Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Zavičajno društvo Virovitičana

Cosy crime među Virovitičanima

  Sandra Pocrnić Mlakar           15.08.2022.         3492 pogleda
Cosy crime među Virovitičanima

Romanom „Ubojstvo na Mrežnici“ Anđelka Kliment predstavila je hrvatskoj čitateljskoj publici cosy crime, podžanr kriminalističkih romana koji opisuje uravnoteženu sredinu čiju rutinu narušava zločin, da bi se nakon otkrića ubojice život vratio svom mirnom tempu – rekla je Anika Rešetar Drvar predstavljajući roman Ubojstvo na Mrežnici, koji je napisala njezina kolegica, također profesorica stranih jezika, Anđelka Kliment. Budući da je Anđelka Kliment bila spriječena, Anika Rešetar preuzela je predstavljanje romana u Zavičajnom društvu, čiji rad, kao Virovitičanka, godinama prati.

Anđelka Kliment je anglistica i povjesničarka umjetnosti, a Anika Rešetar-Drvar germanistica. Upoznale su se predajući u II. gimnaziji, a kada je Anđelka Kliment napisala krimić, Anika je pronašla izdavača i to se pokazalo dobrom procjenom – „Ubojstvo na Mrežnici“, krimić s mjestom radnje u Zagrebu, Karlovcu i Dugoj Resi, publika je srdačno dočekala, tako da je nakon nešto više od dva mjeseca objavljeno i drugo izdanje. Krimić Anđelke Kliment predstavlja novi literarni detektivski par – Borna Herman je sredovječni inspektor u zagrebačkoj policiji, rastavljen i pomalo razočaran, ali vrlo savjestan. Irma Steeg je umirovljena forenzičarka koja se vratila iz Londona u svoj stan na Srebrnjaku. Dobro se poznaju jer su surađivali za vrijeme Hermanove specijalizacije u Londonu i uigran su detektivski tandem. Irma je na odmoru i u mirovini, ali prihvaća poziv na sudjelovanje u istrazi i razgovarajući s osumnjičenima i prateći sinkronicitete, otkriva počinitelja.

Svibanjsko predstavljanje „Ubojstva na Mrežnici“ u Zavičajnom društvu bila je i prilika za pobliže upoznavanje Anike Rešetar-Drvar, germanistice i simultane prevoditeljice koja je posredovala pri najzahtjevnijim diplomatskim i poslovnim okupljanjima. Istodobno, Anika Rešetar Drvar osebujna je kulturna animatorica koja je pokretala zapažene medijske projekte, pa je jedan od njezinih projekata istraživanje povijesti obitelji Von Trapp, poznate iz filma „Moje pjesme moji snovi“, za koju je ustanovljeno da ima korijene u Zadru.

Razgovor o krimićima u Zavičajnom društvu bila je i prilika da se gošća Anika Rešetar-Drvar i Neven Petrović, predsjednik Zavičajnog, prisjete zajedničkih dana u osnovnoj školi, kada su pohađali isti razred. U razgovoru se ispostavilo da Anika održava veze s Viroviticom te svake godine donacijom osvježi fond knjižnice u Gimnaziji Petra Preradovića, u kojoj je njezin otac bio ravnatelj.

Predstavljanje „Ubojstva na Mrežnici“ u Zavičajnom u svibnju bila je i najava festivala žanrova Dvotočka, koji je održan u prostoru Zavičajnog društva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana