Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Europska unija

Članice EU-a nastoje ublažiti plan o smanjenju potrošnje plina

  Hina           26.07.2022.         2212 pogleda
Članice EU-a nastoje ublažiti plan o smanjenju potrošnje plina

Članice Europske unije nastoje ublažiti prijedlog bloka o smanjenju potrošnje plina dok se Europa priprema za mogući potpuni prekid isporuke tog energenta iz Rusije. Europska komisija predložila je prošli tjedan da 27 članica EU-a smanji potrošnju plina za 15 posto od kolovoza do ožujka. Cilj bi bio dobrovoljan, ali bi ga Komisija mogla učiniti obvezujućim u slučaju krize s opskrbom plinom.

Bruxelles je pozvao zemlje da ograniče potrošnju plina kako bi pomogle napuniti skladišta prije zime i upozorio na vjerojatan potpuni prekid isporuke ruskog plina.

No plan EU-a naišao je na otpor niza vlada - neke su bile oštro protiv obvezujućih rezova, a druge nisu voljne dopustiti Bruxellesu da kontrolira njihovu potrošnju energije. Diplomati članica EU-a raspravljat će u ponedjeljak o revidiranom prijedlogu. Prijedlogom, u koji je Reuters imao uvid, zadržao bi se dobrovoljni cilj za sve zemlje da ograniče potrošnju plina, ali bi se postavili drugačiji obvezni ciljevi.

Najnoviji prijedlog Češke, koja trenutačno predsjeda sastancima članica EU-a, nudi niz izuzeća.

Zemlje koje nisu povezane plinskim mrežama EU-a bile bi izuzete od obvezujućeg cilja, što bi se moglo odnositi na otočne zemlje poput Irske i Malte, dok bi se one s velikim količinama uskladištenog plina mogle suočiti s nižim ciljevima za ograničenje potrošnje plina.

Države koje izvoze plin u druge zemlje također bi se mogle suočiti s nižim ciljevima. To će vjerojatno uključivati Španjolsku koja se ne oslanja na ruski plin i među najglasnijim je protivnicima prijedloga EU-a. I kritični sektori poput kemikalija i čelika mogli bi biti izuzeti.

Prema novom prijedlogu bi nacionalne vlade, a ne Komisija, bile nadležne za proces obvezivanja na cilj, što se može učiniti samo uz potporu većine zemalja.

Europski diplomati različito gledaju na najnoviji nacrt - neki su ga pozdravili, a ostali su zabrinuti zbog velikog broja izuzeća.

Ministri energetike nastojat će ga odobriti u utorak. Prijedlog da bi prošao treba podržati najmanje 15 država članica EU-a.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija