Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Virovitica.net

«Ćirilizovani» virovitica.net

        12.01.2004.         2735 pogleda
«Ćirilizovani» virovitica.net

virovitica.net na ciriliciIznenadili su nas ovih dana neki prijatelji šaljući nam ćirilićnu verziju naše Internet stranice. Pomislili smo najprije da se to netko neslano našalio na naš račun, ali potaknuti time počeli smo «kopati» po Internetu i tako i mi došli do spoznaje da je u tražilicu Interent portala http://www1.serbiancafe.com/cirilizator dovoljno upisati bilo koju svjetsku web adresu, kliknuti na ikonicu «ćirilizuj» i sačekati nekoliko sekundi. Na zaslonu ekrana pojavit će tražena adresa ali na – ćirilici. Primjerice, «prevedena» su sva Internet izdanja naših novina, svi hrvatski portali. Posebni kuriozitet je da takozvani «ćirilizator» pretvara i sve ostale svjetske jezike (osim kineskog i arapskog) u srpsko pismo pa se tako na ćirilici mogu pratiti stranice CCN-a i BBS-a, primjerice.
Skripta pomoću koje se gotovo sve stranice na Internetu mogu «prevesti» na ćirilično pismo na portalu www1.serbiancafe.com podignuta je 3. siječnja ove godine. Na toj stranici stoji napomena da je «alatka» osmišljena na zahtjev posjetitelja koji su tražili sa se sadržaj Serbian Cafe «prebaci» na ćirilicu. No, oni su im omogućili i više od toga.
Većina posjetitelja tu je mogućnost primila oduševljeno, a čine se da Srbe posebno zabavlja mogućnost da na ćirilici čitaju hrvatske portale. Zato su pod naslovom «Zabavna ćirilica» napisali i ovo: «Ovi hrvatski sajtovi nikada nisu ni pomislili da će jednog dana biti čitani na ćirilici», nakon čega slijedi popis nekoliko hrvatskih web adresa, među kojima je i stranica Vlade RH.
No, ima i drugačijih mišljenja. «Prevođenje tekstova s engleskog na ćirilicu je izrugivanje srpskom pismu», piše jedan posjetitelj, dok netko primjećuje da je «ćirilizator primjer neukusa i neobrazovanja». Zanimljivo je, međutim, da se rasprava o temi ćirilice na webu vodi na latinici.
Na Internetu ne postoje nikakvi podaci i tome tko su vlasnici domene www1.serbiancafe.com, niti tko stranice uređuje. Cjenik oglasnog prostora izražen je u kanadskim dolarima, a moguće ih je plaćati i u eurima i američkim dolarima izravno u Beogradu, Torontu i Banja Luci. Kontakt telefon za zainteresirane oglašivače nalazi se u Kanadi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica.net