Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Komentar

Crna karijera Jadranke Kosor

  Boris Pavelić/Novi list           16.09.2011.         3127 pogleda
Crna karijera Jadranke Kosor

Položaj Jadranke Kosor izgrađen je novcem od HDZ-ova reketa. Tu mogućnost mora imati na umu svatko tko kani glasati za »stranku koja je završila pregovore s EU«. I nema kontradikcije u tome što je HDZ europska i kompromitirana stranka istodobno: potpisani autor nije jedini koji odavna tvrdi da će europeizacija značiti istodobno razotkrivanje HDZ-a. Proces je prirodan, razumljiv, logičan i nužan, ako ova zemlja kani biti pristojna.

   No u središtu biračkoga interesa treba biti Jadranka Kosor - ne Sanader, ne Jarnjak, ne Bačić, ne ni ministar policije koji evo ulazi u HDZ, a ponajmanje oni razdragani plaćenici što pjevaju »Kad je bilo najteže, rodio se HDZ«. Ključna točka napokon dokumentiranoga otkrića da se vladajuća stranka financirala crnim, ucjenama pribavljenim novcem, treba biti podatak da je taj novac, bez ijednoga prigovora, koristila i Jadranka Kosor u sve tri ključne kampanje: parlamentarnim kampanjama 2003. i 2007, te u predsjedničkoj predizbornoj kampanji 2004. Povrh toga, nakon što se Ivo Sanader povukao iz politike, Kosor je javnosti prešutjela sve o crnome novcu, maštovito tvrdeći da je HDZ »stranka poštenih ljudi«. Posve je, dakle, dovoljno materijala da se ozbiljno preispita njezina kaznena odgovornost.

O političkoj i moralnoj odgovornosti, koje u predizbornoj kampanji moraju biti ključni za biračku odluku, ne treba ni trošiti riječi: Jadranka Kosor, u najmanju ruku, svjesno je lagala javnost prešućujući kriminal u vlastitoj stranci, i to samo zato da ostane na vlasti. Ako to nije dovoljan razlog za kazneni progon, posve sigurno jest za to da partija vrati otete pare, ode u stečaj, transformira se pa da, pod novim imenom i novom organizacijom, pokuša ispočetka, ovaj put drukčije, mukotrpnim putem transparentnosti u dugogodišnjoj opoziciji.

   Kosor je potpisala financijske izvještaje iz svoje predsjedničke kampanje 2004. Izravno je, dakle, odgovorna za njih. Tvrdi, navodno, da nije znala za crni novac. Neznanje ne ekskulpira od kaznene odgovornosti, a i samo će naivni vjerovati da predsjednička kandidatkinja nije znala da u kampanji troši više nego što stranka legalno ima.

Potom, objavljeno je da je Sanader na odlasku rekao Kosor za dva milijuna kuna i tristo tisuća eura crnog novca, rekavši joj kako se izbori ne dobivaju čistim novcem, nego »ispod stola«. Navodno se uplašila, ali prigovorila nije ništa. O crnom je fondu šutjela i dugo nakon Sanaderova odlaska, a tek treba utvrditi je li ona dala naputak glavnome tajniku stranke Branku Bačiću da bivšoj stranačkoj računovotkinji Branki Pavošević rekne neka uništi bilješke o crnim isplatama. Kako god bilo, Kosor potvrđuje kako je od Bačića tražila da prenese Pavošević neka sastavi popis stranačkih osoba koje su primale novac, te da je taj popis proslijedila državnome odvjetništvu.

   Kada je to napravila? Zašto tako kasno? I zašto je šutjela pred javnošću? Misli li Kosor da je javnost dječji vrtić koji treba poštedjeti te vrste informacija? Ne: svjesno je krila istinu o svojoj stranci i o sebi, šireći očite besmislice o HDZ-ovu poštenju. Možda je mislila da to što sama nije uzimala novac - a zašto bismo joj i to vjerovali, u onoj skupoj odjeći s blistavim broševima? - može biti dovoljno da je se poštedi odgovornosti? Naravno da ne može: nije problem samo o osobnoj gramzivosti, koliko god Kosor tvrdila da je »riječ o tome da mora odgovarati svatko tko je uzimao novac«.

Ne, nije riječ samo o tome: nije problem Jacques Houdek, čije je pjesmuljke HDZ plaćao ispod stola, nego Jadranka Kosor, zamjenica velikog meštra i njegova nasljednica na tronu organizacije koja je novac pribavljala metodama ponešto mekšim od metoda klasične mafije.

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
20.9.2011. 14:55
Mikeš09 bio bi u pravu samo onda kada bi Jaca kao prava domaćica počela čistiti i pospremati kuću od onih koji su se obogatili na nepošten naćin.

Remetinec je u tom slučaju njen pravi dom, jer ovaj iz kojeg je istjerala njene bivše stanare su joj dali njene gazde za koje je radila prljavi posao promiđbe zločinačke organizacije.

Prema tome nije jaca spremačica, već smeće koje treba počistiti i pospremiti u Remetinec.
Mikeš09
20.9.2011. 10:50
Muškarčine,sram vas može biti što se sad svi ,veliki frajeri i pametnjakovići okomljujete na JACU,PRVU I JEDINU ŽENU u novijoj povijesti hrvatske koja ima muda (ne sve te puste muškaračke p....ce i bez muda)jasno i glasno reći da svi koji su se obogatili na nepošten naćin morat će i odgovarati.Osim toga Remetinec se iz dana u dan sve više puni pa tko bi normalan radio protiv sebe i svoje stranke.Dok su crveni bili na vlasti niste ni znali da Remetinec postoji a sad ste se raskokodakali bilo bi bolje da se malo više osvrnete oko sebe i da date potporu da se istrage maknu malo iz Zagreba i krenu redom po ostalim gradićima u hrvatskoj...Sanader je bio veliki gazda sa nekoliko poslušnika i tako se radilo i dan danas radi u svim većim organizacijama a pogotovo strankama.Ako je rekla da nije znala istraga će reći svoje.Što se tiće kampanje svi su lagali o potrošenom novcu pa nije ona lijepila plakate,slušala radio emisije i gledala se svaki dan na televiziji to rade ljudi zaduženi za to,to je stranačka mašinerija kako je mogla provjeriti koliko se novaca potrošilo i koliko je sve to koštalo recite mi pamatnjakovići-muški...
mastermind
17.9.2011. 11:22
Maky, ma HDZ će najvjerojatnije dobit jednak broj glasova kao i do sad, jer za njih glasaju oni koji od njih imaju direktne koristi, i oni smiješni, priprosti i neuki koje u 2011. god. (za ne povjerovat) plaše "crvenom Hrvatskom"...a dobar dio njih su vili "crveni"! Hehehe!:)) Kakva je ovo zemlja, ne znaš jel da se smiješ ili da plačeš...
maky_horzic
17.9.2011. 10:17
Hoćemo li shvatiti da je vještica a ne dobra vila, vidjet ćemo na izborima.
siniša prpić
16.9.2011. 20:29
Boris, ovo je po meni jedan od Tvojih najboljih tekstova. I nije Ti loša ova pogodbena : "ako ova zemlja kani biti pristojna." Pozz
pljuska
16.9.2011. 14:25
Kolega Templarius zahvaljujem na ukazivanju na pogrešku. Koristim priliku da pojasnim da mi nije bila namjera dovoditi u pitanje časnost bilo kojeg imena, ili prezimena, pa tako ni prezimena kojeg sam pogreškom naveo, već isključivo osobe Jadranke Vlaisavljević Kosor.

Na portalu www.stophdz.com/ ima Jacin oglas kojim traži posao. Šteta ne mogu ga copypastati.
Templarius
16.9.2011. 13:42
pljuska.. nije stanisavljevic, nego vlaisavljevic... stanisavljevici su uviejk bili fina familija... osobno ih znam , mnoge... a ima medju njima i poznaih, recimo CARUGA... vlaisavljevice nisam imao priliku upoznati... ali ovo sto vidim ne sluzi im na cast... ima i medju nama Zuzulima poneka crna ovca, ali inace smo dicni i posteni... :-)
mastermind
16.9.2011. 12:10
Nitko ništa ne zna, kao prostitutke u bordelu: "Pa mi smo mislile da ćemo radit goblene.." :)
pljuska
16.9.2011. 11:22
Smatram da nije primjereno lupeški uspon Jadranke Stanisavljević Kosor nazivati karijerom!
Lynx
16.9.2011. 9:18
Lopov je i tko krade i tko ljestve drži. Nema tu puno filozofije.
No, kad su ih već uhvatili s rukama u pekmezu, trebali bi svi kolektivno odstupiti da su imalo moralni.
storm6699
16.9.2011. 8:38
Psmtr pa zasto tolka buka oko zarade novca reketom ??? Pa i gospoda Djoković,Nadal,Federer...... zaradjuju reketom pa se nedize tolka pompa !!! :confuzed:


Još iz kategorije Komentar