Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

CROBIOM zadovoljan stavom Europskog parlamenta oko drvne biomase


  Gospodarstvo           vn           22.01.2018.         390 pogleda
CROBIOM zadovoljan stavom Europskog parlamenta oko drvne biomase

U Europskom parlamentu prošle je srijede, 17.1. održano plenarno glasanje oko izmjene europske direktive o obnovljivim izvorima energije, tzv. REDII, oko čega se duže vrijeme vodila žestoka rasprava na razini EU, ali i između pojedinih zemalja članica kao i između političkih grupacija.

Najviše je prijepora izazvao članak 26. – kriteriji održivosti, kroz koji su neke političke grupacije pokušale ograničiti izgradnju budućih postrojenja za proizvodnju energije iz drva. Europski parlament je na plenarnoj sjednici potvrdio kompromisni pristup, koji je nedavno usvojen na sjednici Parlamentarnog odbora za okoliš (ENVI), a čime se promovira održivost čvrste bioenergije u idućem periodu. Europski bioenergetski sektor zadovoljan je ovakvim zakonskim rješenjima koja se od strane europskih sektorskih asocijacija ocjenjuju kao realna i razmjerna ukupnoj energetskoj politici u EU.  

Dio europskih zastupnika koji su bili involvirani u pregovore i usklađivanje konačnog dokumenta ocjenjuje kako je u protekle dvije godine uloženo mnogo napora da bi se osigurao odgovarajući sustav, do kojeg se došlo odbijanjem mnogobrojnih amandmana. Ovim zakonskim rješenjem Parlament je potvrdio i unaprijedio pristup koji je Komisija inicijalno predložila u cilju postizanja održivosti bioenergije koja će se koristiti u EU tijekom razdoblja od 2021. do 2030. godine. Podržani pristup Parlamenta uzima u obzir i postojeće zakone te regulativu koja je usmjerena na održivo gospodarenje europskim šumama. Ovakav pristup EU osigurat će da drvna biomasa, koja potječe iz europskih šuma kojima se održivo gospodari, doprinosi smanjenju emisija CO2 u odnosu na fosilna goriva, a što je i glavni argument biobaziranog sektora tijekom mnogobrojnih polemika koje se vode s predstavnicima fosilnih lobija.

Hrvatska udruga biomase, CROBIOM, putem članstva u krovnoj europskoj asocijaciji AEBIOM i kroz bilateralne kontakte s hrvatskim zastupnicima u EP aktivno je sudjelovala u pregovorima i procesu odlučivanja.

Predsjednik CROBIOM-a Raoul Cvečić Bole ističe kako ova vodeća hrvatska udruga u području biomase pozdravlja pozitivan stav i pozitivan ishod glasanja u Europskom parlamentu o Direktivi o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora, jer ovakvom interpretacijom uloge biomase vodeće EU institucije prepoznaju važnost šuma i njihovu ulogu u rješavanju klimatskih promjena, ali i otvaraju prostor za veće korištenje drvnih goriva. Sada je i službeno potvrđeno kako drvna biomasa može imati ključnu ulogu u europskoj energetskoj tranziciji. Sve navedeno otvara dodatne mogućnosti za povećanje udjela OIE te da se u Hrvatskoj koristi više drvnog peleta, drvnog goriva druge generacije koje se sada izvozi u preko 90% slučajeva. Mi ćemo, ohrabreni ovakvim ishodom glasanja u Europskom parlamentu, uputiti hrvatskoj Vladi konkretne prijedloge za korištenje drvnog peleta u javnim objektima, poput škola, vrtića, vojarni i slično, zaključio je Cvečić Bole.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: