Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Croatiastočar: Visoka otkupna cijeana mlijeka uništava mljekarski sektor

        28.02.2012.         2168 pogleda
Croatiastočar: Visoka otkupna cijeana mlijeka uništava mljekarski sektor

Način izračuna otkupnih cijena mlijeka, koji se primjenjivao od ožujka 2009. do ožujka 2012. godine, uzimao je u obzir prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 27. Prosječna osnovna cijena mlijeka u 2011. je iznosila  2,53 kn/kg, na koju se dodaje tvornička premija, koja se kretala od 0,10 do 0,70 kn/kg, ovisno o količini isporučenog mlijeka  te državni poticaji. Prosječna je tvornička premija u tom periodu iznosila oko 0,20 kn/kg.

Značajno odstupanje u visini otkupne cijene u Hrvatskoj u odnosu na zemlje EU 27 i zemlje okruženja, u kontinuitetu ruši konkurentnost domaćeg mljekarskog sektora te ga čini neodrživim. Loša cjenovna konkurentnost hrvatskog proizvoda direktna je posljedica visoke otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj koja je dovela do pada domaćeg tržišta mlijeka, smanjenja izvoza te istovremenog jačanja uvoza jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva.

Hrvatskom su mljekarskom sektoru nužne strukturalne promjene i postavljanje sektora na konkurentne i tržišne osnove a što podrazumijeva rješavanje nagomilane problematike koja u najvećoj mjeri leži u sektoru primarne proizvodnje mlijeka.

Niveliranje otkupnih cijena mlijeka u Hrvatskoj prema otkupnim cijenama mlijeka u zemljama s najvećim izvozom gotovih proizvoda u Hrvatsku, tržišna je pretpostavka i preduvjet održivosti cjelokupnog sektora i proizvodnje, prerade i trženja mlijeka.

Stoga  novi Sporazum o izračunu cijene mlijeka usklađuje otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj s kretanjima otkupnih cijena u Njemačkoj i Francuskoj čiji udio ukupne proizvodnje mlijeka u EU iznosi blizu 40%. Nadalje, cijena mlijeka u Hrvatskoj  usklađuje se i sa kretanjima otkupnih cijena mlijeka u Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj iz kojih se također na hrvatsko tržište izvozi značajna količina mliječnih proizvoda.

Prema novom modelu ciljana osnovna cijena mlijeka za ožujak 2012. (kvalitete 4,2% mliječne masti i 3,4% mliječnih proteina) iznosi 2,43 kn/kg i manja je za 0,06 kn/kg u odnosu na ožujak 2011. godine.

Osnovna je cijena mlijeka u ožujku 2011. godine iznosila 2,49 kn/kg.

Na osnovnu se cijenu dodaje tvornička premija (prosjek 0,20 kn/kg), 0,50 kn/kg državnog poticaja te državni poticaju po muznoj kravi i hektaru obradive površine.

Prerađivači mlijeka ističu važnost primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj na koju se prerađivačka industrija naslanja te odbacuju neistinite navode  i konstrukcije HSUPM-a o uvozu i namjeri uvoza jeftinije mliječne sirovine u Hrvatsku.

Niže potpisani predstavnici mliječnih industrija (članice Savjeta za praćenje stanja u mliječnom sektoru pri Ministarstvu poljoprivrede) potpisale su Sporazum o izračunu cijene mlijeka ispred cjelokupne prerađivačke industrije i uz suglasnost više od  40 registriranih prerađivača mlijeka.

Ističe se kako Dukat nije izoliran slučaj primjene tržišnog izračuna otkupne cijene mlijeka, kako se to lažno nastoji prikazati u javnosti. Prerađivačka je industrija jedinstvena u svojim stavovima po pitanja aktualne problematike mljekarskog sektora i nužnosti  primjene tržišnih principa u svim segmentima mljekarske proizvodnje.

Postojeći model prijelazno je rješenje do primjene  tržišnih principa kao jedinog održivog načina poslovanja kako proizvođača tako i prerađivača mlijeka i primjenjivat će se od ožujka do svibnja za sve predano mlijeko od strane svih niže potpisanih prerađivača mlijeka.

Zajednički je stav svih niže potpisanih prerađivača mlijeka da je u ovom momentu postignuti Sporazum jedino i prijelazno rješenje koje omogućuje nastavak otkupa mlijeka unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda, te doprinosi smanjenju uvoza, stabilizaciji cijena mliječnih proizvoda i povećanje potrošnje domaćih mliječnih proizvoda.

Niže potpisani predstavnici prerađivačke industrije osuđuju ucjene i manipulacije proizvođačima mlijeka od strane HSUPM-a, blokiranje prometnica te sustavno dezinformiranje javnosti s ciljem stvaranja socijalnih nemira i nezadovoljstva.

Pozivaju se svi proizvođači mlijeka da promišljeno vode brigu o vlastitom poslovanju te da ne prihvaćaju i ne nasjedaju na, po vlastito poslovanje, štetne prijedloge rukovodstva HSUPM-a, poput obustave isporuke mlijeka ili blokada mljekara i prometnica.

Interese i usuglašene stavove prerađivačke industrije zastupa Udruga prerađivača mlijeka pri GIU Croatiastočar, stoga Vas pozivamo da nam se obratite za eventualno potrebne dodatne informacija ili pojašnjenja.

Za Meggle-Hrvatska, Dukat, Vindiju, Ledo, Zdenku, PIK Rijeka, Mljekaru Bohnec i Udrugu Hrvatske male mljekare

 GIU Croatiastočar
Branko Bobetić, direktor

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

hdznedajboze
29.2.2012. 10:52
domaći članak iz dnevnik hr ti sve govori jel trebaš još nešto samo kaži.
hdznedajboze
29.2.2012. 10:49
Svaka hrvatska krava zadužena je gotovo 600 kuna
Zagreb, 28.02.2012., 20:50Autor: Vjekoslav Đaić9 komentara
Mi smo se danas bavili matematikom i došli do nevjerojatnih brojki. Svaka krava u hrvatskom agraru zadužena je gotovo 600 kuna.
Podijeli
9

Iz DNEVNIKA: Puno troše, malo zarađuju
Više pojedu nego što zarade. Sa 70 grla u štali Dragutin je stalno u minusu. Dragutin od svake proizvedene litre mlijeka pola litre da za stočnu hranu, dva decilitra za plaće radnicima, još dva popije banka, a decilitar veterinar.
Da bi farmer s 50 grla bio na nuli cijena mlijeka morala bi biti 4 kune. Onome sa sto grla 3 kune i 70 lipa. `Ako imamo skupe sirovine, onda nemamo razvijenu prehrambenu industriju`, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za poljoprivredu.
Pa je zato u Hrvatskoj, i uz državne poticaje hrana skupa. `Uloga bi države bila dase ona opredijeli koja se cijena mlijeka smatra poželjna za mljekare, a koja je cijena poželjna za potrošače`, rekao je Stipan Bilić.
>> Seljaci prekidaju prosvjede i vraćaju se kućama!
Troškovi proizvodnje rastu iz dana u dan. Uz stočnu hranu, rate kredita i ostale troškove, Dragutin na svaku kravu na mjesec potroši 2 046 kuna. Ona mu na mjesec zaradi tek 1448 kuna. Svako grlo napravi minus od 598 kuna.
`Možete kravama napraviti ležaj na madracu i održavanje tog ležaja bit će izuzetno skupo`, dodao je Bilić. Ništa jeftinije nego klimatizacijski sustav, tuševi i četke za masažu - čak i televizija. Sve za više mlijeka. No, da bi domaće krave farmerima pokrpale minuse ne bi im bio dovoljan ni welln
domaći
29.2.2012. 10:00
gospodo mene zanimaju troškovi proizvodnje, prića se samo o prihodima a i sami znamo da prihoda nikada dosta, ako jedna krava daje 30 litara mljeka dnevno to je 72.90 kuna dnevnok prihoda sam od mljeka BEZ IKAKVIH poticaja. mene sada zanima koliko jedna krava pojede hrane u dani koliko to košta i koliko košta proizvodnje te hrane koju ona pojede, je si nemogu zamisliti da jedna krava pojede dnevno hrane više nego što je dobit od mljeka.
stole123
28.2.2012. 23:48
pa dukat i slični njima imaju veću zaradu kad kupe mlijeko u prahu i prerade ga nego od seljaka koje je puno zdravije ,doduše njih zanima samo zarada a ne narod koji će dobiti tko zna čije mlijeko ,možda i kinesko .
neutralni
28.2.2012. 19:30
Hm , ako sam mogao zaključiti između redaka ovoga teksta , cijena mlijeka za 3 mjeseca mogla bi i dalje padati . Teško da će naši mljekari opstati.


Još iz kategorije Poljoprivreda