Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Antifašizam

Civilizacijska sramota iz Noskovačke Dubrave: Srušili spomenik da naprave parking za autobuse

  Novosti           27.02.2021.         2075 pogleda
Civilizacijska sramota iz Noskovačke Dubrave: Srušili spomenik da naprave parking za autobuse

Pčetkom tjedna srušen je spomenik poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi. Prema planu trebao bi biti premješten 10 do 20 metara dalje, što podsjeća na već poznate političko-urbanističke kombinacije s obilježjima antifašističke borbe - pišu Novosti. "Spomenik je sagrađen 50-ih godina prošlog stoljeća u centru sela, ispred tamošnje osnovne škole. U okviru spomenika nalazi se spomen-kosturnica u koju su sakupljeni zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada s više lokacija u okolini, gdje su se tokom Drugog svjetskog rata vodile borbe s Nijemcima i ustašama", govori za Novosti zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, ističući da se pred spomenikom svake godine odavala počast žrtvama i borcima protiv fašizma.

Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrada i nalazi. Uklanjanje je obrazloženo potrebom da se na tom mjestu izgradi parkiralište za autobuse, s obzirom da se na toj lokaciji nalaze hostel i prihvatilište te da je do epidemije koronavirusa tamo dolazilo dosta posjetilaca, među kojima i grupe u autobusima.

Pavković objašnjava da je zamisao dvojbena, jer se novi parking jednostavno mogao sagraditi na mjestu gdje bi trebao biti premješten spomenik, što je dobra lokacija za autobuse.

"Time bi se uštedjeli troškovi demontaže i premještanja spomenika. S radovima na uklanjanju spomenika na površinu su "isplivale" i kosti vojvođanskih boraca. Zbog nalaska je pozvana policija koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište, dok se pitanje kostiju na riješi. Postoji konsenzus da se premjeste na mjesno groblje i tamo dostojanstveno sahrane. To je stav vladike slavonskog Jovana, a kako će do kraja ove sedmice biti održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve s načelnikom općine Čađavica, koji se generalno slaže s tom idejom, problem bi trebao biti brzo riješen. Potrebno je, međutim, da se nađe prava lokacija, jer grobnica ne biti trebala biti u nekom ćošku ili uzurpirati tuđe grobno mjesto", kaže Pavković, koji smatra da bi i na groblju trebalo postaviti spomen obilježje, kao što postoji tamo sahranjenoj kozaračkoj djeci.

Predstavnici srpske zajednice oko toga nemaju dvojbi. Makar i na novoj lokaciji, spomenik mora ostati, rezolutni su i Pavković i predsjednica županijskog VSNM-a Milena Lazić koja vodi brigu o spomeniku kozaračkoj djeci na mjesnom groblju, gdje je prošle jeseni upriličena radna akcija Omladinske mreže, a cilj je da se obilježje dogradi i na njega ispišu i imena pomrle djece kako bi pristojno obilježila 80. godišnjica njihovog stradanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam