Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  S požutjelih stranica novina

Crna kronika 1941: Vrela voda ubila dijete, bijesne mačke u Virovitici, brojne nezgode i tučnjave

        18.01.2016.         3680 pogleda
Crna kronika 1941: Vrela voda ubila dijete, bijesne mačke u Virovitici, brojne nezgode i tučnjave

Na današnji dan 1941. godine izašao je treći broj Hrvatskog tjednika. Hrvatski tjednik izlazio je u Virovitici od 8. siječnja 1939. godine do 24. prosinca 1942. godine. Ukupno je izašlo 142 brojeva. Iz broja 3 izdvojili smo nekoliko zanimljivih vijesti koje bi danas svrstali u rubriku Crna kronika.

Od žalosti zbog bratove smrt htjela počiniti samoubojstvo

Šezdesetogodišnja ratarka Milica Šakotić iz naseobine Novo Obilićvo kraj Gradine primila je pismo od svoje od svoje rodbine iz Crne Gore da joj je umro brat. To je nesretnu ženu toliko ražalostilo da je uzela veliki kuhinjski nož i počela se njime bosti po trbuhu. Nadošli ukućani spriječili su staricu, da se nije ubila te je s teškim ozljedama dopremili u ovdašnju banovinsku bolnicu.

Dijete smrtno stradalo od vrele vode

U selu Mala Trapinska dogodila se teška nesreća u kući tamošnjih kolonista seljaka Ive i Ane Marković. Kako se Ivo nalazi na vojnoj vježbi to je njegova žena Ana ostala kod kuće sama sa svojim 4-godišnjim sinčićem Milom. Prošle subote za vrijeme dok je Ana otišla u dvorište na zdenac po vodu, mali je Mile povukao kuhinji sa štednjaka lonac s vrelom vodom i polio po sebi. Od teških opeklina, koje je zadobio po cijelom tijelu, nesretno je dijete umrlo u virovitičkoj bolnici istog dana.

Brojne nezgode i tučnjave

U ovdašnjoj bolnici nalaze se na liječenju brojne osobe koje su u raznim slučajevima postradale ovih dana. Tako je učenik IV. razreda ovdašnje gimnazije Milan Bosanac iz Voćina prelomio desnu ruku. Interesantno je, da je Bosanac prebio istu ruku prije 5 godina, a pred šest mjeseci slomio obje ruke, pavši s ruševine voćinskog grada.

Ivan Moslavac, sin ložača državnih željeznica iz Virovitice, popio je umjesto rakije zabunom rastvorbu kamene sode. Ratar Mile Popović, star 44 godine iz St.Krivaje posvadio se sa svojim susjedom Radom Aničićem pa mu je ovaj lopatom rasjekao čelo i glavu.

U selu Donji Meljani na jednoj zabavi istukli su seljaci Marijan Kos i Alojz Abek bokserima po glavi 20-godišnjeg mladića Josu Kresnera. Neopreznim baratanjem radno se 33-godišnji Nikola Dević iz kubure u desnu ruku. Slično je stradao i mladi seljak Kuzma Kutija iz Trapinske, koji je nastradao iz Kubure u lijevu ruku. Vjeko Srdić, općinski pisar iz Gačišta stradao je od revolvera, koji mu je sam opalio u džepu i ranio ga u desnu natkoljenicu. Ivan Mioković, nadničar iz Zdenaca uboden je u svađi po Ivanu Martinoviću u trbuh. Svi se nalaze na putu ozdravljenja.

Pojava bijesnih mačaka u Virovitici

U kućama naših sugrađana Ivana Pavokovića i Ane Kolarić u Ulici Stjepana Radića pojavila se bjesneća kod mačaka. Bjesnoću su opazili ukućani prošle srijede te mačke utamanili. Međutim, ipak su nastradali neki ukućani g. Pavokovića. koje je bijesna mačka ogrebla pa će morati primiti injekciju protiv bjesnoće. Kako doznajemo stradala je kćerka g. Pavokivća, zatim njegova služavka i Drago Ambrošić. Poduzete su sve mjere da se spriječi daljnje širenje bjesnoće.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije S požutjelih stranica novina