Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Aktualnosti

Crne rupe birokracije

  Davor Suhan/Moja Rijeka           15.05.2015.         1051 pogleda
Crne rupe birokracije

Kada je funkcioniranje državne vlasti pod nadzorom neovisnog pravosuđa, koje svojim ustavnim ovlastima efikasno štiti zakonska prava građana, smatramo da je ispunjen temeljni koncept demokracije, i tada govorimo o pravnoj državi. Destrukcijom pravnog sustava na bilo kojoj razini zakonske primjene nastaju birokratske (crne) rupe u kojima vladaju zakoni relativnosti. Unutar njih sve je moguće i nikada se ne može znati kamo će nas odvesti i gdje će nas izbaciti. Kako ih prepoznati?

Birokratska rupa je administrativno državno tijelo čija je radna brzina beskonačno sporija od propisane.

Jedna od teorija koja opisuje birokratske rupe je i Opća teorija o lokalnoj relativnosti. Ona govori da masa lokalne birokracije (diljem općina i gradova) iskrivljuje prostor/vrijeme, tako da strankama u postupku, nakon što postanu predmeti u obradi,  svaka godina postaje svjetlosna.

Ključni problematični element birokratske organizacije je pravna nadležnost, rascjepkana po raznim odjelima koji time prebacuju vlastitu odgovornost jedni na druge, a striktna zakonska  standardiziranost birokratskih postupaka može dovesti do ponavljanja niza radnji koje mogu trajati do unedogled.

Ova činjenica posebno je dobro poznata žrtvama obiteljskog nasilja koje najviše živaca izgube u Centrima za socijalni rad – tamnoj rupi svemira čija posrednička uloga u postupku rješavanja njihovih životnih neprilika više ide na ruku agresoru nego žrtvi. Jao majkama i djeci u ono doba dok traje njihova borba – nitko se ne osjeća tako sam i bespomoćan.

I nije samo stvar u vremenu, ponižavajućoj šetnji od sobe do sobe.  Ono što maksimalno pojačava otuđivost državnih službi od vlastitih građana je naglašena isključenost ljudskih  osjećaja. To je, doduše, neki nepisani standard profesionalnog djelovanja (jer osjećaji ne smiju utjecati na odluke); ali mnogi to, na potpuno pogrešan način, shvaćaju doslovno pa posao obavljaju krajnje rutinski, što ima za posljedicu totalnu opstrukciju pravne pomoći, na način da se građanima (svjesno ili nesvjesno) uskraćuje pravo na punu pravnu informaciju – pravovaljanu i pravovremenu.

Dužnost državne administracije je pronaći i ponuditi optimalna rješenja. To znači da stranka  koja se obraća za pomoć mora od strane javnih službenika biti upoznata sa svim pravnim sredstvima koje joj stoje na raspolaganju, i dobiti uvid u sve potrebne radnje koje iz toga slijede.

Funkcioniranje pravne države je aktivan vođeni proces u kojemu građani samo asistiraju u predmetu koji su otvorili pri državnim tijelima, dok cijeli posao u svim segmentima i radnim fazama (od početka do kraja) aktivno odrađuje nadležna struka.

Ako se stvari ne odvijaju na takav način, znači da je dotična kancelarija javne državne službe jedna crna  birokratska rupa koju treba locirati, identificirati i – reformirati.

A to pitanje bi trebalo riješiti građanskim odgojem i obrazovanjem. Karakter i znanje mijenjaju sve. U borbi s birokracijom važno je biti korak ispred.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.