Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virovitičani u Zagrebu

Članovi društva inženjera i tehničara strojarske struke u posjetu Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

        22.12.2013.         3080 pogleda
Članovi društva inženjera i tehničara strojarske struke u posjetu Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

U povodu 35-te godišnjce smrti  znamenitog Virovitičana, diplomiranog inženjera strojarstva Ote Horvata, Društvo inženjera i tehničara strojarstva iz Virovitice, koje nosi njegovo ime, gostovalo je u Društvu Virovitičana u Zagrebu.  Da bi se podsjetili tko je bio  naš sugrađanin Oto Horvat, donosimo crticu iz zapisa o njemu iz hrvatske enciklopedije:

Horvat, Oto, hrvatski strojarski inženjer (Virovitica, 6. III. 1909. - Zagreb, 7. XII. 1978.). Diplomirao je na Strojarskom odjelu Tehničkoga fakulteta u Zagrebu 1932. Među ostalim, radio je u više tvornica i institucija u Zagrebu, Velikom Bečkereku (danas Zrenjanin), Osijeku, Novom Sadu, te bio ravnatelj Tehničke škole u Zagrebu. Napisao je djela Mehanička tehnologija materijala za gradnju strojeva, 1-3 (I-IV, 1942-65) i Mala mehanička tehnologija (I-VII, 1949-65), koja su činila osnovu naobrazbe naraštajima stručnjaka toga područja. 

Članovi Društva  su  se predstavili  posjetiteljima, Virovitičanima koji su te večeri odlučili provesti ugodnu večer s nama. Nakon najave skupa od strane našeg poznatog virovitičkog Zagrepčanina gospodina Mirka Kovačevića, uvodnu muzičku špicu je imao dipl. ing Zdravko Blažević, a nakon nje je prof. Ivan Zelenbrz dao presjek rada  Ote Horvata s aspekta jezikoslovlja. Naime, pored velikog doprinosa na industrijalizaciji i pedagoškom planu Horvat je prvi počeo uvoditi hrvatsku terminologiju u strojarskoj struci, koju je promovirao u svojim udžbenicima i priručnicima.

Na kraju je predsjednica društva prof. Zagorka Kulišić prezentirala  rad Društva i životopis Otte Horvata.

Slijedilo je ugodno druženje i razgovor s gostima, uglavnom našim sugrađanima koji žive i rade u Zagrebu. Veče su  uveličali i potomci našeg znamenitog virovitičana, koji su skup upoznali s nepoznatim detaljima iz života Otte Horvata, npr. vezanje uz brojku 7. Sve njegove važne životne prekretnice vezane su uz tu brojku.

I na samom kraju svi prisutni su pozvani u Viroviticu u ožujku 2014. godine, kada će Društvo darovati Gradskom muzeju peć iz 1939. godine koju je konstruirao Otto Horvat, a renovirao tajnik društva Zoran Kozjak.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakarenjina
10.6.2015. 16:28
"Le coeur a ses raisons que la raison ne connait pas." (Pascal)


Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu