


Još iz kategorije Dossier Fimi mediaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.