Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Feral Tribune

Članci "Ferala" preokretali su povijest zemlje

  Glas Istre           14.12.2014.         2609 pogleda
Članci "Ferala" preokretali su povijest zemlje

U punom Crvenom salonu pulskog Doma Hrvatskih branitelja u petak je predstavljena je netom objavljena knjiga dugogodišnjeg novinara Novog lista Borisa Pavelića "Smijeh slobode - uvod u Feral", koju je urednik Dragan Ogurlić opisao kao 700-straničnu epopeju o kultnom tjedniku Feral Tribune, i svemu što je ga pratilo kroz 25 godina izlaženja lista.

- Knjiga postoji svega četiri dana, nije još ni stigla u knjižare, a mi smo ostali bez pola lagera, kazao je Ogurlić.

Nenad Popović, pokretač izdavačke kuće Durieux, opisao je Feral najvećim proizvodom hrvatskog žurnalizma uopće, podsjetivši na njegov nastanak Ferala davne 1983., tada kao humorističke rubrike u Nedjeljnoj Dalmaciji, te gašenje 2008. godine.

- Osim što je najveći istraživački, stručan, znanstveni projekt na području povijesti novinarstva u Hrvatskoj i šire, ova je knjiga prekrasan pregled krucijalnih članaka, od kojih su neki, poput glasovitog intervjua s Bajramovićem, preokrenuli povijest zemlje. Feral je utjecao na pravni sustav, na jezik, na stil brojnih generacija; pomeo je da sa scene prevarante i manipulatore svih vrsta, naglasio je izdavač i Nenad Popović.

Novinar Vuk Perišić kazao je da je Feralova poetika psovki bila jedini način obračuna s nacionalizmom, tom dominantnom ideologijom, kulturom i diksursom.

- Psovka je bila potrebna jer nacionalizam živi u svijetu iluzija i obmana; on je gluh na razum i argumente, kazao je Perišić, ukazujući na dva paradoska - Tuđman je pokazivao Feral kao dokaz svoje demokratičnosti; a svoje zlatne trenutke Feral je doživljavao za Tuđmanovog autoritarizma.

Autor knjige Boris Pavelić kazao je da mu je posao bio nezahvalan jer "Feral nije bio samo politički tjednik već permanentno umjetničko djelo, kroz 25 godina, iz tjedna u tjedan".

- Ako knjiga otvori raspravu Feralu, onda je ovaj moj rad imao smisla, dodao je autor, da bi zatim naglasio: "Rijetko se rađaju takvi ljudi poput Viktora Ivančića, Predraga Lucića i Borisa Dežulovića koji su radili novine i pisali unatoč opasnosti po život, a sramota je da najveće pero Viktor Ivančić, da nije
bilo Novosti, ne bi imao gdje pisati".

- Sistem nas je uvjerio da Feral nije potreban. Feral nije mogao dobiti reklame, a kad se gasio imao je tiražu od deset tisuća, a takvu tiražu nemaju današnji tjednici. Nismo Feral ugasili sami, kao što neki kažu, već ga je ugasio sistem, zaključio je Boris Pavelić.

Strašne su najave "krvavog Božića"

Književnica Daša Drndić ukazala je na aktualno desno pozicioniranje hrvatskog novinarstva, ali i na fašizaciju Europe, rekavši da nam se spremaju gadna vremena. - Ta su gadna vremena već došla, kazao je Pavelić, ilustrirajući to postojanjem portala dnevno.hr. Vuk Perišić je rekao da je njega strah aktualnog društvenog kabareta, dok Nenad Popović strašnim smatra najave "krvavog Božića", a još strašnijim što na to nije reagirao predsjednik Sabora Josip Leko. - Ali neće klati Leka, on će se izvući, nego Glavaševića i nas ovdje, emotivno je reagirao Popović, koji gašenje zagrebačkog Radija 101, Gotovčevog "Vijenca" i "Ferala" smatra, kako je rekao, velikom sramotom ove republike.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

jedna.
14.12.2014. 19:20
točno je da se gašenje zagrebačkog Radija 101, Gotovčevog "Vijenca", "Ferala", ali i Latinice i njoj sličnih emisija državne televizije, može smatrati, velikom sramotom ove republike.
Autor Lj.R.W.
14.12.2014. 18:13
Još jedna iluzija "ljevičara": novine, pa i FERAL nisu PREOKRETALI POVIJEST ZEMLJE! One su istina smjelo registrirale negativne pojave u razvoju hrvatskog društva, ali ono Feralovim djelovanjem niti je postalo PRAVEDNIJE, NITI POŠTENIJE! Povijest se
ne preokreće jednim tjednikom, ma koliko
on dobar i čitan bio! To znaju spomenuta tri Feralova novinara i vjerojatno i sam Boris
Pavelić!?
Još iz kategorije Feral Tribune